PRINC nas dočekuje u skromnom stanu na trećem spratu novoizgrađene zgrade na Voždovcu. Odavno su Obrenovići prognani sa dvora, ostavljeni bez porodičnog bogatstva, a verovalo se dugo - i bez naslednika. Slobodan Jakovljević dokazao je da njegovim venama teče krv Miloša Velikog, a sada je nameran da Obrenovićima vrati ono što im pripada, uključujući i, kako se misli, nezanemarljivu imovinu koju im je testamentom ostavila kraljica Natalija.

Mašinski inženjer po obrazovanju, biznismen i istraživač, Slobodan Jakovljević jednostavno odgovara na pitanje da li se oseća kao princ:

- Pa, ja to i jesam. Nije mi nimalo neobično kada me neko oslovi sa "prinče".

Na pitanje da li bi mogao da se navikne i da ga oslovljavaju sa "Vaše visočanstvo", stiže malo složeniji odgovor:

- Srbija bi najpre trebalo dobro da razmisli šta bi dobila, a šta izgubila vraćanjem monarhije. Previše često smo bili nepromišljeni. A ako jednog dana narod odluči da je vreme da se vrati kruna, tada ćemo razmišljati i o tome koja dinastija treba da je ponese.

Dugo se mislilo da nema preživelih Obrenovića. U porodici Jakovljević znali su čiji su, ali su decenijama verovali da je bolje da o tome ćute. Ništa čudno za naslednike porodice koja za samo 48 sati kobnog maja 1903. godine ostala bez 128 članova.

Slobodan je sredinom devedesetih odlučio da je vreme da se Obrenovići vrate u Srbiju. Gotovo deset godina istraživanja i dokazivanja dovelo je do sudske odluke kojom se njemu i njegovom bratu Srboljubu priznaje da su naslednici loze kneza Miloša. Sud je potvrdio da Jakovljevići potiču od gopodar Jakova, polubrata kneza Miloša Obrenovića.

NADAJU SE PORODIČNOJ ZAOSTAVŠTINI JAKOVLJEVIĆI nameravaju da pokrenu pitanje nasledstva imovine Obrenovića. Zasad samo u inostranstvu.
 - Tražićemo da se izvrši testament kraljice Natalije, supruge kralja Milana, koja je umrla 1941. godine u Parizu. Ne znamo tačno šta sadrži taj testament - kaže Slobodan. Sva imovina Obrenovića pripala je kraljici Nataliji posle Majskog prevrata.
Ona je velika imanja u Srbiji zaveštala Beogradskom univerzitetu i manastirima i crkvama koji su zadužbina Obrenovića.
Tačan sadržaj testamenta nije poznat, ali se pretpostavlja da je jedan deo novca i umetničkih slika ostavila potomcima Jakova Obrenovića.

- Kada sam ima šest ili sedam godina, otac me je odveo na imanje Obrenovića kod Gornjeg Milanovca. Rekao mi da je tu rođen gospodar Jakov i da mi potičemo od njega. Odrastao sam sa saznanjem da sam plemićke krvi, ali i sa svešću da o tome ne treba da govorim.

Kada su posmrtni ostaci članova porodice Karađorđević nedavno preneti na Oplenac, nije bilo novinskog naslova koji nije govorio o pomirenju i ispravljanju istorijske nepravde.

Nedugo zatim, na pomen povodom godišnjice ubistva kralja Alesandra i kraljice Drage došli su princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. Da li je to bilo još jedno istorijsko pomirenje?

- Moram da priznam da mi je to više ličilo na marketinški potez - kaže princ Slobodan. - Istinsko istorijsko pomirenje mora da bude mnogo širi čin.

To treba učiniti osmišljeno jer to nije pitanje pomirenja samo dve porodice. Mnogo je strana u Srbiji koje treba pomiriti.

Lično pomirenje sa Karađorđevićima Slobodanu nije potrebno, on je već u dobrim odnosima sa delom "suparničke" dinastije.

- Imam veliko poštovanje prema knezu Aleksandru i drugim potomcima kneza Pavla. To su veoma obrazovani, svetski ljudi koji bi sigurno mogli da učine mnogo za svoju zemlju. Istorijske nepravde i ramirice ne doživljavam lično. Svako vreme ima svoje žrtve i sukobe i to treba ostaviti istoriji i istoričarima.

Slobodan je rešen da nastavi zadužbinarsku tradiciju Obrenovića. Zato je osnovao Savet kraljevsko-kneževske kuće Obrenović, kojem predsedava profesor Dragan Vučinić.

- Želim da osnujem fondaciju koja će pomagati školovanje mladih kao što su to i moji preci činili - kaže Slobodan. - Krunski savet će se truditi i da afirmiše kuću Obrenovića, a moja želja je i da svi članovi dinastije budu sahranjeni na jednom mestu, a ne da budu rasejani po Srbiji i svetu. Jasno da to mesto može da bude samo Takovo ili Topčider.