Vučić: Kosovo ne može da postane član UNESKO, biće interesantno moje pismo

Tanjug

13. 11. 2019. u 10:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije

Вучић: Косово не може да постане члан УНЕСКО, биће интересантно моје писмо

Foto Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.


"Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese", rekao je Vučić u izjavi novinarima.


Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.


Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.


Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna.


Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica LJeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.


Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.


VUČIĆ: SRPSKOM NASLEĐU NA KIM POTREBNA ZAŠTITA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.


Vučić je kazao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesko, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa.


To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i celi svet.


Vučić je istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje.


Podvukao je da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasleđa od svih oblika nasilja.


S tim u vezi je ukazao da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom Unesko, ugroženo, a kao primere naveo manastire Dečani, Peć, Gračanicu, i druge.


"To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet", naglasio je Vučić, ističući da Povelja Unesko mora biti poštovana.


Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska.


Kazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima.


"Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve", podvukao je Vučić.


On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmena vrlo važne za očuvanje stabilnosti.


Vučić: Biće interesantno moje pismo


VUČIĆ: BIĆE INTERESANTNO MOJE PISMO


Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će biti interesantno njegovo pismo i razgovori koje će imati danas i sutra povodom poziva Evropske narodne partije da prisustvuje njihovom kongresu u Zagrebu.


"Biće interesantno moje pismo i razgovori koje ću voditi danas i sutra, a pritom ću se truditi da odbranim mogućnost da razvijamo normalne odnose sa Hrvatskom. Međutim, za tango je potrebno dvoje", rekao je Vucić novinarima u Parizu.


On je ponovio da se povela "strašna hajka" zbog postavljanja spomen ploče u kasarni za čoveka koji ni za jedno delo nije osuđen (generalu JNA Mladenu Bratiću).


"Vi imate na desetine spomenika nacističkom ministru Mili Budaku iz nacističke države Hrvatske, koji je tražio da se trećina Srba protera, trećina prekrsti i trećina ubije. Kako hoćete da to prećutim, kako da na to ne odgovorim. Je l'' to velikosrpska ideja", upitao je Vučić.


On je naveo da se trudi da ne priča o ustaškim zlodelima i sve šta je njegova porodica doživela od Hrvata u Drugom svetskom ratu i u poslednjim ratovima i kako njegov otac ne pamti ni svog oca, ni svog dedu, jer je rođen posle njehove smrti, u izbeglištvu u Srbiji.


"Kuće Vučića prve su spaljene tokom rata 1992. godine. Opet su sav bes iskalili na uglednim Srbima u selu Čipuljić, kod Bugojna. Uvek sam se zbog toga trudio da spustim loptu, da mirno reagujem, da ne odgovaram na različite priče i to ću se truditi i ubuduće", rekao je predsednik.


Dodaje da su Srbi u Drugom svetskom ratu išli na klanje ne misleći da će to nekada da dočekaju. I njegovom dedi, navodi, stožernik je obećao da mu "neće faliti dlaka sa glave".


"Nije dlaka, ali je glava falila", rekao je predsednik.


Kako kaže, ne želi da njegova lična istorija na bilo koji način utiče na međudržavne odnose i trudi se da racionalno posmatra stvari.


"Šta hoćete od nas danas, da vam ne odgovorimo na bilo šta. Da nas ponižavate i nipodaštavate svaki dan, a da ne smemo ni da kažemo da smo Srbi, ili da moramo da kažemo ''krivi smo za sve''", zaključio je on.


VUČIĆ: TEŠKO JE RAZGOVARATI S LJUDIMA KOJI NEMAJU VIZIJU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Parizu da kritike i napadi na inicijativu o formiranju "malog šengena" potvrđuju koliko je ona dobra i vredna pažnje i podsetio na procenu Svetske banke da bi balkanska šestorka njenom realizacijom uštedela 3,5 milijade evra.


"Ekstremistima, i albanskim i srpskim i kojim god hoćete, njima se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost i razvoj. Oni bi voleli da užvaju u bari i žabokrečini u kojoj nema pomaka", rekao je predsednik srpskim novinarima u Parizu i izrazio žaljenje što je teško i razgovarati sa ljudima bez vizije.


Vučić je konstatovao da je druga stvar, kad je reč o inicijativi, da li će svi izdržati tu dozu pritiska.


Onima iz Crne Gore koji tvrde da su se već povezali u regionu, poručio je da sa Srbijom to nisu učnili.


"Sa nama niste. Možda sa nekim drugim, nemamo brze trake za kamione, naši kamioni na granicama čekaju po 100 stati, a podsetiću Svetska banka kaže da bi zapadno-balkanska šestorka uštedela 3.5 millijarde evra ako bi uspeli da impelemetiramo i sprovedemo inicijativu u delo", rekao je Vučić novinarima u Parizu, nakon obraćanja na 40. Generalnoj konferenciji Uneska.


Predsednik je izrazio žaljenje što ne može da se razgovara a ni da se postižu ozbiljni rezultati sa ljudima koji, kaže, nemaju viziju, ne razumeju ništa i postoje samo da bi nekoga opsovali, udarili ili išarali pozorište.


Vučić je sve to rekao na molbu novinara da prokomentariše ocene da "mali šengen" predstavlja formiranje velike Albanije i dodao da odgovor može da pruži samo dobronamernim ljudima, ali ne i onima "koji tuku i tukli bi žene i ispred Pinka, poput pripadnika Dveri".


"Kakvo je to stvaranje velike Albanije tako što ćemo napraviti još traka kojima naši kamoni mogu da prođu, da možemo sa ličnim kartama da idemo i mi i oni, što nećemo morati da izdajemo posebne radne dozovle", rekao je predsednik.


Uptiao je te koji su protiv inicijative kako misle da srpska ekonomija napreduje.


Vučić je rekao da su pojedini lagali narod da je incijativa samo zato što brinemo o albanskom paradajzu iako je upravo suprotno, jer brinemo o srpskom paradajzu, kečapu, ajvaru, ljutenici i pinđuru...


Uz izvinjenje što će morati da koristi takve reči, predsednik je rekao da bi neko tvrdio suprotno i napadao incijativu mora da bude neobrazovan i neozbiljan.


Prema njegovim rečima, Srbija će imati i vagone za vozove i Bošovu fabriku kućnih aparata i mnogo toga da prodaje što drugi neće imati.


"Srbija sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom ima suficit, sa Slovenijom je mali, sa Hrvatskom nesto veći", rekao je predsednik.


Predsednik je ocenio da je dorbo što među opozicijom ipak ima i onih što hvale inicjativu jer to pokazuje da su odlično razumeli poruku naroda, jer su po poslednjim istraživanjima svi zajedno tek jedva prešli cenzus.


"LJudi neće politiku u kojoj kada gradite auto-puteve njima to smeta, kao i kada spajate ljude. Kada ih pitate šta ne valja, ne znaju šta da kažu - kada gradite auto-put za Prišitnu kažu to je auto-put za veliku Albaniju, a to je put koji će Srbe iz Gračanice za manje od sat vremena dovesti do Prokuplja", rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

Fodor

13.11.2019. 11:02

Jeste mir najvažniji ali dokle kada druga strana ne prihvata ništa. Što se tiče UNESKA na Kosmetu je 100% Srpska baština zastupljena.

МАЈА

13.11.2019. 11:04

мир и стабилност су најбитнији и Србија се за то залаже

Andjela

13.11.2019. 11:10

Ocekujemo od UNESKA da zastiti kulturno-istorijsko nasledje Srbije na KiM koje je izuzetno bogato, a ne da ih Albanci skrnave kao do sada

Zora

13.11.2019. 11:12

Jako je vazno da saradjujemo sa svim drugim zemljama.Mir i stabilnost nase Srbije nam je prioritet!

Predrag

13.11.2019. 11:20

Albanci imaju cilj da uniste sve tragove naseg kulturnog i duhovnog naslednja na KIM,i bas zbog toga ne smeju biti primljeni u UNESKO!

Kalina

13.11.2019. 11:29

Srbi na KiM imaju pravo čuvati svoja kulturna nasleđa kao i da uče svoju decu o Srpskoj istoriji. Srbija je uvek otvorena za saradnju, zato želi sarađivati sa svim zemljama, pa tako će i sa Unesko.

Bobi

13.11.2019. 11:37

Srbija vodi politiku mira i po svaku cenu cuva mir, ali Srbije je spremna i da u svakom trenutku zastiti svoj narod i teritoriju!

savo arizona

13.11.2019. 11:58

A bre Vucicu sto nepusti video I dokaze kako Siptari pale I ruse nase spomenike I groblja I sve sto je Srpsko.U Beogradu na komferencijama za novinare nemoze te niko obuzdati koliko si pricljiv.

neregistrovan

13.11.2019. 12:10

Gospodine predsednice,zasto ne pokusate uz pomoc prijateljske Rusije i Kine a i ostalih koji nas podrzavaju da izdejstvujete prisustvo 1000 policajaca i vojnika Srbije tamo gde zive Srbi a sto je po rezoluciji 1244.Kada bi nasi bili uz nase bio bi to veliki poduhvat protiv siptarskih terorista.

Lazar

13.11.2019. 12:13

Srbija ima dobar odnos sa UNESKO pa se nadamo da Kosovo nece nikada biti primljeno u tu organizaciju. Nemaju sta da traze tu.

srpski prijatelj

13.11.2019. 12:17

Alexander Vučić ima dostojanstvo i ima znanja - pred Uneskom - i jeli to Đinping, Macron, Putin, Merkel, i td. - On je pravi predsednik!

Goran ali ne Bot

13.11.2019. 12:28

Znaci opet nesto zali boze u pismu. A sto se tice mini sengena mi bi prvi trebali da budemo protiv njega počev od bezbednosni razloga pa preko ekonomskih sve do političkih. Ne razumem ovo ludilo. Nisi Tito a idolopoklonstvo je protivustavno.

