Otkriće: Pronađena metropola iz doba Nemanjića

B. Subašić

01. 12. 2013. u 21:31

Arheolozi otkrili veliko gradsko naselje iz doba Nemanjića, koje je imalo i višespratnice. Bogatiji građani ukrašavali su svoje stanove ornamentima u fresko-tehnici

SREDNJOVEKOVNI Srbi, koji su živeli u gradu kraj današnje varošice Rudnik, na istoimenoj planini, imali su dobro ozidane kuće, neke i na više spratova i sa odvojenim poslovnim prostorom. Bogatiji građani ukrašavali su svoje stanove ornamentima u fresko-tehnici koje su radili majstori ravni živopiscima koji su oslikavali Dečane.

- Grad je bio grupisan kraj važne saobraćajnice kojom su stizali trgovci iz primorja sa luksuznom robom, zapečaćenim olovnim “bulama” - plombama, kao i današnji šleperi. Odavde su Dubrovčani, Kotorani i Barani nosili rudu srebra, zlata i olova koja je bila osnova bogatstva srpske srednjovekovne države. Primorska roba je odavde išla u Borač, jednu od vladarskih rezidencija i dalje prema Beogradu - objašnjava dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On s koleginicom Anom Cicović, iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, upravo sumira zajedničko istraživanje na Rudniku, koje je otkrilo nepoznatu sliku srpskog grada u srednjem veku.

- Istorija je već uveliko iscrpela svoje pisane izvore, istoričari moraju više da obrate pažnju na arheološka istraživanja jer ona donose nove činjenice važne za razumevanje prošlosti - smatra dr Radičević.

Arheolozi ističu da njihova otkrića pobijaju teze zaostale još iz jugoslovenske komunističke istoriografije, da se u srednjovekovnoj Srbiji živelo u primitivnim naseobinama, a da je stanovništvo bilo bez ikakvih administrativnih i tehničkih znanja.

- Upravo otkrića na Rudniku potvrđuju da su srednjovekovna gradska naselja podizana po strogim urbanističkim i ekološkim pravilima. Naime, naselje-trg moglo je da se zida samo na pristojnoj udaljenosti od rudarskih okana i “industrijske zone” u kojoj su se nalazili mlinovi za mlevenje rude i topionice - naglašava dr Radičević.

Arheološki nalazi otkrivaju srednjovekovnu Srbiju kao bogatu zemlju, dobro uređenu zakonima, sa jakom administracijom, čije stanovništvo je poznavalo tadašnje tehnologije potrebne za dobijanje i obradu metala.

- Rudnici su bili izvor bogatstva, ali i prokletstvo Srbije, jer su svi želeli da je osvoje. Zato je morala da ima brojne radionice koje su pravile alate za radnike i oružje za vojsku, što potvrđuju nalazi naših istraživanja - kaže dr Radičević.

Zapovednici snažne srpske vojske, plemići, administrativni radnici i poslovni ljudi Srbije tog doba morali su da budu poliglote, zbog velikog broja stranih trgovaca i “gastarbajtera”, od ratnika-najamnika do rudara. Arheolozi ističu da su otkrića varoši na Rudniku potvrdila neka srednjovekovna dokumenta u kojima su tadašnji građani protestovali kod starešine grada da izmesti topionice i radionice zbog zagađenja i buke.

SKRIVENO BOGATSTVO ISTRAŽIVANjEM srednjovekovnog grada na Rudniku srpska arheologija je praktično napravila pun krug. - Prva arheološka istraživanja u Srbiji izveo je 1865. dr Janko Šafarik, upravnik, odnosno “čuvar Narodnog muzeja”, kako se tada govorilo. O brizi za nacionalnu istoriju svedoči podatak da je na put u tadašnji rudnički okrug krenuo “radi istraživanja i iskopavanja starina”, a da je izveštaj o rezultatima objavljen tek posle Drugog svetskog rata! Izuzimajući nekoliko manjih kampanja, mi smo praktično prvi nastavljači Šafarikovog rada na Rudniku. Da bude još paradoksalnije, ovde se nalaze tragovi najstarijeg preistorijskog rudarstva, antičkog, srednjovekovnog, a i danas imamo aktivne rudnike. Kao da je neko namerno krio bogatstvo baštine Rudnika - kaže dr Dejan Radičević.

