PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić priprema jasan i nedvosmislen odgovor crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću povodom njegove skandalozne najave formiranja nove crkve za pravoslavne Crnogorce. Ovaj potez režima u Podgorici bio bi jedan od najjačih i najopasnijih udara ne samo na Srpsku pravoslavnu crkvu, nego na srpski duhovni i nacionalni korpus u celini.

Situacija u Crnoj Gori biće i glavna tema sastanka predsednika Vučića sa patrijarhom Irinejom, koji je zakazan za sredu na Andrićevom vencu.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, prvi čovek Srbije je puna četiri sata sa najbližim saradnicima razmatrao opasan scenario koji je na dvogodišnjicu svog mandata obelodanio predsednik Crne Gore.

Njegov potez tumači se kao najava defakto ukidanja SPC kroz otimanje imovine i formiranje takozvane pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Prema našim saznanjima, zvanični Beograd će se ovim dezintegracionim procesima, opasnim po srpsko nacionalno biće, odlučno suprotstaviti.

Državni vrh Srbije, prema saznanjima našeg lista, potpuno je svestan opasnosti i posledica koje bi crnogorski crkveni presedan izazvao u regionu. Reperkusije ovog poteza, ukoliko se obistine Đukanovićeve najave, mogu biti izuzetno teške za srpski narod. Cilj ovih poteza jeste dalja dezintegracija Srba, preko Crkve koja je osnovni faktor jedinstva. Dalje reperkusije ovog duboko antisrpskog projekta, s obzirom na situaciju u regionu, ali i svetskom pravoslavlju, mogla bi biti serija osnivanja pravoslavnih paracrkava na prostoru bivše Jugoslavije.

Pored egzotičnog pokušaja osnivanja hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ovu vrstu inženjeringa mnogi bi voleli da sprovedu i u Bosni i Hercegovini, pa i na Kosovu i Metohiji.

Kako objašnjavaju poznavaoci crkvene problematike, reč je o primeni "ukrajinskog modela" slabljenja veza naroda sa njegovom duhovnom maticom. Iskustva korišćenja ovakvog hibridnog obračuna, međutim, pokazuju da njegova primena podrazumeva i snažan otpor i spremnost čak i na oružane sukobe, što posebno zabrinjava državni vrh Srbije.

Dramatiče najave iz Podgorice bile su tema razgovora mitropolita Amfilohija i delegacije crnogorske opozicije, koja mu je prenela rešenost da istraje u odbrani svetinja i imovine SPC. Đukanovićeve preteće reči izazvale su uznemirenje javnosti Crne Gore, kao i seriju reakcija iz eparhija SPC i tamošnjih političkih stranaka.

Da predsednik Crne Gore opet seje mržnju prema srpskom narodu, vernicima SPC, ali i Demokratskom frontu uveren je i poslanik Jovan Vučurović.

- Ako se odluči na nastavak progona srpskog naroda i otimanja hramova - dobiće po prstima. Reč je o ideji dukljanskog nacizma. Valjda niko ne misli da će Srbi gledati nemo kako se u Crnoj Gori bude duh ustaštva i NDH. Ovaj sistem zla i nepravde, kao i ekonomskog i moralnog propadanja mora biti srušen kako bi Crna Gora opstala - kazao je Vučurović.

MINISTAR IVICA DAČIĆ: PRAVA SRBA NISU HEGEMONIZAM


SRBIJA želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, a interesovanje naše zemlje za prava srpskog naroda ne može da se tumači kao hegemonizam - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je juče učestvovao u video-konferenciji šefova diplomatije Zapadnog Balkana, ali kako kaže, nije imao priliku da na optužbe iz Podgorice direktno odgovori crnogorskom ministru Srđanu Darmanoviću.

- To ću učiniti prvom sledećom prilikom - kaže Dačić, i napominje da su pitanja prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori - prioritetna. On navodi i da je to uslov koji EU postavlja i pred Srbiju i Crnu Goru za ulazak u Uniju.

- I dalje čekam da mi odgovore, ako su već svi ravnopravni u Crnoj Gori, kako to da od Srba, kojih ima više od 28 odsto, nema nijednog koji je u vlasti - rekao je Dačić i upozorio vlast u Crnoj Gori da ne optužuje Srbiju.