TROGODIŠNjA L. F. koja je u ponedeljak ujutru pronađena mrtva u selu Prahovo - nije pala sa terase, kako su prvobitno lekarima ispričali njena majka Vesna F. i očuh Zoran A. (24). Oni su u Hitnu službu u Negotinu doveli dete bez znakova života, a obdukcijom je utvrđeno da L. F. nije zadobila povrede na način na koji su njih dvoje to tvrdili. Ipostavilo se da je devojčica usmrćena udarcima. U međuvremenu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo teškog ubistva očuhu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Pročitajte još: NOVI DETALjI UŽASA KOD NEGOTINA: Majka i očuh tvrde da je dete palo sa terase, određeno im zadržavanje od 48 sati (FOTO)

Obdukcija koju su izvršili stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu iz Niša odbacila je mogućnost da je dete palo sa neobezbeđene terase u Ulici 30. septembar u Prahovu u kojoj je devojčica živela poslednjih mesec dana sa majkom.

Pročitajte još: TROSTRUKO UBISTVO U NOVOM SADU: Ubijena žena i njeni roditelji (FOTO)

- Prva izjava majke i očuha bila je da je dete palo sa terase i da se tako smrtno povredilo - kaže Dragan Pejkić, zamenik višeg javnog tužioca. - Preduzimajući određene mere i radnje radi provere šta se na mestu radnje dogodilo, izvršili smo uviđaj lica mesta, krim-tehnički ga obradili. Izvršena obdukcija je ukazala da nije dete palo sa terase, tako da smo negirali nastanak povreda kod deteta na taj način. Odmah nakon toga po odobrenju tužilaštva majka i očuh su zadržani. U međuvremenu, preduzete su druge mere i radnje radi obezbeđivanja dokaza. Danas smo doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog Z. A. zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo.

SUĐENjE PO STAROM ZAKONIKU ZORANU A., u slučaju da do toga dođe, sudiće se po starim odredbama Krivičnog zakonika, budući da se nove odredbe, kojima je za ovo predviđena doživotna kazna zatvora, primenjuju tek od 1. decembra. Po starom zakonu zaprećena kazna za ovo delo je do 40 godina zatvora. Njegovo saslušanje u negotinskom Višem tužilaštvu trebalo je da bude okončano juče u poslepodnevnim satima.

Iako tek treba da se utvrdi šta se dogodilo, izvesno je da je devojčica usmrćena udarcima. Očuh je, navodno, videvši da više ne diše, smislio priču da je pala sa terase. Devojčicu je u pratnji svoje nevenčane supruge doveo taksijem u Hitnu službu u ponedeljak ujutru, oko 4 sata i 10 minuta, sa sigurnim znacima smrti, hladnu i sa krvnim podlivima po celoj glavi. Kako nezvanično saznajemo imala je i prelom desne nadlaktice. Drugih povreda, niti rana na telu nije bilo.

U Hitnoj službi Zoran A. je zapomagao i molio ih za pomoć, a onda i pretio da će zažaliti ako dete ne ožive.

Inače, na više mesta u kući Zorana A. u Prahovu pronađeni su krvavi tragovi u vidu prskotina. Da li je reč o novim ili starim mrljama pokazaće dodatna forenzička veštačenja i analize.

Kako pričaju meštani, tu noć je sa drugarima proveo ispred seoske prodavnice uz obilje alkohola. Vest da je uhapšen skoro da nikog u selu nije iznenadila. Većina i ne želi da priča o njemu, plašeći se odmazde. O ubijenoj devojčici i njenoj majci Vesni F. skoro da ništa i ne znaju, osim da su u selo došle pre mesec dana iz rodne Slatine. Navodno mu je žena "branila" da pije sa drugovima, pa su se oko toga uglavnom i svađali.

POLIGRAF

MAJKA devojčice Vesna F. je, kako saznajemo, navodno videla smrt svog deteta, ali u tome nije učestvovala. U Višem javnom tužilaštvu ističu da je ova žena prošla poligrafsko ispitivanje.