Svaki dan bez njega teži je od prethodnog: Ispovest Nenada Filića, oca Stefana (18) koji je surovo PRETUČEN NASMRT u Velikoj Plani

J. Ilić

petak, 29. 05. 2020. u 11:22

Сваки дан без њега тежи је од претходног: Исповест Ненада Филића, оца Стефана (18) који је сурово ПРЕТУЧЕН НАСМРТ у Великој Плани

Otac, majka i brat

Očekujemo da sudski epilog tragedije bude takav da se ovo nikad ne ponovi drugoj deci - kaže otac dečaka

NAŠE dete ništa ne može da vrati nama u naručje. Ali, zbog ostale dece, naša tragedija mora da bude opomena sistemu i svakome, da počinoci svakog zločina, pa i ovog, moraju da budu najstrože kažnjeni, da se ne bi ponavljali.

Ovo u ispovesti za "Novosti" navodi Nenad Filić, otac osamnaestogodišnjeg Stefana, koji je 2. februara surovo pretučen nasmrt, reagujući na podizanje optužnice protiv okrivljenih za ubistvo njegovog sina.

Vest da je Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Nikole B. (20) i Mitra P. (20) iz Velike Plane, koja ih tereti za teško ubistvo, Stefanova porodica primila je kao prvo zrno pravde u nepravdi koja ih je ostavila bez sina.

- Naši životi su zauvek promenjeni. I životi cele familije - njegovih tetaka, stričeva. Promenjeni su i životi roditelja dvojice mladića koji su ubili Stefana. I svaki dan je isti ili teži od prethodnog. Ipak, očekujemo da sudski epilog tragedije bude takav da se ovo nikad ne ponovi drugoj deci, drugim roditeljima - priča Nenad Filić.

Još malo pa će se navršiti četiri meseca otkako je nasilno prekinut jedan mladi život. Kada su dvojica mladića, bez povoda, pretukla Stefana, koji je bio u društvu svog šesnaestogodišnjeg brata Andrije. Preminuo je 30 sati kasnije, a veštačenje je utvrdilo da je smrt usledila nakon žestokih udaraca u glavu i krvarenja na mozgu.

Andrija, pred čijim očima je Stefan pretučen, od tog dana više nije isti.

- Jedan dan se malo primirmo, utešimo, a već sledeći je užasan. I tako ukrug. Bol neće proći, praznina postaje veća, tuga nepodnošljivija. Nema reči kojima mogu da prenesem šta oseća cela familija - nastavlja neutešni otac.

Ono što ga posebno boli, jeste što je objavljivano da je Stefan stradao jer je pokušao da zaštiti brata. Ipak, nije bilo baš tako:

- Nismo hteli da reagujemo, jer zaista nismo imali snage. Istina je, zapravo, da je Stefan pokušao da zaštiti drugog mladića, druga, koga je jedan od napasnika ćušnuo bez razloga. Obratio mu se ljudski, čak ga je i potapšao po ramenu. To je bilo sve. Posle tih reči je mučki izudaran, do smrti.

On navodi da je zadovoljan efikasnošću istrage u Tužilaštvu, u kome je i sam dao izjavu kao oštećeni. Kaže da će suđenje, koje predstoji, biti novi pakao za sve, ali da moraju pronaći snage da kroz sve prođu. Zbog Stefana i mlađeg sina, svedoka tragedije...

Za krivično delo teško ubistvo zakonom je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne.

Stefanov brat Andrija

- Tražićemo i očekujemo maksimalne kazne, i nadamo se da će sud doneti najispravniju odluku - ističe Nenad Filić.

TEŠKO UBISTVO

TUŽILAŠTVO u Smederevu u optužnici traži da sud nakon sprovedenog glavnog pretresa izrekne najstrože kazne. Dvojici okrivljenih na teret se stavlja teško ubistvo u saizvršilaštvu počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Viši sud u Smederevu sada treba najpre da optužnicu potvrdi, a zatim da zakaže glavni pretres.