Andrej Fajgelj: Rasizam za srpske žrtve

11. 07. 2015. u 14:16

Šta bi rekle srpske žrtve Srebrenice, danas kad čitav svet govori o žrtvama Srebrenice - a o njima ćuti?

Андреј Фајгељ: Расизам за српске жртве

Andrej Fajgelj

Šta bi rekle srpske žrtve Srebrenice, danas kad čitav svet govori o žrtvama Srebrenice - a o njima ćuti?

Šta bi rekao Vidoje Lazić, razapet na krst, šta bi rekla Dimitrić Mileva, isečena na komade, šta bi rekao Rado Kukolj, ispečen na ražnju? Šta bi rekao jedanaestogodišnji Slobodan Stojanović, zverski mučen i ubijen kada je otrčao iza neprijateljskih linija da spase ljubimca: "Tata, ostao mi Lesi na lancu"?

Od maja 1992. do februara 1993, srpsko stanovništvo na području opštine Srebrenica doslovno je desetkovano. Od 9.390 Srba ostalo ih je 860, od 59 srpskih sela, 55 je etnički očišćeno.

Srbi su grad napustili nakon ubistva srpskog čelnika Gorana Zekića. Retki koji su ostali su ubijani, poput nepokretne Zagorke Zekić. Zarobljeni Srbi dovođeni su u Srebrenicu i Potočare u logore, gde se mnogima gubi svaki trag.

Uz povike "Alahu ekber", srebrenički džihadisti su pohode na okolna srpska naselja izvodili na velike hrišćanske praznike. Stradalo je više od 3.000 Srba, od kojih su mnogi svirepo mučeni, uključujući žene, decu i stare.

Za ove žrtve nema rezolucija, manifestacija ni memorijalnih centara. Nema ni presuda. Za 23 godine nijedan ubica srpskih žrtava Srebrenice nije priveden pravdi. Haški sud je oslobodio Nasera Orića, a Tužilaštvo i Sud BiH nisu procesuirali niti jednog počinioca.

Neravnopravnost je preblaga reč. Ne dobijaju srpske žrtve manje poštovanja. One ne dobijaju apsolutno nikakvo poštovanje. Pre tri godine, potomci su obeležili 20 godina od stradanja Srba u Srebrenici. Komemoracija je u svetu ignorisana, a u Srbiji ismejana. Agencija Beta nazvala ju je sramotom i uvredom, a tabloid "Blic" feštom.

Ove godine obeležava se 20 godina od stradanja muslimana u Srebrenici. NJihovu komemoraciju niko neće ismevati, još manje ignorisati.

Po čemu su srpske žrtve Srebrenice toliko različite? Srbi su stradali na početku rata a muslimani na kraju; Srbi tokom više meseci a muslimani tokom deset dana; Srbi navode 3.000 žrtava a muslimani 8.000; Srbi su kasapljeni a muslimani nisu; srpske žene su stradale a muslimanske nisu.

Nijedna razlika nije dovoljan razlog za diskriminaciju žrtava stradalih u istom ratu, na istom mestu. Brisanje Srba iz žrtava Srebrenice je rasizam, po kojem Srbi nemaju prava kao drugi ljudi, a njihove žrtve manje vrede.

Rasizam baca senku sumnje na sav aktivizam vezan za Srebrenicu. Rasiste ćete prepoznati po tome što govore o žrtvama Srebrenice, a misle isključivo na muslimanske žrtve. Britanska rezolucije o Srebrenici je rasistička jer ne poštuje sve žrtve bez razlike.

Primer takvog aktivizma je Naser Orić, koji Potočare i dalje doživljava kao svoj štab, samo je borbu protiv Srba zamenio borbom protiv genocida.

Ne može se u isto vreme biti borac protiv genocida i antisrpski rasista. Antisrbizam je osnovni uzročnik genocida na ovim prostorima. Srbi su bili najbrojnije žrtve genocida u ovom delu nacističke Evrope, i jedini su narod koji je nakon genocida ponovo doživeo masovna istrebljenja.