- Najstariji pisani tragovi o ovom gradskom naselju potiču iz doba kralja Dragutina, a procvat je doživelo u 14. i 15. veku. Rudnik je naročito važan u doba despotovine, jer njegovi rudnici i topionice same stvaraju veći državni prihod od onog koji je država imala u doba Nemanjića. To se objašnjava činjenicom da je rudarsko-metalurška tehnologija napredovala, a očigledno je bilo mnogo stručne radne snage, čiji je životni standard bio visok za to doba - kaže Radičević.

On objašnjava da je dobro zidane prostrane zgrade, kvalitetnu odeću i svakodnevne predmete, koji se nalaze na Rudniku, moglo da priušti samo prosvećeno i imućno građanstvo. O bogatstvu svedoče i ostaci mnogobrojnih crkava koje je kao zadužbine, sudeći po arheološkim nalazima, podizala i sitnija vlastela.

- Kraj rudnika i topionica su nicala velika gradska naselja, sa administrativnim, trgovačkim i zanatskim centrima, kolonijama primorskih trgovaca i verskim objektima. U našoj varoši, čiji smo samo mali deo istražili, otkrili smo temelje dve crkve i velike građevine s administrativnom funkcijom, sudeći po brojnim srpskim i ugarskim novčićima iz doba careva Dušana i Uroša, odnosno kraljeva Karla Roberta, Ludovika Prvog i Žigmunda Luksemburškog - navodi dr Radičević.

Posebno važno otkriće za razumevanje gradskog života u srednjem veku su ostaci privatne kuće s prizemljem i spratom.

- Prizemlje nije bilo namenjeno stanovanju već je u njemu najverovatnije bila trgovina. Stanovalo se na spratu u prostorijama koje su bile ukrašene freskama. Reč je o geometrijskim i biljnim motivima veoma lepe izrade, koji su identični ornamentima iz Visokih Dečana. To svedoči da su građani mogli da plate vrhunske majstore živopisce - objašnjava Radičević.

On podseća da je bogatstvo Srbije zlatom i srebrom bilo centralna tema izveštaja srednjovekovnih putopisaca i obaveštajaca velikih sila.

- Da bi se branila, država je morala da proizvodi kvalitetno oružje, a jedan od centara srednjovekovne namenske industrije bio je i Rudnik - kaže dr Radičević.

O specijalizaciji za određene vrste oružja i opreme svedoče imena današnjih sela i toponima širom Srbije: Kopljare, Štitare, Lukare, Brnjaci (brnja - verižna pancir košulja)...

- To su sve putokazi za buduća istraživanja. Nažalost, mora se priznati da su srednjovekovni gradovi i vladarske rezidencije u Srbiji potpuno neistražene, jer je naša nacionalna arheologija već duže vreme potpuno skrajnuta. Nekad su razlozi za to bili politički, kao u slučaju prekidanja istraživanja Novog Brda na Kosovu, najvećeg srpskog srednjovekovnog trga i gradskog naselja. Očekujemo da se to promeni i, što je još važnije, da se otkrića prezentuju javnosti - zaključuje dr Radičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Avram, Istoricar Keltskih Srba

01.12.2013. 21:52

Dobro je sto je pronadjena metropola Nemanjica, ali Nemanjici su bili vladari i velmoze u Bugarskoj Imperiji, pre 15-g veka a Srbija je nastala pre samo 135 godina odnosno 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Ne proturajte bugarsku istoriju u srpsku iatoriju. To su dva naroda. Srbi su kao Kelti na Balkan dosli pre 12 hiljada godina a Tatarski Bugari su osvojili Balkan u 6 I 7 vekuiI vladali su Balkanom od 6 do 15 veka kada su Balkan osvojili Turci. Dakle Bugarski Nemanjici nisu povezani sa Keltim

perko

02.12.2013. 00:28

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Svaka ti čast, takvu glupost niDeretić ne bi smislio :D

Sergej Rutenka

02.12.2013. 00:34

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Ti si, izgleda, neki samozvani istoricar!

