Stranke SzS će se razvijati kroz više mini-blokova: Đilasov savez odsvirao kraj

D. M.

sreda, 01. 07. 2020. u 08:48

Странке СзС ће се развијати кроз више мини-блокова: Ђиласов савез одсвирао крај

Velike pukotine među liderima SzS Foto: N: Skenderija

Jeremić se ne oglašava, a prvi bi da istupi
JOŠ se nije stišala bura oko podela i sukoba u Demokratskoj stranci, a talas razdora zapljusnuo je i opozicioni blok Savez za Srbiju, koji je, po mnogima, u ponedeljak odsvirao svoj kraj.

Prema nekim informacijama, na sednici Predsedništva ovog saveza Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, izneli su stav da je SzS dostigao svoj maksimum i da svaka članica treba sada samostalno da se razvija.

Protiv ovoga, navodno, bili su Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, i Zoran Lutovac, predsednik DS, dok se Boško Obradović, lider Dveri, dvoumio. Đilas je odmah pokušao da "zamaskira" raspad SzS, poručujući da će se praviti novi opozicioni blok koji bi mogao da se zove Srpska bojkot opozicija, kojoj bi se pridružili manji pokreti. Oglasio se i lider Dveri Boško Obradović, koji je rekao da će sastanak ujedinjene opozicije u bojkotu biti održan u sredu.

TUČA I ZA PODRŠKU FAJONOVE NA vesti da se SzS gasi, najburnije su reagovale pojedine demokrate, koje smatraju da je DS platila najveću cenu ulaska u ovaj savez i za to su optužili Lutovca. Inače, svađe u DS koje su kulminirale za vikend, dvema odvojenim sednicama Glavnog odbora, nastavljaju se, a najnoviji spor nastao je oko evroparlamentarke Tanje Fajon. Predsednica Organizacionog odbora za izbore u DS Vida Ognjenović saopštila je da je ova struja dobila podršku Fajonove, dok iz Lutovčevog tabora tvrde da je političarka iz EU to učinila iz "neobaveštenosti o unutarstranačkim dešavanjima u DS i da nije stala ni na čiju stranu".

Jeremić se, zasada, ne oglašava, iako je, prema nekim tvrdnjama, Predsedništvo njegove Narodne stranke pre nekoliko dana donelo odluku da istupi iz SzS. Međutim, ta odluka, kako tvrde naši izvori, nije doneta jednoglasno, a navodno je protiv nje bio Nikola Jovanović. Već duže se spekuliše da je on spreman da napusti Jeremića i pridruži se Đilasovom timu u SSP, gde ga navodno već čeka mesto šefa Gradskog odbora ove stranke, sa kojeg je nedavno smenjen Marko Bastać.

Narodna stranka je objavila saopštenje u kojem navodi da se zalaže da stranke i pokreti koji su bojkotovali lažne izbore i koji su do sada sarađivali u formatu "ujedinjene srpske opozicije u bojkotu" uspostave trajni format saradnje na višem nivou.

Ovo novo rastakanje srpske opozicije okupljene oko bojkota moglo bi da dovede da ona ubuduće deluje najmanje na tri koloseka, a bitka za stranke, pokrete i kadrove već je počela između lidera SzS.

U prvom bloku bili bi Đilasov SSP, sa Dverima, i demokratama koje bi sa sobom povukao aktuelni lider DS Zoran Lutovac. Drugi front pokušava da napravi Jeremić, najverovatnije sa Narodnim blokom u kojem su Velimir Ilić i Miroslav Parović, Srđan Nogo. U trećem je viđena tzv. građanska demokratska opozicija - DS, odnosno deo stranke koji je opozicija Lutovcu, Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Nova stranka Zorana Živkovića...

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je ovo očigledno finale kraja dela opozicije koje je započelo raspadom DS 2012. godine:

- Prisustvujemo poslednjim epizodama iz političkog života DS, ostaće možda samo brend te partije. A Savez za Srbiju nije ni po čemu različit od DS, to je u suštini skup delova nekadašnje moćne DS, plus Dveri. Sudbina DS je uparena sa sudbinom SzS. Savez ne isporučuje nikakav rezultat, to što se oni zanose da je bojkot uspeo je pogrešno. Početak nekog novog života srpske opozicije je kraj ove dve grupacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

stevo

01.07.2020. 09:03

I tako pokusaj ujedinjenja propao,bojkot propao.Sve u svemu,totalni raspad sistema u opoziciji

Stefan

01.07.2020. 09:12

SZS je skup opozicionih političara koji u politiku ulaze da bi se preko politike obogatili.

Andjela Zivanovic

01.07.2020. 09:31

Sve je interes. Oni namenski nisu izasli na izbore, jer su vec znali da nista uraditi nece..

Sosa

01.07.2020. 09:43

Savez za Srbiju je ispunio zadatak (manje ili više uspešno) koji je dobio od osnivača Dragana Đilasa i sad mu je došao kraj - logičan sled događaja

Zeljko85

01.07.2020. 09:51

Ili u prevodu Savez za Srbiju je propao, ti blokovi su ustvari vraćanje na staro pređašnje stanje. I tačno su svi prognozirali da će taj savez da pukne odmah nakon izbora.

Jana

01.07.2020. 09:59

To je bilo i za očekivati. Savez koji je napravljen iz pogrešnih pobuda, da se blati vlast, a ne da se nešto konstruktivno i korisno donese ovoj zemlji ne može da opstane. Kad tad su morali da se okrenu jedni protiv drugih.

Bojan

01.07.2020. 10:49

SzS se raspao i pre nego što je i počeo da funkcioniše ! To nikada i nije jer nije imao šta da ponudi narodu, osim laž, nasilje, krađu i zlodela proti naroda!

KAlina

01.07.2020. 11:05

Da bi jedna stranka postojala prvo mora imati podrsku gradjana na izborima, a SzS nijednom to nije imala tako da oni nisu nikada ni postojali.

Maja

01.07.2020. 12:25

Krajne je vreme da se Djilasovci raspadnu, savez bez plana i programa i ne treba da postoji.

Dana

01.07.2020. 12:49

Krajnje je vreme da predstavnici SzS-a shvate da nemaju podršku građana Srbije i da je nikada neće ni imati! Narod ceni rad i rezultate, a ne prazne priče!

Mita

01.07.2020. 12:50

SzS nije uspela igra,prevarili su i one ljude koji su bili od pocetka na njigovoj strani pa su kasnije pobegli.Zagovarali su bojkot a onda se par stranaka otcepilo od SzS.Nema tu ni Zelenovica ni Stamatovica,ni Zivkovica,evo uskoro ide i Vuk Jeremic...sta preostaje nego da se savez ugasi

Питање

01.07.2020. 13:25

@Mita - Какав је смисао оснивати политичку странку или савез и потом се залагати за бојкот избора? Јаснои је да није понуђен иоле разумљиви реална економски а камо ли политиочки програм. Једино ако се жели насилна променау власти, али то онда потпада под другу категорију деловања, далеко од демократског! Немојте да ми се фрљате демократијом а залажете за анархију или "кумократију"

Una

01.07.2020. 14:29

Da su vise brinuli za gradjane a ne samo za svoj licni interese mozda se ne bi tako brzo raspali ovi iz SzS.