IRENA Šarkanj (56), medicinska sestra iz Horgoša, osuđena je u Višem sudu u Subotici prvostepenom presudom na 13 godina zatvora, zbog ubistva muža Ištvana Šarkanja (63), kome je u februaru 2018. godine u prostorijama Opšte bolnice ubrizgala cijanid, od kojeg je on ubrzo preminuo. Ovo je, inače, druga po redu istovetna presuda, pošto je prethodnu, donetu 8. marta prošle godine, ukinuo Apelacioni sud u Novom Sadu i naložio novo suđenje, kako bi se utvrdile sve činjenice koje su dovele do Ištvanove smrti.

Posle ponavljanja dokaznog postupka i saslušanja svedoka, po mišljenju Višeg suda, nije se došlo do novih saznanja koja bi ukazivala na drugačije okolnosti izvršenja krivičnog dela.

- Irena Šarkanj je kriva što je ubila svog supruga Ištvana Šarkanja, tako što mu je špricem od deset miligrama ubrizgala 7,59 miligrama cijanida. U tom momentu okrivljena je bila svesna svog dela - navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

PROČITAJTE JOŠ: Suđenje bolničarki: Dala sam mužu vodu, a ne cijanid

Odbrana je tvrdila da Irena nije bila prisutna na hitnom prijemu dok je Ištvan pregledan i da je uzrok smrti antropin. Pored toga, ukazivali su na manjkavost u samoj istrazi i propuste u radu medicinskih radnika. Međutim, utvrđeno je da je ona sa suprugom bila sve vreme, tačnije od momenta kada se zbog bolova u stomaku javio na hitan prijem do reanimacije.

- Ponašanje okrivljene takođe ukazuje na krivicu, jer, iako je zaposlena na odeljenju ginekologije, niko od nje nije tražio pomoć prilikom reanimacije, a ona je uprkos tome ušla u salu i ubrizgala mu cijanid. Imajući u vidu dalji tok situacije, sadržaj šprica mogao je da bude samo cijanid. Čovek je preminuo od posledica ubrizgavanja cijanida u organizam - ističe se u presudi.

Kada je čula presudu, Irena se srušila na stolicu. Ona je tokom završne reči, tvrdila da nije odgovorna za smrt svog supruga.

- Nisam imala cijanid, niti bilo koji drugi otrov koji je on koristio. Sigurna sam da nisam ubila svog muža, a ko me smatra krivom, nosiće me na savesti - branila se Irena Šarkanj.

Okrivljenoj je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, a dužna je i da plati troškove postupka od oko 250.000 dinara.