ŠtaRekoste?

02.12.2013. 00:43

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Sad kad se nisam onesvestio, nikad neću.

kondor

02.12.2013. 00:52

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Gospodine Avrame , malo bolje prouci proslost Srba Kelta i Tatarski Bugara , pa onda pisi komentar . Ima nas jos koji smo proucavali proslost jednih i drugih .

Ђоле

02.12.2013. 01:56

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Ови Бугари су се у задњих пар дана нешто много заинтересовали за нашу државу, историју, народ, интересе! Хоће да нам мењају историју, као што то шиптари на Косову покушавају. Овде чиста посла нису! Све је то по налогу ЕУ и УСА окупатора!

Sumadinac

02.12.2013. 02:52

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Fan čika Jove Deretića? Pisca bajki u koje i sam ne veruje. :)

Milutin

02.12.2013. 07:32

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Ma sta to rece!? Ko bi rekao da si, toliko, pametan. Gde si to studirao istoriju, u Pristini (od pre par godina) ili Zagrebu (gde se diploma mogla dobiti za jedan dan). Ipak, pretpostavljam, studirao si u nekom mejtefu. Mozda neznas, ili ti nisu jos javili, da je Dusan Silni pobedio bugarskog cara Borisa koji je poginuo u toj bitci.

po'cetnik

02.12.2013. 09:58

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Mango si pametan Avrame.Bugari dosli u 6 veku i zavladase jadnim i nemocnim Srbima.Idi ti u Bugarsku i tamo prosipaj pamet, a Srbijom nikad i niko nece sem SRBINA vladati.

Vasko

02.12.2013. 12:49

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Zapravo i jeste, donekle. Dušanova majka, kraljica Teodora, žena Stefana Dečanskog, je bila ćerka bugarskog cara. Mada, to nema veze s ovim što Avram ovde nalupa.

Aleksandar69

02.12.2013. 22:35

@Avram, Istoricar Keltskih Srba - Zile@ Jednu stvar moras priznati!135 je vise nego 23.

Miro Markovic

02.12.2013. 03:18

@Avram. Nas narod kaze da je srecan svaki covek koji se rodi budala, jer mu ceo zivot prodje u veselju i lupetanju. Kad, i ako, doznam u koju si skolu isao ili pored koje si prolazio, predlozicu da se te skola zatvore. Nije mi jasno zasto "Novosti" tendenciozno objavljuju toje gluposti i najprostija lupetanja. Tvoja tvrdjenja su uvredrivlja za sve postene i ponosne Srbe. Pokrij usima i cuti!

Ruben Lonuestro

02.12.2013. 12:04

@Miro Markovic - Miro trosite vreme ; Avram je jedna od podrepnih muva ; ne radi se uopste o gluposti nego o mrznji konvertite ; u njihovoj psihi otpadnika ce biti mir tek kad budu imali dokaze (crno na belo) da narod i kultura koje su se odrekli i ne zalsuzuju nikakvo postovanje ; zato i trose toliko energije na fabulaciji. ali zanimljiva stvar - ili relikat crvenoustaskog duha u redakciji VN - njihove zlobne reakcije se nikad ne cenzurisu ; kao da lazi pune zlobe mogu stvoriti sliku slobode duha

Duda

02.12.2013. 05:12

Nekoliko vekova kasnije, ugledajuci se na tu srbsku arhitekturu, Amerikanci su kopirali sve to i izgradili WTC. Empire state building itd. Posle neki pričaju da Srbi nisu narod najstariji.

