Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da Dragan Đilas kupuje mesto lidera opozicije kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja i kako bi sutra mogao da kaže da ga napadaju zbog toga što je lider opozicije, a ne zbog toga što je krao.

On je dodao i da su svi u opoziciji "na udaru" od Đilasa.

"Kao što je kupovao televizije, prodavao sekunde tako je i razumeo i politiku, te kupuje mesto lidera opozicije kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja", naveo je Vesić gostujući na TV Hepi.

Kako kaže, Đilas je sebi već "kupio" stranku, a sada mu je cilj i Narodna stranka Vuka Jeremića.

On je rekao da bi Đilas da kupi mesto lidera opozicije, jer mora da "skloni" konkurente, od kojih je jedan, kaže Vesić - Vuk Jeremić, koji, za razliku od Đilasa, ima političku stranku.

"Prvi napad Đilasa je bio na DS i pre neki dan je jedan poslanik te stranke iz Vojvodine rekao koliko je Đilas zaradio kupujući stranku. I danas sve iz ove stranke ide Đilasu na račun, jer stranka vraća dugove njemu. Dakle, on je kupio političku stranku i sada tamo sprema novog predsednika, zajedno sa Dušanom Petrovićem, a to je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović", rekao je Vesić.

Pročitajte još - DETALjI IZ ISTRAGE: Na sekundama RTS oštećen za 650 miliona?


Prema njegovim rečima, drugi Đilasov cilj je - stranka Vuka Jeremića.

Đilas, kako tvrdi Vesić, radi sa Nikolom Jovanovićem (potpredsednikom Narodne stranke), kojeg sprema za novog predsednika te stranke i "podržava ga i finansijski".

"Kada to bude završio, on je kupio opoziciju, a to mu treba kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja", rekao je Vesić.

Sve to treba Đilasu kako bi se zaštitio od krivične odgovornosti i kako bi sutra mogao da kaže da ga napadaju, jer je lider opozicije, a ne zato što je krao.

"To je ta zamena teza koja Đilasu odgovara i zato su svi u opoziciji na udaru od samog Đilasa", naveo je Vesić.

On je istakao da Đilas napada ministra policije Nebojšu Stefanovića upravo kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja, jer je Stefanović saopštio da se protiv Đilasa vodi istraga o trgovini sekundama i sukobu interesa.

Prema njegovim rečima, Đilas je bio državni činovnik, a njegova privatna firma je trgovala sekundama sa javnim servisom, RTS-om i Studijom B, što je, kaže, sukob interesa.

"Znači nije reč o privatnim televizijama. To je klasičan primer sukoba interesa. Pošto je policija sve to istražila i Stefanović saopštio da je utvrđena Đilasova odgovornost, vi imate napad na ministra Stefanovića", rekao je Vesić.

On kaže i da Đilas sve to radi "preko još jedne stranke koju je kupio, a to je stranka Boška Obradovića".

Đilas ne razume šta je politički rad, a to je borba da se stekne poverenje naroda i da se bori za političku ideju, već politiku razume na način da sve može da se kupi, naveo je Vesić.

VESIĆ: ŠOLAK JE PRAVIO KARTEL PROTIV TELEKOMA


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je vlasnik "United grupe" Dragan Šolak tokom poslednje dve decenije postao “projekat za kontrolu medija u Srbiji” - u njegove kompanije se ulagalo, kupovao je male firme, uglavnom piratske, i pravio je kartel protiv Telekoma, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

To se, tvrdi Vesić, radilo i uz pomoć nekih bivših rukovodilaca Telekoma, ali i uz pomoć ljudi iz države, bivših ministara i bivših predsednika.

“Svi oni su dozvolili Šolaku da se širi kao rak po Srbiji i da polako preuzima medijsku scenu. Kada je postao dovoljno jak i kada je skoro uništio Telekom počeo je da ucenjuje pojedine televizije, jer je postao dovoljno veliki da kaže da ih neće biti u program. A, tako da posredno utiče na uređivačku politiku”, rekao je Vesić gostujući na TV Hepi.

Ni to, kaže, Šolaku nije bilo dovoljno, već je kupio “Dajrekt mediju”, pa je, tvrdi Vesić, postao monopolista na tržištu reklamnih sekundi.

“To je bilo novo sredstvo kojim je mogao da ucenjuje televizije”, dodao je Vesić.

On je naveo da Šolak od kablovskog provajdera postaje najveći vlasnik medijskih sekundi, što direktno utiče na program televizija, jer one od toga žive.

“Nakon toga kreće da osniva medije, pravi N1, a zajedno sa Đilasom još jednu televiziju i priprema se za kupovinu drugih, ovde i u regionu. Namera je da imaju čitav ''paket'' i da kontrolišu Balkan. Sve su bili spremili da kupe TV Prva i O2. To je bio projekat u kojoj bi Đilas preuzeo medijsku scenu, putem medija došao na vlast, a Šolak bi vodio ekonomiju zemlje i to bez izbora”, rekao je Vesić.

Kada je država odlučila da se odbrani od toga, krenuli su napadi na medijima koje kontrolišu, rekao je Vesić i istakao da je na kraju tog plana bilo rušenje predsednika Aleksandra Vučića, koje nije uspelo.

Vesić se ponovo spomenuo i optičke kablove SBB-a koji su postavljeni u mreži toplana i rekao da su se “Beogradske elektrane” borile protiv toga, ali su sprečene, “očigledno od neke više sile”.

“Kada sam postavio pitanje koliko su novca dali za postavljanje tih kablova, dobio sam odgovor - mi imamo neke papire i protokole. Nikada nisu platili nijedan dinar. Odgovor je bio i da su to postavili i dali mogućnost toplanama da koriste. To bi bilo kao kada bismo mi napravili nelegalan autoput na teritoriji grada, a daćemo državi jednu 'žutu traku', a ostalo je moje. To je neverovatno”, rekao je Vesić.

Isti slučaj je, kaže, i sa strujom na stubovima javne rasvete gde, kako je naveo, svi Beograđani plaćaju struju da bi SBB radio.

Vesić je izrazio uverenje da Šolakovi strani partneri ne znaju da ih je prevario, zbog čega je najavio pisma sa svim dokazima koja će uputiti njima, ali i krivične prijave i tužbe za odštetu.

Vesić je pokazao naredbe i dopise "Beogradskih elektrana" iz 2003, 2009, 2012. i 2014. godine u kojima se, kaže, naređuje da se prestane sa postavljanjem optičkih kablova, da se dostave svi dokazi o postavljenim kablova, dozvole, ugovori, sporazumi.

Ništa od toga nije urađeno, dodao je zamenik gradonačelnika.

“Mogu da me napadaju koliko hoće, ali ja ću im naplatiti ono što što su dužni građanima Beograda, jer to je moj posao”, rekao je Vesić.

On je dodao da Šolak zloupotrebljava svoje strane partnere i problem sa gradom koji zahteva da plati korišćenje mreže toplana.

“On u EU ne može da pravi pare a da ne plaća. Zbog čega to želi da nastavi da radi u Srbiji? Ali, moraće da plati”, zaključio je Vesić.

VESIĆ: VUČIĆ DUGO NA UDARU

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je danas da predsednik Aleksandar Vučić već dugo na udaru jer je stvorio jaku Srbiju, ali da je svaki napad bio neuspešan, zbog čega je, kako kaže, sada fokus na Vučićevim najbližim saradnicima.

Navodeći da nikome na zapadu ne odgovara jaka Srbija, a mnogima ni to što se Vučić bori za KiM, Vesić je za televiziju Hepi rekao da velike sile uvek vole da mali narodi nemaju jake vlade koje mogu samostalno da donose odluke.

Pročitajte još - Vesić: Đilas je nervozan


Vesić je, ističući da Srbija ima 3,8 milijardi evra priliva investicija, a sve zemlje u regionu zajedno nemaju ni 3,6, rekao da takva Srbija ne odgovara mnogima.

"Svaki napad na Vučića bio je neuspešan i očigledno je sada fokus na njegovim najbližim saradnicima", dodao je Vesić.

On je naveo i da politički rad predstavlja poverenje naroda.

"Znate li koliko je Aleksandar Vučić insistirao da svako plati porez? I svako je na kraju platio porez, zato što je njegova obaveza da napuni državnu kasu, kao što je i moja obaveza da napunim gradsku kasu", rekao je Vesić.

On je najavio i da će u narednom periodu biti mnogo krivičnih prijava i tužbi za naknadu štete.