Priština: Srpske poslanike nazivali „svinjama”, usvojili zakone o pretvaranju KBS u vojsku

D. Z. / Tanjug

18. 10. 2018. u 14:08

Albanci vređali poslanike Srpske liste usred skupštinske sale dok su napuštali sednicu jer je odlučeno da se glasa o zakonma koji predviđaju transformaciju „Kosovskih bezbednosnih snaga” u vojsku.

Приштина: Српске посланике називали „свињама”, усвојили законе о претварању КБС у војску

Parlament u Prištini / Foto Tanjug

ALBANSKI poslanici u prištinskom parlamentu žestoko su danas vređali i dobacivali predstavnicima Srpske liste dok su napuštali skupštinsku salu, nazivajući ih "srpskim svinjama".

Poslanici Srpske liste odlučili su da izađu iz sale, nezadovoljni što je parlament započeo raspravu o tri vladina predloga zakona kojima se predviđa transformaciji "Kosovskih bezbednosnih snaga" u vojsku. Na predlog opozicije odlučeno je da to bude prva tačka dnevnog reda.

Šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se kategorički suprotstavljaju formiranju vojske:

- Ni Srbima, ni Albancima ne treba militarizacija, vojne formacije ni rat, već ekonomski napredak i mir. Pre svega ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, i ne samo rezoluciji 1244 SB UN, već i samom ustavu koji je na snazi, ali i protiv interesa svih građana a posebno Srba.

Simić je naveo da najava ulaganja više do 150 miliona evra u nekakve vojne formacije nije u interesu ni Albanaca:

- Umesto da se ovaj novac, koga i nema, investira u obrazovanje, zdravstvo i razvoj ekonomije on će se potrošiti na simboliku koja neće građanima značiti bolji život. Neki eksperti kažu da je sa ovim novcem moguće otvoriti 5.000-7.000 radnih mesta, a umesto toga on se troši na simboliku. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo.

Inače, baš na dan kad je otvorena rasprava u parlamentu zakazana je i zajednička vežba Kfora i KBS.

Igor Simić


BRZINSKI USVOJILI DVA ZAKONA O TRANSFOMACIJI KBS

Kosovska skupština je brzinski u prvom čitanju usvojila i drugi vladin predlog zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli", prenela je GazetaExpres.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je pre početka sednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

SRPSKA LISTA: ZAPAD NA STRANI PRIŠTINE KAD SE KRŠE ZAKONI PROTIV SRBA

Srpska lista smatra da su predstavnici prištinske administracije današnjom odlukom da započnu formiranje "nekakve vojske" na Kosovu i Metohiji ugrozili mir i bezbednost, ali i budućnost zapadnog Balkana.

"Ovakvim delovanjem koje dolazi uz nesumnjivu saglasnost zapadnih zemalja koje danas ćute na ovo protivpravno delovanje, najdirektnije će ugroziti mir na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Srpske liste.

SL tvrdi i da je današnje glasanje izvedeno protivno kosovskim zakonima, čime je, kažu, razotkriven "licemerni odnos dvostrukih aršina nekih zapadnih sila".

"Oni ćute ne samo na kršenje zakona, ustava i Rezolucija SB UN 1244, već su na današnji dan organizovali zajedničku vežbu KFOR i KBS, čime su najdirektnije stali na stranu Prištine i pokazali da se zakoni ne moraju poštovati ako se kršenje vrši protiv Srba i srpskih interesa", navodi SL.

Goran Rakić

RAKIĆ: POSLANICI SRPSKE IZVREĐANI INISU DOBILI NI IZVINJENJE

Poslanici Srpske liste su zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama poslanika albanskih partija u parlamentu u Prištini, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da to najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na KiM.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je u prvom čitanju sva tri vladina predloga zakona o transformaciji KBS u vojsku, a predstavnici Srpske liste su odmah nakon usvajanja dnevnog reda napustili salu.

"Sramno ponašanje nažalost nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je Rakić u saopštenju.

On je naveo da je apsolutno razočaran ćutanjem međunarodnih predstavnika, čiju su izaslanici bili prisutni u parlamentu tzv. Kosova kad su poslanici albanskih partija vređali predstavnike Srpske liste i upitao da li to znači da Srbi i njihovi predstavnici nemaju pravo da iznesu svoj politički stav.

"Znam ja da su i stranci i albanski političari navikli da imaju podobne Srbe u institucijama, koji ćute i podržavaju sve predloge koji dođu na dnevni red, ali su ta vremena prošla, i neće se ponoviti", naveo je Rakić.

On je ocenio da su poslanici Srpske svojim držanjem pokazali da su pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem.

Marko Đurić

ĐURIĆ: ODLUKA PRIŠTINE MOŽE DA IMA NESAGLEDIVE POSLEDICE

Odluka pokrajinskog parlamenta u Prištini o usvajanju seta zakona o transformaciji takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, odnosno uvod u stvaranje takozvane vojske lažne države Kosovo može da ima nesagledive posledice po bezbednost u regionu, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je u izjavi Tanjugu poručio da Beograd zahteva i očekuje oštru reakciju međunarodne zajednice koja ima ovlašćenja i moralno je i politicki odgovorna da spreči dalju eskalaciju i militarizaciju regiona.

“Srbija će štititi svoje interese na celoj svojoj teritoriji i štitiće prava i bezbednost svih svojih građana, bez obzira na sve pokušaje da se dođe do eskalacije i destabilizacije”, rekao je Đurić.

DAUT HARADINAJ: TO ŠTO ĐURIĆ KAŽE NIJE BITNO

Reagujući na izjavu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da odluka kosovske skupštine o transformaciji KBS u vojsku može da ima nezamislive posledice, poslanik vladajuće Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Daut Haradinaj kazao je da to što Đurić govori "nije velika stvar".

" I u vreme rata nismo pitali puno. Kosovo je država, priznalo nas je 115 zemalja, i kada su to činile nisu rekle da su to i to uslovi da bi nas priznali", rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

"Mi smo stvorili odbrambeni mehanizam koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, tako da to šta on govori nije ništa bitno", tvrdi Haradinaj.

Prema njegovim rečima, tim ponašanjem i takvim rečnikom, Marko Đurić plaši srpske građane na Kosovu.

On je ocenio i da bi bilo bolje kada bi Đurić apelovao na srpske građane da budu deo ovog mehanizma, kao što su delovi mehanizama poput policije, obaveštajnih i civilnih službi.


Daut Haradinaj

Poslanik ABK je govorio i o tome da li će buduća vojska Kosova moći da se kreće i da bude operativna i na severnom delu Kosova.

"Imamo dobru saradnju s NATO-om, Kforom. Imamo je u Peći, Prizrenu, Gnjilanu, Đakovici, i imaćemo i u Mitrovici. Mi nemamo nijedan uslov", izjavio je Haradinaj.

"Ako govorimo o odbrambenom mehanizmu, to ne podrazumeva da će intervenisati ili da će sprovoditi operacije. Mi ćemo biti spremni da odbranimo po svaku cenu sever Kosova, ako bude ugrožen, ali građani na severu Kosova treba da se osećaju sigurnim zbog stvaranja ovog mehanizma i treba da budu deo istog", rekao je Haradina, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj tvrdi da to neće biti vojska koja će biti ofanzivna ili koja će napadati. On je rekao da će buduća vojska Kosova štititi sve građane na isti način, bez ikakve razlike.

"Mi ispunjavamo poslednji korak i kao država moramo ozbiljno da radimo da od sledeće godine budemo na putu evroatlantskih integracija u NATO, ne samo u EU", rekao je zakljčio Daut Haradinaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (131)

nikola vlahović

18.10.2018. 14:18

Kosovska skupština nije Srpska skupština. Srpskim poslanicima nije mesto u skupštini sa šiptarima..

Анти Антифа

18.10.2018. 14:32

Када ће нам бити јасно да са шиптарима мира нема.Док се не протерају у Азију биће рата.Потребно им је задати такав ударац да се од њега никада више не опораве.Србија мора да поврати луке Скадар и Драч

Pera

18.10.2018. 14:35

Uskoro će biti provokacija, na osnovu "sudara" nadležnosti, napraviće novu operaciju upada i etnički očistiti sever kosova i sav naš narod će u zbeg. A našem predsedniku i ministru vojnom će puna usta biti mira i stabilnosti. Srbija mora pod hitno da se pripremi za odbranu.

Maja

18.10.2018. 14:38

Normalno da će da napuste sednicu. Šta se drugo i moglo očekivati! Da će glasati za svoju kapitulaciju????

Darko

18.10.2018. 14:40

Izgleda da se Albanci nikada nece smiriti, steta samo sto imaju podrsku zapadnih sila.

Novica

18.10.2018. 14:47

Posle ovakvih izjava za skupstinskom govornicom svima je jasno da su Srbi na KiM gradjani drugog reda.

mico

18.10.2018. 15:00

Moj pas ima kulturnije ponašanje od takozane političke elite koja zastupa interese Šiptara na Kosovu!

dobrovoljac

18.10.2018. 15:02

ako rezolucija 1244 nevazi sta sprecava srpsku vojsku policiju i dobrovoljce da uspostave ustavno pravni poredak na jugu Srbije?

Nikola

18.10.2018. 15:02

Niko nema prava da vređa Srbe pa ni Albanski poslanici i jasno je da su na sve načine Albanski poslanici hteli da isteraju Srbe iz skupštine Kosova.

ZOKI

18.10.2018. 15:03

Treba hitno na Severu kosova stvoriti vojne jedinice i naoruzati ih normalno da naša vojska treba biti spremna

sava

18.10.2018. 15:09

Siptari veliki ratnici.Pucaju iz zasede posle se kriju medju zenama toboze pletu carape8

dzo

18.10.2018. 15:11

Maske su pale,da vidimo reakciju zapadnih mentora.Ovim se grubo krsi rezolucija 1244 i drugi medjunarodni sporazumi.

Milan Galic

18.10.2018. 15:19

Oni neka naprave armiju a mi ako znamo nesto (a neznamo) neka dovedu pod hitnom Rusiju i tacka.

Ana

18.10.2018. 15:21

Trebalo bi da dodje do pomirenja i normalizaciji odnosa izmedju ovih drzava i to bi bilo dobro i za jedne i druge.

Boki

18.10.2018. 15:25

svi cute a siptari rade sta hoce ako tako nam i treba gdesu sada evropski prijatelji svi u misiju rupu

star

18.10.2018. 15:33

Naš narod na Kosovu, t.j poslanici Skupštine nisu želeli da učestvuju u farsi formiranja vojske Kosova i zato su napustili ovu Skupštinu.

Mira

18.10.2018. 15:41

Albanci su konacno pokazali ko su i sta su. Srbija je uvek za mir i kompromis. Velika sramota za Albance.

Naivni Gedža

18.10.2018. 15:49

Ovo je dobra vest za Srbiju: Stvaraju se uslovi za odlazak KFORA-a onda, braćo Srbi i komšije Šiptari, kom obojci kom opanci!

BluMarine

18.10.2018. 15:50

Albanci moraju shvatiti da je to što su oni zamislili nije moguće i ne ide u korist nikome.

Jelena

18.10.2018. 15:52

Primitivizam i pretnje od strane albanaca se i dalje nastavljaju. Neka sada ti zapadni lideri vide koga podrzavaju.

V.Petrovic

18.10.2018. 17:39

Siptarska posla ali nemogu oni nama nista Kosovo i Metohija je Srbija nema tu sta da se pogadja.

Miso.Pec

18.10.2018. 17:40

Srbija je trebala da jača svoje policijske snage na severu Kosmeta za razliku od toga mi smo te naše policajce koji su na tom prostoru ostali od dvehiljadite godine raspustili a sve pod pritiskom zapadnih zemalja pri tom ne tražeći nikakve pismene garancije da neće doći do ovog tj.do formiranja vojske Kosova.

Filip

18.10.2018. 17:41

Pristina sada pokazuje svoje pravo lice. Osetili su sada da su mocni posto hoce da formiraju vojsku, ali realno gledano ta vojska ce moci samo civile da napada, u slucaju nekog ozbiljnijeg sukoba ce ispasti smesni

Goran

18.10.2018. 18:13

To je nevaspitanje i bahatost. Očigledno da nisu imali od koga da nauče pravila ponašanja.

EURO

18.10.2018. 18:20

Slovenska minimalna plata 510E a prosečna 1240E a hrvatska minimalna plata se diže na 460E a prosečna na 895E a 2020-22g se u RH odbacuje KUNA i uzima EURO e onda im počinje nova istorija...

Moki

18.10.2018. 18:26

Ово је дивљаштво и срамота Шиптара а посебно за њихов парламент.

Jovke

18.10.2018. 18:42

Eto, slika i prilika Albanaca, i posle treba da saradjujemo sa njima i da pregovaramo... neka svi vide kakvi su zapravo.

Nikolaj

18.10.2018. 18:46

Albanci niti kulture niti lepote govornistva, a pokazuju sami da su oni ti koji se ponasaju kao....

Lokica

18.10.2018. 18:59

Medjunarodna zajednica pod hitno da reaguje i spreci ovo grubo krsenje rezolucije 1244.

Klimt-Bec

18.10.2018. 20:09

Pa sta ocekujete od ljudi koji jos uvek zive u rodovskoj zajednici, opasani zidovima od po 4m u visini???

Gaga

18.10.2018. 21:59

Ovakve izjave nisu ništa novo. Više puta su pokazali da jke njihova politika politika nasilja.

Alex

18.10.2018. 22:54

Koja su oni drzava, koji bakraci?! Kako ih nije sramota vise da maltretiraju nas narod! To je sve jako zalosno sta Srbi prezivljavaju.

Miki

18.10.2018. 23:16

Kako vise ove Siptare nije sramota da maltretiraju nase ljude na KIM i da se izivljavaju!? Ovo je prevazislo sve granice normale!

Tasa

19.10.2018. 06:07

Ne bih nikoga da vređam, ali to što su rekli za naše poslanike, e to su oni, Šiptari.

Mila

19.10.2018. 08:13

Od njih se ništa pametno ni ne može očekivati. To su nevidjeni provokatori.