ZORICA M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od neverovatnih 60 miliona evra, piše "Telegraf".

Petoro osumnjičenih danas je odvedeno na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare.

KAKO IM JE TO POŠLO ZA RUKOM?

Najpre su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

NA NjIHOVU PREVARU NASELI SU MNOGI BOGATAŠI IZ EVROPE

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Kako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ULAGALI SU HILjADE I HILjADE EVRA..
.

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.
Firme su Select X i I-source

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima se na teret stavljaju krivična dela prevara i pranje novca.

Kada je u pitanju krivično delo prev