NATO se hvali “uspehom” na KiM: Posle humanitarne katastrofe pod Miloševićem došla demokratija (VIDEO)

Tanjug

četvrtak, 21. 11. 2019. u 18:05

НАТО се хвали “успехом” на КиМ: После хуманитарне катастрофе под Милошевићем дошла демократија (ВИДЕО)

Foto: Youtube screenshot

U video snimku se dalje objašnjava da je Kosovo dom različitih etničkih grupa, uključujući kosovske Albance i Srbe
NATO alijansa u promotivnom video-materijalu "Nato i Kosovo - Evolcuija Kfora" poručuje da bez Kfora na Kosovu nema bezbednosti, koja je ključna za dijalog i postizanje političkog rešenja.

Pročitajte još: Albanka otpevala šta čeka Srbe ako se odreknu Kosova: Istoričar zabrinut zbog golotinje u srpskoj crkvi (VIDEO)

"Bez bezbednosti nema dijaloga, bez dijaloga nema politčkog rešenja", rekao je u general-major Lorenco Dadario, kome je u utorak prestao mandat na čelu Kfora, u desetominutnom promotivnom video snimku koji je objavljen na zvaničnom sajtu Alijanse, a u kojem se prikazuje misija na Kosovu od 1999. godine.

Kako se navodi, KFOR, kao operativne multunacionalne trupe predvođene NATO-om, imaju glavnu ulogu u osiguravanju bezbednostii na Kosovu i Metohiji u poslednjih 20 godina.

U video snimku se dalje objašnjava da je Kosovo dom različitih etničkih grupa, uključujući kosovske Albance i Srbe, koji govore različitim jezicima i pripadaju različoj veri.

U video snimku se dalje podseća na dešavanja iz 1998. godine kada je, kako se navodi, otvoren konflikt između srpske vojske i policije i snaga kosovskih albanaca koji je rezultirao hiljadama stradalih.

"Kosovski konflikt nije došao iznenada. Uzrok je represivna politika koju je sprovodio Miloševićev režim protiv kosovskih Albanaca. To je dovelo do užasnog kršenja ljudskih prava na Kosovu", reči su zamenika pomocnika generalnog sekretara NATO-a Džonatana Pariša.

Dalje se navodi da je Miloševićeva politika dovela do raseljavanja stotina hiljada kosovskih Albanaca, pa je NATO 1999. godine pokrenuo vazdušnu kampanju kako bi zaustavio tu, kako kažu, "humanitarnu katastrofu", a po završetku sukoba 50.000 vojnika predvođenih NATO-om je raspoređeno po Kosovu.

Lorenco D''Adario, kome je u utorak prestao mandat komandanta Kfora, u video snimku tvrdi da je danas zaustavljeno nasilje, "situacija mnogo bolja", ali da još mora da se unapredi.

"Kada pogledam unazad, vidim da sada postoje institucije, postoji demokratski život", smatra D''Adario.

U snimku se konstatuje da su "ožiljci kosovskog konflkta vidljivi", ali da pripadnici različitih etničkih grupa često žive u mešovitim zajednicama, da postoje i srpske enklave po Kosovu, a za primer je uzeta Gračanica, na periferiji Prištine.

U videu se pojavljuje i Srbin Milorad Nikolić sa porukom podrške daljem pristustvu NATO na KiM.

Navodi se da je danas kosovska policija "putpuno funkcionalna snaga i prvi odgovor na hitne situacije" i da su preuzeli od KFOR-a da obezbeđuju neke od svetinja na Kosovu poput Patrijaršije u Peći, važnog simbola srpske pravoslavne crkve.

Navodi se i da postoje mesta u kojima i dalje ima tenzija, poput severnog dela Mitrovice koja je fizički i etnički podeljena - severni deo pripada Srbima, a južni Albancima, te da je još postoje tenzije, pa se zaključuje da je potrebno prisustvo KFOR-a kao snage koja "nepristrasno podržava mir".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Saša

21.11.2019. 19:15

@Dušan Jeremić - Licemerja, Dušane, licemerja, zla i izopačenosti. Da je glupist, odavno bi ih se ratosiljali. I njih i njihove pešadije.

Saša

21.11.2019. 18:17

Nije, izrodi jedni Natovski! Hiljade mrtvih su donela vaša bombardovanja, teroristi UČK, i još i godinama kasnije nam vaša uranijumska municija puni bolnice obolelima od raka. Al niste ni vi večni, kao što nije bila nijedna imperija zla do sada. Doći će i vama kraj, a sa vama i vašim teroristima.

Шоп

21.11.2019. 18:20

Коме је ЦНН маћеха ко ли му је отац.Отац колац

Istinomer.

21.11.2019. 18:39

Drugari ne brinite. Đubrad samo hoće da ostane đubre do kraja.A Srbija će đubre počistiti, kad tad!

Simon

21.11.2019. 18:56

Sto li nadrobi u jednom dahu.Mogao je napraviti malo predaha da vidi koliki mu je nos narastao od lazi i polulazi.Jest Kosovo dom raznih etnickih skupina,ali ne rece tko u tom domu zivi u sobama,a tko u predsoblju ,odnosno na dvoristu..

Milos

21.11.2019. 19:33

Velika je šteta i mislim da bi se sigurno mnogo više hvalili da su ušli kopneno na Kosovo 99. godine mada nikad nije kasno zar ne? Dočekaćemo mi svoje vreme a onda će biti papa nato hvalite se za uspeh u svojoj kući ne tuđoj.

Макса 1389

21.11.2019. 19:57

"ДемоНкратија" добро позната флоскула нато згубидана али 1999 пешадије нигде, упс гурнућемо арнауте !

NATO

21.11.2019. 20:01

NATO je najveća zločinačka organizacija na svetu.Gde god su bili, pojedinačno ili grupno, bilo je na hiljade žrtava.

Brane

21.11.2019. 20:28

Tačno ih treba naćerati, da ne znaju kud će prije, zajedno sa znate na kog mislim, ali bi nam to bio kraj, ovako šuti i trpi, dok ne propadnu sami od sebe e onda osloboditi što je naše

Miso.Pec

21.11.2019. 22:23

Poraz za državu Srbiju je to što imamo zajedničke vežbe sa ovim savezom,koji su nam ubijali decu u vrtićima,školama,bolnicama,trgovima,vozovima,mostovima,gde god im je palo napamet.

kole

22.11.2019. 10:52

još jedna laž najveće terorističke bande na svetu. Gde god ste se vi pojavili tu je tekla krv u potocima, tako ste donosili demonkretenizaciju. Kukavice vašeg formata inače napadaju samo slabije od sebe No uskoro će kraj i vašem ludilu.

РОБИА

22.11.2019. 19:43

НАТО ДОЛЕ, СРБИА ГОРЕ ! НАТО ПОЛАКО ТОНЕ,АЛИ ТОНЕ. А СРБИА СЕ ПОДИЖЕ СВЕ БОЛЬЕ И БОЛЬЕ, ПА СВЕ НАМ РАВНО ДО РАВНЕ ГОРЕ !