Drago Mitrović iz Podravanja kod Srebrenice kao dečak je čudom preživeo ustaško klanje. Pola veka kasnije, duž starih ožiljaka na vratu, potomak krvnika mu je odrubio glavu: "Preživeo si 1941, sada sigurno nećeš!" Klanje ga je zateklo nespremnog i prvi i drugi put, kao što bi zateklo i nas.

Prevencija genocida je realna potreba srpskog naroda. Naše očeve i oce ubijali su samo zato što su bili Srbi. Moramo prekinuti niz da bismo zaštitili svoju decu.

Nema prevencije genocida dok svet usvaja rasističke rezolucije. Nema prevencije genocida dok srpski mediji ismevaju srpske žrtve.

Moramo reći: nikad više! Kultura sećanja na žrtve i borba protiv antisrbizma su nacionalni prioriteti. Očuvanje Republike Srpske, koja je jedino srpsko "nikad više", od presudnog je značaja. Iznad svega, zločini nad Srbima ne smeju ostati nekažnjeni.

Masakrirane, lišene pravde, zaboravljene i ismejane, srpske žrtve Srebrenice nas danas upozoravaju: nemojte završiti kao mi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

tambura

18.07.2015. 16:11

@БЛОК30 - nemoj da vas cude englazi,to je i malo pismenim srbima poznato da su isti u poslednja tri veka bili najveci neprijatelji srpskom narodu,od ubistva obrenovica pa i prije izdaje karadjordja,preko oslobadjanja od osmanlijke vlati,pa prvog balkanskog rata,drgog,pa prvog svetskog rata u podrsci austrougarskoj,pa stvaranju prve jugoslavije,pa pljcci zlata kralevine,pa drgog svetskog rata i razornog bombardovanja beograda,i na kraju balade u rasturanju iste jugoslavije koju su napravili,a sada ova zadn

Slavko

11.07.2015. 15:19

jedan od mojim omiljenih autora u Novostima. Generalno, mi sami malo cinimo da pokazemo "civilizovanom svetu" sta se desavalo u ratovima koji su sistematski potsticani sa zapada da bi se dokrajcila Jugoslavija koja im je ocigledno smetala. Mi jesmo mali i nemocni ali bi recimo mogli dovesti novinare iz prijateljskih zemalja da se na terenu uvere u stvarno stanje stvari. Ako nece CNN i BBC da govori o srpskim zrtvama, tu su RT i CCTV, Indija, Brazil i mnoge druge zemlje.

Paradoks

11.07.2015. 15:27

moram da priznam da sam bio malo ciničan otvarajući tekst, da je istina, jeste, mada nisam to od Vas očekivao, bar ne od čoveka sa takvim imenom i prezimenom, ali dobro, svaka čast

Bojan

11.07.2015. 17:54

@Paradoks - Diskutuje se tema, a ne ime i prezime autora teme. Mozda to upadne u oci u momentu, ali si bar nakon procitanog teksta mogao to izostaviti, jer ocigledno ne moras imati tradicionalno srpsko ime i prezime da bi branio Srpski interes i obrnuto. Bespotrebno vredjas nekog ko je na nasoj strani.

парадокс

11.07.2015. 20:27

@Paradoks - управо тај човек, са тим именом и презименом (Андреј Фајгељ) се изјашњава као православац...покледај у википедији...

Ljiljana

12.07.2015. 10:37

@Paradoks - Pošteni ljudi su jednostavno pošteni, sa bilo kojim imenon i prezimenom.

грађанин

11.07.2016. 09:06

@Paradoks - Постоји гомила ништасрба,са најсрпскијим именима и презименима.....Чеде,Ненади,Зорани,Данице,Јелене,Наташе....

мила

11.07.2015. 16:21

Жртве су различите по томе што њихове њихово руководство поштује,а наше ни наше ни њихово.Кад сами почнемо држати до својих жртава и кад одбијемо отићи да се клањамо њиховим(мислим на политичаре) док се они не поклоне нашим-онда ће се и за наше знати.

Besposlen

12.07.2015. 01:30

@pater f - NVO bi svaka normalna zemlja zabranila,osudila ili proterala kao lica koja rade direktno protiv države, ismevaju Srpske žrtve i minimiziraju-prećutkuju, a veličaju sve druge i gde god mogu stavljaju na teret Srbiji zločine koji su izmišljeni samo zbog prpagande. Kako može Nataša Kandić da svedoči protiv Srbije po tužbi Hrvatske,da godinama iznosi "dokaze" da su Srbi čudovišta, a nikada nije pomenula ni jedan zločin nad Srbima.Evo sinoć je udarila nekog radikala i ništa, zašto nije privedena?

Радош

20.02.2016. 16:34

@Branko - Хвала Богу,да имамо Андреја Фајгеља,док је таквих као он Србство никасд пропасти неће!Бог дао свако добро теби и твојој породици честити брате Андреј!!!

Нада М.

11.07.2015. 23:01

Г. Фајгељ, хвала Вам за овај текст. На нашу жалост, све је ово истина што сте написали. Не само што влада расизам према српским жртвама, у Србији влада расизам и према живим Србима у Србији. Ми смо народ са најмање права у сопственој земљи. Ево, вечерас хтедох да прошетам улицом поред Скупштине Србије и да се поклоним сенима српских жртава чије слике се налазе на плакату испред зграде Скупштине, кад ме 2 полицајца зауставише и не дадоше ми да прођем. Угрозили су ми уставно право слободе кретања!

mita58

12.07.2015. 02:58

Gospodine Andrej hvala vam na ovom tekstu i neka vas sreca i dobro zdravlje sluze!!!!

Zorana

12.07.2015. 12:03

Srbi su najveci rasisti prema svojim zrtvama. Nase ce zrtve morati same za pokoj svojih dusa pred Bogom da se mole. Kad ih se mi setimo, tek onda ce dobiti sansu da ih se sete i drugi! Valja okajavati grehe ali valja i svoje zrtve vecnom pamjati okaditi.

из главе

12.07.2015. 12:38

сјајан, трезвен, моралан, истинит, храбар и људски поглед на живот око нас. Андреј једини ових дана погађа у мету - БРАВО!!!

Маја М.

12.07.2015. 13:32

Од овог младог човека није се ни очекивало друго, већ право у мету. Браво, по ко зна који пут! Штета је што је поднео оставку на функцију. Верујем да је био под притиском.

Mare

12.07.2015. 16:20

Svaka čast Fegelj, konkretno pravo u centar! Dobro je da to ove nemačke novine smeju da objave!

Tigar

13.07.2015. 03:13

Zašto Evropa insistira da optuži Srbe za Srebrenicu? Jednostavno. Oni su zajedno sa Amerikancima rasturači Jugoslavije. Srbija je jedina bila za to da Jugoslavija opstane da ne bi došlo do ovakvih posledica. Naravno da njima sad treba da operu svoje ruke na prljav način optužujući Srbiju za sve. Oni su zajedno sa domaćom da ne kažem "petom kolonom" srušili Jugoslaviju, nezakonito priznali republike kao države (Ustav 74 - Broz). Srušili su berlinski zid i formirali veliku Nemačku.

Milica

11.07.2016. 16:16

Je li moguce da se niko ne zapita zasto samo Srbi pisu o srpskim zrtvama? Je li moguce da nema nimalo kritickog osvrta, sem mitoloskog vjerovanja da su svi na svijetu protiv vas. Bilo je srpskih zrtava u BiH, to niko i ne spori. Bilo je izolovanih slucajeva nehumanog postupanja prema zarobljenicima i civilima, ali nikada sistemski i nikada nalozeno i podrzano. Mozda najlakse da razumijete. Ovo vase pisanje je isto kao da Njemci pocnu pisati o zlocinima Rusa 1945? Razumijete?