Vasko

02.12.2013. 12:45

@Duda - Čemu sarkazam u tvom komentaru? Zgrade na sprat su u srednjem veku postojale širom zapadne Evrope, ali i Vizantije. To što su građene i u Srbiji govori da je Srbija tada bila jedna normalna Evropska država, koja je išla u korak sa tada savremenom tehnologijom. Šta god da si pokušao da ismeješ, nisi uspeo.

Joca, Dopisnik Belosvetski

02.12.2013. 10:41

Mnogi komentatori su polupismene osobe koje zloupotrebljavaju ovo mesto da pisu o onome sto uopste neznaju. E to je vidite sramota. Ovde svako pise ono sto stvarno zna. Svestenicima nije ovde mesto da pisu o onome sto neznaju. Oni samo pisu o religiji. Svako ko pokaze svojom pisanijom neznanje moze biti kaznjen za falsifikat i neozbiljno ponasanje na javnom mestu. Zato dragi nasi komentatori ne lupetajte gluposti. Ako hocete nesto da komentarisete neka to bude znanje a ne inat I neznanje.

POTOMAK PRAVOG AVRAMA

02.12.2013. 10:44

Dosli pre 12 ,000 godina a drzava im postoji 135 godina? zao mi je takvih kao ti koji nemaju drzavu,veru,pismo i svoj jezik,tesko je takvim ljudima da shvate sta je civilizacija,a Srpska je najstarija na svetu,toliko je stara da jednostavno njen pocetak i nije zapisan u istoriji,eee sinko dao ti Bog Milostivi pameti u glavu.

ja

02.12.2013. 11:24

Avrame , isuviše gluposti si izrekao, tako da bih te molio da ne obmanjuješ javnost. Najpre se dobro informiši. Srbija je danas nažalost niko i ništa u EVROPI, ali to ne znači da nekada nije bila moćna država.

Alfa

02.12.2013. 12:02

Pa,Filip i njegov sin Aleksandar, koji je mačem presekao Gordijev čvor,bili su Srbi.Šta sad, komentatori, kažete na to?Makedonska oblast, bila je u sastavu Srbije.A, Drakula je naš.On je potomak Save Savanovića.Opa!

Ruben Lonuestro

02.12.2013. 12:09

Avram ; uboga sarajevska turska spodoba: Izgleda da u vasim sarajevskim medijima - siroko sponzorisanim od strane saudijskog naftno-kriminalnog ekstremizma - nemaju nikakvih drugih preokupacija sem izmisljanja povijesti Srpskog naroda ; to i nebi bio nekakav problem ako bi se u zadatku koristili drugim izvorima (kao naprimer ljudi o kojima pise tekst iznad) sem kurana i zadimljenih birtija bascarsije.

Adam, Advokat Srpskih Kelta

02.12.2013. 12:14

Mnogi koji poznaju Avrama, smatraju da je on veoma ucen Srbin i da ne dopusta nikakve greske. Svi navedeni podaci u avramovim komentarima su dokumentovano tacni. Drzavni organi to mogu da dokazu. Oni nazovi "komentatori" koji kritikuju bez osnova bice kaznjeni po zakonu o nedolicnom ponasanju na javnom mestu.

Jabre

02.12.2013. 14:08

@Adam, Advokat Srpskih Kelta - Gospodine advokat vi a Avram zaslužujute da snime film ovama. To bi bila komedija kakvu nismo videli od kad je Čkalja umrlo.

