Podrška kroz savete, dozvole i lakšu papirologiju

30. 12. 2019. u 13:39

Regionalne privredne komore pružaju veliku pomoć lokalnim privrednicima. Konferencija "Poslovni skok" prvi put održana u Sremskoj Mitrovici

Подршка кроз савете, дозволе и лакшу папирологију

PRIVREDNICI iz Sremske Mitrovice i okruženja tokom decembra su imali priliku da od stručnjaka iz raznih oblasti dobiju odgovore na sve nedoumice i izazove s kojima se susreću u svojim delatnostima, kao i savete o najboljim načinima za unapređenje konkurentnosti i uslova poslovanja. Šesta po redu konferencija "Poslovni skok" održana je prvi put u ovom gradu. O značaju cele regije govore podaci da na teritoriji koju pokriva Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, čija bruto dodata vrednost iznosi 1,3 milijarde evra, posluje 3.800 privrednih društava i 10.000 preduzetnika.

Predrag Mujkić, direktor RPK Sremska Mitrovica, ulogu Komore vidi u neophodnom povezivanju privrednika, kao i u unapređenju saradnje između privrede i lokalnih samouprava, ali i ostalih institucija na republičkom nivou.

- Uloga RPK Sremska Mitrovica je da, kroz princip dvosmernog partnerstva u funkcionisanju, planira, donosi i sprovodi odluke bliže privredi i u saradnji sa privredom, gledajući svaku opštinu pojedinačno, ali i opštine Srema kao jednu regionalno zaokruženu celinu - navodi Predrag Mujkić.

Na pitanje kakvi su planovi Regionalne privredne komore Sremska Mitrovica, direktor Predrag Mujkić odgovara da su to zastupanje i zaštita interesa privrede.

- Možda zvuči uopšteno, ali je tako - navodi Mujkić. - Kroz primenu dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama gledamo da u skladu sa potrebama privrede utičemo na definisanje upisne politike. Obilaskom kompanija i održavanjem stručnih skupova, identifikujemo problematiku s kojom se suočavaju privrednici i definišemo i predlažemo moguća rešenja. Izvozno orijentisanim privrednim društvima izdajemo potrebnu dokumentaciju u RPK, što bitno smanjuje utrošak vremena i sredstava.

Kada je reč o izdavanju ATA karneta - jednostavnog međunarodnog carinskog dokumenta za privremeni izvoz i uvoz robe, zasada RPK izdaje samo dodatne listove, ali uskoro će izdavati i korice. Regionalna komora izdaje privrednicima i kvalifikovani elektronski sertifikat i omogućava im učešće na sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Prerađivačka industrija, snabdevanje električnom energijom, gasom i parom i snabdevanje vodom, sa 32 odsto najzastupljeniji su u strukturi privrede Sremskog upravnog okruga. Ali obnavljanjem postojeće i izgradnjom nove mreže magistralnih i regionalnih puteva, železnice i vodnog saobraćaja (Sava i Dunav), kao i vazdušnog saobraćaja (blizina Aerodroma "Nikola Tesla"), raste udeo trgovine na veliko i malo, saobraćaja, skladištenja i turizma. Modernizacija poljoprivrede i primena IT rešenja rezultiraće povećanjem prinosa, a samim tim i učešća poljoprivrede u privrednoj strukturi.

Konferencija "Poslovni skok" do sada je održana u šest regionalnih komora. Prva je održana u maju u Kruševcu, a potom su usledile konferencije u Valjevu, Subotici, Užicu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici. Namenjena je vlasnicima i direktorima kompanija, rukovodiocima sektora prodaje, finansija, proizvodnje i razvoja, ali i ostalim zaposlenima koji žele da unaprede lične i kompanijske rezultate poslovanja.

- Imajući u vidu da je "Poslovni skok" u tekućoj godini organizovan u šest regionalnih komora, na osnovu posećenosti i reakcija učesnika potvrđeno je da je konferencija sadržajem i konceptom ispunila očekivanja privrednika. Posebno zbog tema bitnih za svakodnevno poslovanje, počev od zakonske regulative, finansija i poreskog sistema, preko IT i digitalne transformacije, saobraćaja i logistike, dostupnih izvora finansiranja, do oblasti prodaje i ljudskih resursa - kaže Olivera Kominac, samostalni savetnik u Centru za strateške analize, analitiku, planiranje i publikacije PKS.

Ona ističe da se pokazalo da je ovaj format za privrednike odgovarajući, o čemu govore broj i struktura učesnika, koji su iskazali zadovoljstvo s obzirom na to da su kroz diskusije sa predavačima pojašnjena mnogobrojna pitanja i izazovi s kojima se susreću u poslovanju.

- Uz to, iskazano je interesovanje za naredni krug i nove teme u 2020. godini - navodi Olivera Kominac. - Privrednici su najviše zainteresovani za dostupne izvore finansiranja i podsticaje, proces digitalizacije i razvoj kadrova. Najveći izazov privrednika su nedostatak kvalifikovane radne snage, naplata potraživanja i tržišni rizici s kojima se susreću u poslovanju.

VODEĆE PRIVREDNE GRANE

VODEĆE privredne grane Sremskog upravnog okruga su prerađivačka industrija, poljoprivreda, trgovina, turizam i saobraćaj i skladištenje. U okviru poljoprivredne proizvodnje dominira gajenje žitarica, industrijskog bilja, voća, vinove loze, povrća i duvana.

Sremski okrug je u 2018. godini imao više od 211.000 noćenja turista. Izvoz je u 2018. dostigao 1,4 milijarde evra, uz međugodišnji rast od 17 odsto. Robni uvoz iznosi 1,4 milijarde evra. Vodeći spoljnotrgovinski partneri su Italija, Nemačka, Holandija i Kina.

PLANOVI

ZA sve upravne okruge u Srbiji, u koje spada i Srem, investicije su značajan izvor privrednog razvoja, rasta proizvodnje, izvoza, zaposlenosti, modernizacije i prihoda.

- Njihov veliki ekonomski značaj ogleda se u tome što daju signal drugima da naš region poseduje određene performanse, ekonomsku budućnost i da se ulaganje može pokazati kao profitabilno - kaže Mujkić. - Već pet godina zaredom beležimo povećanje investicionog udela, pri čemu strani kapital u strukturi ima veći udeo, ali nije zanemarljiv ni udeo kapitala domaćeg porekla. Da je Sremski okrug dobra lokacija za nove investicije, govori nam veliki broj prisutnih domaćih i stranih investitora, a njihova imena su najbolja promocija Srema kao destinacije za nove investicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije