Tači briše granicu sa Albanijom

D. R. Đ.

petak, 10. 05. 2019. u 13:55

Тачи брише границу са Албанијом

Edi Rama i Hašim Tači, Foto "Fejsbuk"

Predsednik privremenih prištinskih institucija nastavlja s provociranjem Beograda. Dačić: Ne znam kako misli da menja nešto što su priznale UN, a da se ne pita Beograd

PREDSEDNIK privremenih institucija u Prištini Hašim Tači nastavio je u petak sa provociranjem Beograda velikoalbanskim projekcijama. Vraćajući se iz Albanije na Kosovo, on je na svom fejsbuk-profilu napisao da "granični prelaz Morina nepravedno deli Kosovo i Albaniju".

- Ova granica je postavljena mimo volje Kosova i Albanije. Granice su relikti prošlosti i moraju biti uklonjene jednom zasvagda. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i protok robe u skladu sa evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da da donesu ovu odluku bez odlaganja! - napisao je on.


Pročitajte još - VUČIĆ OTKRIO: Rekao sam Tačiju Šta radiš to bre?! Mogu da traže šta hoće,ali - ništa od toga! Nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv svojih interesa! (VIDEO)


Povodom nove Tačijeve provokacije, šef diplomatije Ivica Dačić kaže za "Novosti" da se prelaz Morina nalazi na granici Srbije i Albanije.

- Srbija je u ovim granicama članica Ujedinjenih nacija. Ne znam kako Tači misli da menja nešto što su priznale UN, a da za to ne pita Beograd - kaže Dačić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je u petak da se nada da će međunarodna zajednica, posebno onaj njen deo koji je dosad zatvarao oči pred nestašlucima Prištine, konačno naći prave reči da osudi ratoborno i anticivilizacijsko ponašanje Hašima Tačija kojim nije ugrožen samo srpski narod, već čitav zapadni Balkan i Evropa.

KOCIJANČIČ: MOGERINIJEVA POSREDNIK VISOKA predstavnica Mogerini je ta koja posreduje u dijalogu - kratko je odgovorila njena portparolka Maja Kocijančič na pitanje "Novosti" da prokomentariše Haradinajev zahtev da Mogerinijeva više ne bude prisutna u dijalogu. (G. Č.)

- Samo dan pošto je slobodoljubivi svet obeležio Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, Tači je još jednom nedvosmisleno poručio da mu evropske i antifašističke vrednosti nisu sasvim bliske. Tačijevo promovisanje tzv. velike Albanije, iako je zaodenuto u navodnu želju za liberalizacijom protoka ljudi, robe i kapitala između Albanije i samoproglašenog Kosova, jeste šamar ne samo Srbiji već čitavoj slobodoljubivoj Evropi - poručio je Đurić.

Predsednik privremenih institucija u Prištini, podsetimo, u sredu je u Tirani sa albanskim premijerom Edijem Ramom razgovarao o pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji, nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, zbog čega je srpski predsednik Aleksandar Vučić oštro reagovao na samitu Brdo-Brioni, čiji je Albanija bila domaćin.

Priprema brisanja "međe" između Albanije i južne srpske pokrajine, međutim, počela je prošlog leta, kada su Priština i Tirana na prelazu Morine pustile u rad nove objekte koji će, kako je objašnjeno, omogućiti integrisano upravljanje granicom. Krajem 2018. usledilo je i potpisivanje Sporazuma o zajedničkim graničnim tačkama između Kosova i Albanije, a premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj to je pozdravio rečima: "Od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji".

Haradinaj je, inače, u petak, zatražio da visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini bude isključena iz dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Haradinaj i Mogerinijeva

- Imaćemo sastanak u Parizu sa predstavnicima Srbije, zatim još jedan u Vašingtonu, tako da će Vašington biti možda direktno uključen - zaključio je Haradinaj, uz opasku da je to "deo procesa čiji je cilj da Srbija prizna Kosovo u postojećim granicama".

Povodom uloge Amerike u dijalogu, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u petak je izjavio da je EU dobila ulogu od UN da pomaže dijalogu između Beograda i Prištine i posreduje u njemu, a da su SAD važan partner.

- Videli ste razne izjave američke administracije, oni podržavaju evropsku perspektivu regiona. Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine - rekao je Fabrici.


VULIN: PRETNjA PO BEZBEDNOST CELOG REGIONA

NAJVEĆA bezbednosna pretnja Srbiji i regionu Balkana je stvaranje "velike Albanije" - upozorio je u petak ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom razgovora sa ministrom nacionalne odbrane Grčke Evangelosom Apostolakisom.

Vulin je naglasio da je za Srbiju formiranje tzv. vojske Kosova apsolutno neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region. On je poručio da je Kfor jedini garant bezbednosti na prostoru KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Gaga

10.05.2019. 16:01

u pravu si granica nije dobra zato sto je nekada granica Srbije bila mnogo dublje od Kosova samo ti to neznas prouci pa pisi po fejzbuku

Nikola Kostić

10.05.2019. 16:05

Samo ako nas pobedite u ratu. Pre toga agresorska albanija taj isti mora i da nam objavi! Sve drugo su vaše želje, mašte i bajke za vaše jariće!

KIrliv22

10.05.2019. 16:49

greote cak vas i Albanci nece ...nicemu ne sluzite samo snetate najgori ste od sve dece.

RistaCrnoHumorista

10.05.2019. 16:56

Prvo da se ukloni granica izmedju Srbije,R.Srpske,srpskih opstina u Crnoj Gori i ZSO na KiM,jer isto je tu postavljena mimo nase volje !!!

Brane

10.05.2019. 17:04

I treba,u pravu si gosn. tači ,ostaviti otvorenu granicu dok sve šiptare ne naćeramo kroz istu i onda fino zabetonirati

Бојан

10.05.2019. 17:36

Потпуно се слажем да је граница постављена мимо Тачијеве и Рамине воље - нису били рођени 1918.

Roos

10.05.2019. 18:27

Jadni su ti albanci, Srbija ih je hranila hlebom, gradila fabrike I dala pasoše da putuju, da se civilizaciju a oni se dohvatiše droge I postaše kriminalci-milioneri I sad već niske da su svetska sila!

realist

10.05.2019. 21:26

Vrisace se on od Slobode jer ce uskoro u corku od koje takvi zlocin I retko izlaze na vazduh. A za granice odgovara Srbija jer to su granice sa rezolucijom 1244prioadaju zemljama sa suverenitet, a ne cobani a Kojima treba suditi.

Слободна Србија

10.05.2019. 23:12

Време је да вас све вратимо на родни Кавказ, у свежем или залеђеном вакумираном стању, потпуно је свеједно.

Vatro Marx

31.12.2019. 22:50

Ovaj terorista hoce izbrissti granice saAlbanijom a Srpska vlada sta ce preduzetinista,. hitan sastanak u UN, protesta i stanista tako polako ode Srpski Jerusalem.Srbin bez Kosmet je slijep, sakat nem iponizen .Kud plovi ovaj brod povratka nema.