Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke.

Vučić je zahvalio Pavlopulosu na podršci Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Predsednik Srbije je istakao da se naša zemlja i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Pročitajte još: Predsednik: Samo jednu metu imaju i ovde i u Prištini, mene; Mogu da mi prete, ali iza mene ostaju rezultati

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

"Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže", rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve više srpskih turista u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

"Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržvaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena", rekao je Vučić.

Izarazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, Vučić će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i medupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, te i Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vucic su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antic, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da ce glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


PAVLOPULOS: GRČKA VIDI REGION KAO STUB JUGOISTOKA EU


Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je danas u Atini da Grčka podržava ervopski put Srbije i da se zalaže da čitav region postane snažan stub na jugoistoku EU.

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pavlopulos je izrazio uverenje da će Vučićeva poseta Grčkoj doprineti da odnosi i saradnja dve zemlje budu još bolji i da se ubrza procedura prijema Srbije u EU.

Uveren dam da će ova poseta doprineti da odnosi Srbije i Grčke koji su inače dobri, budu još topliji i još efiklasniji, rekao je.

Pavlopulos je rekao da Grčka podržava EU i njeno proširenje kao "evropsku građevinu koja se zasniva na poštovanju osnovnih principa i vrednosti kao što su mir, ljudska prava, demokratija, socijalna pravda" .

On je rekao da se Grčka zalaže da "region, saradnjom svih zemalja, postane snažan stub jugoistočne Evrope" i da "ostavi iza sebe Balkan ratova, konflikata i razlika" .

"To je istorijski period koji nas je mnogo naučio ali treba da gledamo narped i stvorimo stub na jugositoku Evrope", dodao je. Kao ključne uslove za prijem novih članica u EU Pavlopulos je naveo ispunjenje svih evropskih standarda i rešenje svih međusobnih neslaganja među zemljama na putu učlanjenja "jer EU ne može biti prostor na kome će se rešavati neslaganja sa drugim zemljama".

Srbija je načinila značajne korake otvorila mnoga poglavlja i Grčka će nastaviti da podržava njenu evropsku perspektivu...Mi smo tu da pomognemo gde je potrebno na vašem putu ka EU, dodao je.

VUČIĆ: ODLIČNI ODNOSI SRBIJE I GRČKE, MEĐUSOBNA PODRŠKA


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini, posle sastanka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu, kao što Grčka, prijateljska zemlja, može uvek da računa na podršku Srbije, te poručio da su odnosi dve zemlje odlični.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

On je istakao da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga.

U tom smislu, naveo je da samo u turističkim uslugama godišnje potrošimo 464 miliona evra, kao i da sve više grčkih turista u Srbiji - 72.000, uz oko 115.000 noćenja.

"Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije", naglasio je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

"Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu", rekao je Vučić.