Aleksandar69

02.12.2013. 22:38

@Adam, Advokat Srpskih Kelta - Zile ,ako Te prijavim rimljanima,zavrsices karijeru ali dozivotnu kao veslac na nekoj galiji ili kao frustuk lavovima u Koloseumu!

vladimir

02.12.2013. 21:16

ne znam da li su Srbi najstariji narod, ali znam da vecina muslimana, sadasnji Bosnjaka je Srpskog porekla. Ponistavanjem Srpskog naroda i otimanjem jezika i vi i Hrvati, a od skoro i Crnogorci, pokusavate da opravdate svoje postojanje i da svojim nacijama pripisete ono sto je Srpsko. Nema razloga za to, niko vama svima ne osporava da ste postali nova nacija, ali vam je jezik ostao Srpski i on vam jasno govori od koga poticete, tako da i vi treba da ste ponosni na Srpsku istoriju, jer je vasa.

nikola

03.12.2013. 16:23

@vladimir - Srbine, nauči prvo da pišeš. Pridevi koji se završavaju sa -ski, -ški, -čki, se pišu malim početnim slovom i to važi i za reč srpski. Nećeš biti veći Srbin ako pišeš velikim slovom, samo ćeš biti manji čovek. Drugo, muslimanska religija je najmlađe monoteistička, tako da su svi ti ljudi pre verovali u nešto drugo, kao što je i većina hrišćana sa ovih prostora uglavnom verovala u paganske bogove. A rasizam u nastavku tvog komentara je tema za administratore, koji su komentar dopustili.

Petar

03.12.2013. 01:12

Hvala Bogu da se neko nakon profesora Deroka setio srpske kuce iz srednjeg veka!Dajte vise da uradimo prikaze i arheoloska istrazivanja gradske i seoske kuce iz tog vremena.Da ne bi morali da citamo SFRJ istoriju koja je to opisivala kao u neolitu. Mi nemamo pojma kakva je arhitektura srpske palate iz tog perioda, ali hajde prvo da istrazimo kuce. Pogledajte zadnju fotografiju i zamislite prizemlje kuce uradjeno ovakvim ornamentima na svezem malteru?! Pa se setite kuce od blata pedesetih godina!

Ikarus

11.12.2013. 21:07

@Petar - Mogli bi da pogledamo srednjovekovne kuće u Evropi, neke i sad postoje. Verovatno su donekle slične srbskima. Zapad puno napreduje u istraživanju srednjeg veka neke stvari koje su tamo otkrivene mogu se primetiti i za Srbiju.

ruzica zlojutro

03.12.2013. 14:43

pa nama jedino sada preostaje da se vratimo u srednji vek i zivimo po tako urbano isplaniranim naseljima i zakonima koji su se cak i u praksi primenjivali. mozda je to spas iz ovdasnje situacije. da probamo, jer mi smo u svemu prvi, samo ne u fudbalu!

Ikarus

11.12.2013. 20:54

Hvala Bogu što je ovo otkriveno. Istina je da srpska arheologija je u dosta lošem stanju, ali i kao da istoričari nisu nešto ni zainteresovani za istraživanje srednjovekovne Srbije, kao da nedostaje patriotizma. Za nas Srbe srednjovekovna arheologija srbske države bi trebala da bude na prvom mestu što se tiče arheoloških istraživanja na području Srbije. Na žalost i sajtovi muzeja dosta zaostaju za evropskim npr. ne mogu se videti slike srednjovekovnih artefakata u velikom formatu i drugo.

Avram, Istoricar

30.07.2014. 20:25

Ocigledno je da jos ima spisatelja koji ne poznaju Istoriju naroda Balkana. Nemanjici uopste nemaju veze sa Srbijom jer su ziveli u 11 I 12 veku a Srbija je nastala 1878 god. na Berlinskom Kongresu. Srbi o kojima je rec su bugarski srbi, kako su ih Romani zvali u prevodu znaci bugarski divljaci. Zbog nakaradnosti i falsifikovanja nase istorije svi bugarski vladari su postali srpski pa cakiI Kraljevic Marko i Musa Kesedzija, koji su bili Bugari. Srbi, ne dirajte tudje vladare jer mi imamo svoje.