CILj socijalista je da na predstojećim izborima osvoje više od pola miliona glasova, poručio je Ivica Dačić uoči sednice, održane u ponedeljak, Glavnog odbora, na kojoj je obeleženo 29 godina od osnivanja SPS.

Pročitajte još - DAČIĆ O SLUČAJU HARADINAJ: Ne znam ni da li ima 20 živih svedoka; Dijalog je u komi, da li će ga oživeti - ne zna se

Dačić je najavio da će novi potpredsednici stranke biti izabrani u septembru, pošto je on na poslednjem kongresu, održanom krajem prošle godine, ponovo izglasan za lidera, ali još nije predložio ostale članove rukovodstva. U ponedeljak je izabran samo predsednik Izvršnog odbora, i ta funkcija je opet pripala Vladanu Zagrađaninu.

Lider SPS potvrdio je da će na jesen biti kadrovskih promena u vrhu partije:

- Iza nas je 29 godina. To je i obaveza i odgovornost da izvučemo pouke iz svega onoga što je bilo i da, ostavljajući prošlost za nama, probamo da napravimo najbolji mogući plan za budućnost SPS i cele Srbije. Sama činjenica da smo jedna od stranaka koje su preživele skoro tri decenije i da smo i dalje među najjačim političkim snagama u zemlji govori o snazi i vitalnosti ideje koju zastupamo.

Prvi čovek socijalista negirao je da je SPS izgubio svoju prepoznatljivost jer je ušao u senku naprednjaka i rekao da su, naprotiv, oni jedina stranka koja je uspela da sve vreme sačuva svoj identitet. Rekao je i da ne treba ponavljati ništa što je bilo loše u prošlosti, već graditi priču koja se zasniva na Srbiji 2020:

- Ako je naša prošlost - jedina naša budućnost, onda je vreme da zatvorimo stranku. Ja ne mislim tako.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je moguće okrenuti se budućnosti ukoliko u rukovodstvu i dalje sede oni koji su bili i devedesetih godina, Dačić je kazao da je od stare garniture ostao - samo on.