OEBS spreman da pošalje tim u Srbiju za izbore

D. M.

četvrtak, 01. 08. 2019. u 11:02

ОЕБС спреман да пошаље тим у Србију за изборе

Foto N.Fifić

Iz OEBS-a, za "Novosti", potvrđuju da će se odazvati pozivu iz naše zemlje. Kada stigne zahtev, obavestiće druge članice da delegiraju svoje ljude

ČIM budu dobili zvaničan poziv od Vlade Srbije da nadgledaju proces parlamentarnih izbora, koji "padaju" na proleće sledeće godine, OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), temeljno će proceniti predizborno okruženje i pripreme za predstojeće glasanje, a nakon toga će preporučiti da li su i kakve aktivnosti njihovih eksperata u Srbiji potrebne.

Ovu informaciju dobili u ODIHR, čiji portparol Katja Andruš, za "Novosti", napominje da oni poziv da posmatraju izbore uglavnom dobijaju tri-četiri meseca pre termina održavanja:

- Tako da ne očekujemo da će srpske vlasti kontaktirati sa nama još izvesno vreme. Kada procenimo da li su i kakve izborne aktivnosti u Srbiji potrebne, poslaćemo zahtev preostalim članicama OEBS da delegiraju posmatrače.

Pročitajte još - Vučić i šef Misije OEBS-a razgovarali o reformama, pravosuđu, medijima...

Iz ODIHR napominju da je posmatranje izbora ključna oblast njihovog rada, kao i da njihova metodologija monitoringa obuhvata situaciju pre, za vreme i nakon glasanja. U njihovom fokusu je u kojoj meri izborni procesi poštuju osnovne slobode i da li su pluralistički, transparentni i odgovorni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će naša država uputiti poziv ODIHR da njihovi eksperti provere izborne uslove u našoj zemlji, a pre glasanja najavljenog za mart sledeće godine. Plan je i da se zatraži da stručnjaci ove međunarodne organizacije detaljno "pročešljaju" birački spisak, sa ciljem da se zaustave priče o "petljanju, krađi i glasanju mrtvih" na izborima.

U narednim mesecima trebalo bi da bude poznato koliko članova posmatračke misije će ODIHR uputiti u Srbiju, kao i koliko će ih biti raspoređeno na samim biračkim mestima, a koliko u Republičkoj izbornoj komisiji.


NADGLEDALI 13 GLASANjA

POSMATRAČI ODIHR nadgledali su 13 predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, od 1997. Na predsedničke izbore 2017, poslali su šest stručnjaka iz šest zemalja OEBS. Tokom glasanje za parlament 2016, monitoring misija ODIHR imala je 10 stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije