PRED Tužilaštvom za organizovani kriminal saslušano je novih pet svedoka u istrazi koja se vodi protiv Miroljuba Jevtića, v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", osumnjičenog za primanje mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.

Pored Jevtića, istraga se vodi i protiv Dragoslava Burzanovića, člana Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada, kao i advokata Zorana Stojanovića i Vladislava Kostića. Njima se na teret stavlja davanje mita.

Jevtić je uhapšen 10. januara nakon čega mu je određen pritvor, dok su druga trojica osumnjičenih odmah puštena da se brane sa slobode. Specijalni sud u Beogradu mu je pre dva dva produžio pritvor za još 30 dana.

Pročitajte još - Direktoru „Infrastruktura železnice“ određen PRITVOR, ostali se brane sa slobode

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Jevtić je, navodno, neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasi planirane izgradnje brze pruge. Sumnja se da su deo uplaćenog novca od "Infrastrukture železnice Srbije", po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali njemu kao direktoru.

Kako nezvanično saznajemo, svi svedoci su tvrdili da je bilo neophodno da se angažuju advokati, jer u preduzeću nisu imali dovoljno kapaciteta da stignu da odrade sve predmete. Inače, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalnog suda, Jevtiću je produžen pritvor za još 30 dana, dok se ostali osumnjičeni brane sa slobode.

Podsetimo da je protiv Jevtića pre pet dana pokrenuta još jedna istraga, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodragom Poledicom i još četiri osumnjičena koji se terete za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

U ovoj istrazi Jevtić se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta.