DAČIĆ U PRIČU O KOSOVU UVUKAO I MOSKVU: Podržava li Putin zaista razgraničenje

D. R. Đ. - S. S. R.

23. 02. 2019. u 09:04

Šef diplomatije tvrdi da je lider ruske federacije izneo predlog o kim koji i on podržava. Zaharova: Ne menjamo stav, rešenje da bude u skladu sa zakonima Srbije

ДАЧИЋ У ПРИЧУ О КОСОВУ УВУКАО И МОСКВУ: Подржава ли Путин заиста разграничење

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin Foto AP Photo

BURU nastalu posle izjave Ivice Dačića da je razgraničenje zvaničan predlog Beograda za rešavanje kosovskog pitanja, i kritika koje je zbog toga izrekao, ministar Nenad Popović, šef diplomatije je u petak pokušao da primiri otkrićem da je sa pomenutom idejom za rešenje statusa KiM saglasan i - predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dačić je rekao da je Popović verovatno pogrešno informisan da je ruski lider protiv ideje razgraničenja:

- Pre pet godina Putin se saglasio sa ovim predlogom. Lično sam razgovarao sa njim. I ja i Vučić nebrojeno puta.

Od ruskih najviših zvaničnika tokom protekle godine više puta se čulo da je za njih prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244, a komentarišući Dačićevu izjavu da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije i odgovarajući na pitanje da li će Moskva podržati taj princip i izmeniti svoj odnos prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u petak je rekla:

- Moskva nije promenila svoj stav o rešavanju kosovskog problema. Kako će biti rešeno to pitanje, to je stvar pre svega interesa srpskog naroda i mora da se zasniva na međunarodnoj pravnoj bazi i unutrašnjim zakonima Srbije. Ta pozicija daje jasan pristup rešenju.

Ivica Dačić

Analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da ruski predsednik Putin podržava ono što Srbija prihvata kao rešenje, s tim da ono mora da prođe kroz Ujedinjene nacije:

- Moskva bi mogla da prihvati razgraničenje ako se ono odnosi na podelu Kosova, ali ne ako to podrazumeva i ustupanje dela centralne Srbije Kosovu, jer je teritorija KiM pod protektoratom Ujedinjenih nacija.

Na pitanje kako bi Moskva pristala na podelu KiM, ako zagovara rešenje na osnovu Rezolucije 1244, Anđelković kaže:

- Ruski stav je i da prihvataju ono što prihvata Srbija. Oni bi bili spremni da se izmeni Rezolucija 1244 ako to hoće Srbija, a ta rezolucija, što se njih tiče, mora biti polazište prilikom iznalaženja rešenja.

S druge strane "kosovski boj" dvojice ministara, nastavljen je i u petak, pa je Dačić rekao da ne pamti da je neko toliko napao predsednika Aleksandra Vučića, kao što je to učinio Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo:

- Tu je situacija jasna, Popović ne podržava ono što je izneo Vučić. Ako neko misli da je Popović napao mene, taj nema pojma o politici. Ne shvatam busanje u grudi Popovića, koje je i za Srbiju veoma štetno, jer vodi ka nejedinstvu.

Nenad Popović

Vrlo brzo, Popović je uzvratio u sličnom stilu:

- Onaj ko misli da će ministar Ivica Dačić ostati lojalan Vučiću, nema pojma o politici. Ja se svojih uverenja ne odričem i ne izdajem ljude kojima pružim ruku. Dačić je do sada već jedanput izdao Vučića kada je javno stavio potpis 2008. za podršku aktuelnom predsedniku Srbije za gradonačelnika Beograda, da bi ga posle tajno pogazio i dogovorio vlast sa Tadićem i Đilasom.

Odgovarajući na pitanje koje mu je u četvrtak postavio Dačić - šta će u Vladi ako nije saglasan sa predlogom predsednika Vučića oko rešenja za kosovsko pitanje, Popović je za RTS rekao da o njegovom ostanku u Vladi odlučuje isključivo predsednik države i lider vladajuće koalicije:

- Dačić me to nije pitao na sednici Vlade, a i da jeste, ne bih ni odgovorio jer se on o mom učešću u Vladi ništa i ne pita, a kada sam ulazio u Vladu nisam se sa njim dogovarao i nije me on imenovao već neko drugi.

Popović je rekao da je njegov stav "da je celo Kosovo Srbija, ni metar manje" bio poznat Vučiću i kada je ušao u Vladu, a na pitanje kako tumači javno pitanje predsednika države "šta je 2008. uradio kao potpredsednik DSS da sačuva Kosovo", Popović je naveo:

- Kad me bude pitao Vučić, odgovoriću mu.

RAMPA RAMI

RUSIJA smatra nedopustivom izjavu albanskog premijera Edija Rame da je Kosovo deo Albanije - izjavila je Zaharova.

- Tu se radi o posezanju za teritorijom Srbije i statusom Autonomne Pokrajine Kosova. Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove - rekla je Zaharova, ukazujući da to pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuje dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Драган Јовановић

25.02.2019. 19:07

Покушај Ивице Дачића да због другачијег става и мишљења Министра Ненада Поповића по питању Косова и Метохије, направи сукоб између Председника Вучића и Министра Поповића представља један подмукао и низак ударац. Из оваквих "дела" највише профитира управо Дачић. Али обзиром да је већ деценијама присутан на политичкој сцени углавном захваљујући његовој способности прилагођавања, знамо о каквој је особи реч. Подршка Поповићевом ставу по питању Косова и Метохије.