NAPREDNjACI će na predstojeće parlamentarne izbore najverovatnije ići sa listom koja će nositi naziv "Aleksandar Vučić - Za našu decu", a na kojoj će minimum polovina kandidata biti potpuno nova lica.

Prema našim informacijama, SNS je već napravio načelne dogovore o zajedničkom nastupu sa dosadašnjim koalicionim partnerima - Rasimom Ljajićem (SDPS), Milanom Krkobabićem (PUPS) i Aleksandrom Vulinom (PS). Sa manjim partnerima - Nenadom Popovićem (SNP), Vukom Draškovićem (SPO) i Bogoljubom Karićem (PSS) - tek slede konsultacije, a gotovo je izvesno da će ovoga puta, ukoliko ostanu u "naprednjačkoj koloni", dobiti manji broj mesta na listi nego na izborima 2016.

Takođe, naprednjaci i socijalisti će, kako sada stvari stoje, na izbore ići kao i dosad, odnosno na odvojenim listama, iako je bilo i drugačijih ideja.

Ime izborne liste SNS razmatrano je na sastanku Izbornog štaba ove stranke koji je održan u nedelju uveče. Konačna odluka o nazivu još nije doneta, ali se najveći broj funkcionera izjasnio za predlog "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Pročitajte još - SNS na parlamentarne izbore izlazi sa listom "ALEKSANDAR VUČIĆ - ZA NAŠU DECU!" (VIDEO)

Nacrt izborne liste već je napravljen, i ona bi konačno trebalo da bude skrojena do kraja februara i sednice Glavnog odbora SNS. Kako je lider naprednjaka već najavio, na njoj će biti 50 odsto novih lica, kako bi se naprednjački klub u parlamentu kadrovski osvežio, a u planu je i da bude promenjeno 50 odsto sadašnjih funkcionera SNS "na lokalu", kao i da bude smenjeno 70 odsto ministara iz redova ove stranke.

SNS je na sastanku Izbornog štaba, prema nekim informacijama, doneo odluku da će rezultat od 48,2 odsto glasova osvojenih na izborima 2016. godine biti donji prag kojim će biti zadovoljni, odnosno da će se uspehom na predstojećim izborima smatrati samo veći broj osvojenih glasova.

Lider socijalista Ivica Dačić ponovio je da pregovara sa Vučićem o zajedničkom izlasku na izbore i dodao da se, uprkos tome kakvu odluku donesu, SPS već sprema za izlazak na birališta:

- Razgovaramo stalno, ali ima još vremena, jer izbori nisu raspisani. Da li će na izbore ići samostalno ili u koaliciji sa SNS, tehničko je pitanje. Mi nemamo političke probleme sa SNS, u smislu da li hoćemo ili nećemo tu saradnju, samo je stvar političke procene šta je bolje za političku scenu u Srbiji.

Momo Čolaković, potpredsednik PUPS, potvrdio je, za "Novosti", da je Krkobabić obavio prvi krug razgovora sa Vučićem:

- Načelna saglasnost da na izbore, na svim nivoima, Republici, "lokalu" i Pokrajini, idemo zajedno sa naprednjacima postoji. Sada predstoje razgovori o tehničkim detaljima.

BEZ MILETIĆA I GOJKOVIĆA

UJEDINjENjA seljačka stranka Milije Miletića, koja je na prethodnim izborima bila deo koalicije oko SNS, sada će, prema najavama njenog lidera, nastupiti samostalno. Iste planove ima i POKS Žike Gojkovića, koji je trenutno poslanik u okviru kluba SNS u Skupštini Srbije.