POLICIJA u Boru uhapsila je M. S. (53), u čijem je automobilu pronađeno 250 kilograma anodnog mulja, sirovine koja se proizvodi u ovdašnjem rudarsko-topioničarskom basenu i čijom se preradom dobija - zlato. Kako se pretpostavlja, od te količine moglo bi da se dobije nekoliko desetina grama tog plemenitog metala.

Zlato se u Boru proizvodi od 1938. godine, a ovdašnja Zlatara je jedini pogon u Srbiji gde se proizvode plemeniti metali - zlato, srebro, platina, paladijum i selen. RTB 24 sata obezbeđuju naoružani stražari, a tu su i nadzorne kamere, koje danonoćno prate svaki korak posetilaca i zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ - Iz RTB "Bor" nestalo 900 kilograma zlata!

Lopovi su se zato i preorijentisali, pa više ne kradu plemenite metale, već anodni mulj - sirovinu čijom se preradom oni dobijaju. Borska policija raspolaže podacima da je RTB od 2014. do 2017. zvanično ostao bez oko 900 kilograma zlata. Nezvanično, pominje se da je iz Basena u tom periodu "isparilo" čak tri tone tog plemenitog metala, što je predmet istrage koju vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.