Mikiboy

13.11.2019. 12:35

Tesko ce se Hrvati i Siptari sloziti sa nama jer oni imaju najvecih problema sami sa sobom.Uostalom kao i celi Zapad.Pogledajte samo Ameriku.Tramp ima vise problema sa demokratima nego sa ostatkom sveta.

Veca

13.11.2019. 12:37

Srpsko kulturno nasledje na KiM mora biti sacuvano,jer to je veoma vazno za svaku naciju,ceo svet i u cilju mira i stabilnosti.

Petar Krajic

13.11.2019. 12:48

Presednik koji se bori za Srpske znamenitosti po KIM i nikada nece dozvoliti da nesto sto je nase pripadne nekoj nepostojecoj drzavi.

Vladimir

13.11.2019. 12:52

Kosovo nikako ne sme da postane deo UNESKO,jer ono nije država i samim tim nigde ne može da bude ravnopravni član.

Lela

13.11.2019. 12:53

Prrdsednik Vučić se snažno bori i zalaže da sačuva i zaštiti naše manastire i ostalo kulturno nasleđe na KiM.

marina

13.11.2019. 13:10

UNESKO mora reagovati na pokusaje siptarskih separatista da okupiraju, uniste ili opljackaju verske objekte pravoslavne crkve!!!

normalan

13.11.2019. 13:47

oj kosovo dušo srpska tebe dobro pamti turska pamti će te i ostali koji budu na te stali

Dare

13.11.2019. 13:47

Sigurno je da Kosovo neće ući u UNESKO jer mi imamo odlične odnose sa UNESKOM i ulazak Kosova neće biti moguć jer im mi nećemo dozvoliti.

marija

13.11.2019. 13:55

KIM sigurno nece biti clanica UNESKO jer oni su ti koji unistavaju spomenike pod zastitom UNESKA i takvi nikada ne mogu biti clanice UNESKA.

GROBARIprotivAV

13.11.2019. 14:04

Mali 'šengen' u praksi: Albanac otvori fabriku u Bujanovcu i zaposli 100 državljana Albanije. Tu rade, žive s porodicom, 500 ljudi. Pa-pa Bujanovac. Obrnuto? Ne verujem, ne zvuči mi moguće.

PLEBS RADOSNI

13.11.2019. 14:07

ovako su isti ovi politicari naši govorili za sloveniju hrvasku bosnu makedoniju crnu goru kako samo svet Beograd sluša I komuniste beograda I nigde nece biti primljeni navedeni

Jelisaveta

13.11.2019. 14:12

Članice Unesca mogu da postanu samo međunarodno priznate zemlje, što KiM svakako nije.

Goran

13.11.2019. 14:13

Zadatak Unesca kao svetske i veoma uvažene organizacije jeste da sačuva KiM i sve što je srpsko na KiM!

Milica

13.11.2019. 14:40

Albanci u nasoj pokrajini bi jedino mogli da se pohvale da je njihova gradjevina najveca katolicka crkva u Evropi , drugih vaznih kulturoloskih tvorevina nemaju , sve ostalo je nastalo kroz srpsku kulturu a ta njihova katolicka crkva nije nastala kao deo albanske kulture vec dodvoravanja.

Nuclear Vlasta

13.11.2019. 14:46

Твојом заслугом Косово може веома лако да постане члан УНЕСКО-а, а што се тиче писма - никакво писмо ти написао ниси !

Milica

13.11.2019. 14:52

Izborili smo se na lažna samoproglašena država Kosovo ne bude članica Unesco,e sad treba da se borimo da naše kulturno nasleđe tamo i zaštitimo.

Milan

13.11.2019. 16:58

Prethodnih godina su veci sukobi na relaciji Priština Beograd izbegnuti samo zahvaljujući velikoj trpeljivosti Srbije.

VladimirBK

13.11.2019. 17:07

Вучић је у неколико наврата показао да је повукао мудре потезе који су очували мир на КиМ.

Mita

13.11.2019. 22:52

Predsednik Vucic je sjajno iskoristio priliku da UNESKO i ceo svet podseti da je od izuzetne vaznosti zaustaviti dalje unistavanje kulturno-istorijskog blaga na KiM.kao i da je KiM deo Srbije i ne može postati član Unesko!

Sanja

14.11.2019. 00:18

UNESCO, kao organizacija koja čuva identitet mnogih zemalja, ima važan zadatak: da zaštiti srpske svetinje na KiM kao najvažnije svedoke srpske istorije.

Рашо

15.11.2019. 09:38

Схватио је народ да сви наши проблеми станују у Београду. Да било шта у вези КиМ може да се реши негде другде у свету већ би то урадили, нас не би ни звали! Можда би нас накнадно обавестили а можда и не! Дакле председниче, "џаба кречиш"!