Vučić pred odlazak u Zagreb: Očekujem trikove, neće nas poniziti

J. KERBLER / D. R. ĐORĐEVIĆ

12. 02. 2018. u 07:00

Predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak započinje dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj, poručuje da nije zabrinut za bezbednost. Želim da zajedno učinimo nešto za budućnost

Вучић пред одлазак у Загреб: Очекујем трикове, неће нас понизити

PREDOSTROŽNOST hrvatska policija tokom vikenda obavljala razgovore i sa članovima navijačkih grupa / Foto N. Fifić

IDEM u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost. Mir i stabilnost je moja ključna poruka. Ne sekiram se zbog kampanje koja se tamo vodi protiv mene. Ne dozvoljam da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu.

Ovo je, uoči današnje zvanične posete Zagrebu, poručio predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da veruje u dobru nameru koleginice Kolinde Grabar Kitarović.

Kako je najavio pred novinarima, razgovaraće se o bilateralnim odnosima - pitanjima granice i nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, unapređenju ekonomskih odnosa, evropeizaciji celog regiona...

Na pitanje da li postoji mogućnost da tema razgovora bude i ratna odšteta, jer na njoj insistira hrvatski premijer Andrej Plenković, Vučić je istakao da za našu stranu nema tabu tema i da će Plenković dobiti ozbiljan odgovor.

Zbog najavljenih protesta u Hrvatskoj, celokupne atmosfere pred posetu i poziva da se tokom nje drže spuštene roletne, predsednik je rekao da ne misli da postoje bezbednosne pretnje:

SRPSKE ZASTAVE PRETPOSTAVKA je da će se srpske zastave u Zagrebu postaviti tek u ponedeljak, kako bi se izbegli eventualni incidenti. Gde će se vijoriti, niko se od zvaničnika nije izjašnjavao.

- Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ali očekujem da će biti i raznih trikova, i uvredljivih reči.

Naveo je i da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove četnikom:

- Ni sa očeve, ni sa majčine strane slučajno se dogodilo da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o poslednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna. Hrvati su nam spalili sve kuće, mi nijednu. Možda se po uvredama i napadu koje neko organizuje ponajbolje vidi njegova slabost, a ne onog koga vređate.

Na pitanje da li je Deklaracija koju su on i predsednica Hrvatske potpisali 2016. godine mrtvo slovo na papiru, Vučić je odgovorio da nije, jer će neki Srbi u Hrvatskoj dobiti struju, dok je Srbija asfaltirala puteve u Tavankutu.

Kolinda Grabar Kitarović / Foto Tanjug


Prema oceni ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, poseta Vučića jeste rizična.

- Ne kažem da domaćini nemaju instrumente da preduzmu da rizik bude manji, ali kada inspirišu netrpeljivost i mržnja, onda imate i atmosferu u kojoj se dozvoljava okupljanje grupa ljudi na tačnim mestima gde će Vučić biti, a to vam je kao da prizivate da se desi neko čudo - rekao je Stefanović.

Tokom vikenda u Hrvatskoj su obavljeni mnogobrojni razgovori sa svima za koje se smatra da bi mogli da predstavljaju bezbednosnu pretnju, među kojima su i članovi navijačkih grupa "bed blu bojsa". U policiji naglašavaju da su sve pripreme usaglašene sa obezbeđenjem predsednika Vučića i da su pregledane sve lokacije koje će posetiti.

SA KARDINALOM

TOKOM današnjeg dana predsednik će razgovarati s hrvatskom predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora, kao i s privrednicima, a sutra s predstavnicima Mitropolije SPC i sa kardinalom Božanićem, najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj. To će, prema rečima Vučića, biti veoma važan razgovor za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.

SNAJPERISTI

PREMA informacijama iz hrvatske policije, pripreme za dolazak Vučića traju već duže vreme, ali neće biti preduzete drastične mere poput zavarivanja šahtova i sklanjanja poštanskih sandučića. Snajperski timovi specijalne policije biće postavljeni na mesta s kojih će štititi kolonu vozila srpske delegacije tokom noći između nedelje i ponedeljka. Kao i uvek kada je u pitanju dolazak visokog zvaničnika, i u Vučićevoj pratnji biće zdravstvena ekipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Stefan

12.02.2018. 07:25

Potpuno nepotrebna poseta. I nikako sada, posle izlozbe o Jasenovcu. Ispada da AV ide da se izvinjava! Najgore je sto je AV sam predlozio moratorij na istoriju u narednih 6 meseci. Sam fakt da ga na krovovima "stite" snajperisti govori o tome ko ga i kako docekuje. AV ispade kao Dzo Bajden u Beogradu...... ali bez zavarivanja poklopaca sahti...)))

Desimir Momcilovic

12.02.2018. 07:55

Budaletina ima i kod srba i hrvata eksremizam mržnja nije dobra za nikoga svi gubimo prošlost nažalost nismo ništa naučili ako možemo sa madjarima da imamo prijateljske dobrosusedske odnose zašto nebi mogli i sa hrvatima normalno uz poštovanje i omalozavanje jedni prema drugima ko je u pravu ko ne zaboravimo

Marinko

12.02.2018. 09:28

Hrvatima je urodjeno da nas mrze, ne bi me iznenadilo da probaju da isprovociraju!

Teodora

12.02.2018. 11:10

@Nenad - Mi i jesmo pamenija nacija ali smo mekog srca i bili smo naivni u proslosti.

Čika Velja

12.02.2018. 10:00

Srbi u Hrvatskoj ce dobiti struju,a Hrvati u Srbiji imaju skole na svom maternjem jeziku??? I udzbenike naravno!!!E ajd sad nemoj zaplakati od smeha???

hana

12.02.2018. 10:27

evropeizacija regiona, lepo receno, cilj koji, ako nista drgo, treba da smiri strasti kod hrvata