Đilas ulazi u trku za Beograd?

D. M.

10. 06. 2017. u 15:01

Ђилас улази у трку за Београд?

Foto: Nebojša Paraušić

Bivši lider Demokratske stranke ne odbacuje mogućnost povratka u politiku. Ukoliko prelomi, osnovao bi svoju organizaciju

GRADONAČELNIK Beograda u dva mandata i nekadašnji lider demokrata Dragan Đilas mogao bi da se vrati u politiku pred sledeće izbore za vlast u prestonici, i to osnivanjem nove političke organizacije u čijem bi fokusu bila ekonomija.

Prema našim informacijama, Đilas još nije doneo definitivnu odluku o osnivanju novog pokreta ili partije, ali je gotovo izvesno da, ako prelomi da zaplovi političkim vodama, to sigurno neće učiniti vraćanjem u svoju nekadašnju stranku DS ili priključivanjem drugoj političkoj opciji.

Nije isključeno da bi jezgro Đilasovog političkog projekta mogao da čini i značajan broj demokrata.

- Trenutno ne razmišljam o tome da li ću se kandidovati za gradonačelnika Beograda. Kad izbori budu raspisani, sešću, razmisliti i odlučiti. Ako se vratim u politiku, baviću se ekonomijom - poručio je juče Đilas.

U DS ne žele da komentarišu eventualne Đilasove političke planove i napominju da njihov lider Dragan Šutanovac, osim susreta na promociji knjige Vladimira Pavićevića, sa bivšim gradonačelnikom godinama nije bio u kontaktu.

Ako se odluči za politički povratak, Đilas će se sigurno osloniti na Mlađena Đorđevića, s kojim godinama blisko sarađuje. Đorđević je bio zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike od 2004. do 2007, u vreme kada je Đilas bio direktor.

U budućoj Đilasovoj organizaciji mnogi već vide i Borka Stefanovića. Njih dvojica su bili bliski saradnici u DS, a kasnije se spekulisalo o tome da je Đilas Stefanoviću pomagao prilikom osnivanja "Levice Srbije".

Stefanović, za "Novosti", kaže da su Đilas i on prijatelji i da često razgovaraju o raznim temama:

- To što je javno rekao da zasad ne razmišlja o povratku u politiku, govori i privatno. A njegov ekonomski koncept se u velikoj meri poklapa sa onim za šta se zalaže "Levica".


MALI KRITIKUJE PRETHODNIKA

NA tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Siniša Mali bio najbolji gradonačelnik do sada, Đilas je rekao da ga je to nasmejalo i poručio da zna bar dvojicu boljih - Branka Pešića i Nenada Bogdanovića. Mali je uzvratio da mu ništa nije smešno u dugu koji je Đilas ostavio:

- Zadužio je grad za 1,1 milijardu evra, a mi smo vratili 455 miliona evra duga isključivo iz ušteda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vojislav

10.06.2017. 15:57

Mali kritikuje?! Za sve ove godine je pokazao koliko je mali. Sve sto je svecano otvarano su Djilasovi projekti.

Gagi

10.06.2017. 16:33

Niste Vi Siniša Mali vratili dug Beograda iz ušteda, već ste 2014. povećali porez na imovinu fizičkih lica za 35%, tako da od tada za stan na Novom Beogradu izgrađen 1975. plaćam po m2 za 15% veći porez nego za stan u Ljubljani koji je izgrađen 1982. Pored toga, stan u Ljubljani je kvalitetnije građen; bolja toplotna izolacija, jednocevni sistem daljinskog grejanja sa meračima potrošnje, itd. I dok je prosečna neto plata u Srbiji 404€ u Sloveniji je prosečna neto plata u martu 2017. bila 1.055€.

aleha

10.06.2017. 17:20

Jedino svetlo je Aleksandar Sapic, ostali su svi stranacki botovi.NBG je tri puta bolji od ostalih opstina od kad on vodi...

samo to ne

11.06.2017. 07:53

reciklaza je ok ali ne u politici! bio si vec tamo i videli smo kako i sta si radio. ni nadimak nismo zaboravili! tviter nisi mogao da obrises!