SKORO godinu dana nakon što je policija u Kruševcu podnela krivičnu prijavu, predsednik opštine Brus Milutin Jeličić je u utorak ušao prvi put, u sudnicu broj 2 Osnovnog suda u tom mestu, kako bi se suočio sa optužbama. Njega kruševačko tužilaštvo tereti za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje prema bivšoj sekretarici Mariji Lukić.

Početak ovog procesa obeležila je skandalozna odluka sudije koji nije dao novinarima da prate glavni pretres, iako je suđenje javno. U sudnicu su u utorak ipak ušli brojni građani koji su podržavali obe strane, ali ne i reporter "Novosti" sa kolegama iz drugih redakcija.

PROČITAJTE JOŠ - Sedam žena krivi Jutku


Uoči glavnog pretresa, Jeličić nije želeo da daje nikakve izjave, a identična situacija je bila i nakon završenog suđenja koje je trajalo oko 3,5 sata. Advokat Borivoje Borović, punomoćnik oštećene, objasnio je ukratko šta se događalo tokom ročišta, smatrajući da je oštećena potpuno dokazala optužni akt.

- Predložili smo da u nastavku postupka budu saslušane žene koje su ranije bile zlostavljane i čiji su postupci obustavljeni zbog zastarelosti, ali su spremne da svedoče o zloupotrebama koje je danas okrivljeni prema njima vršio, a predložili smo i neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog - izneo je, između ostalog, Borivoje Borović. - Okrivljeni je dugo ispitivan, očekivao sam da će uskratiti odgovore na neka pitanja, kao deo taktike, ali se upustio u odgovaranje. Pokvario je utisak u odnosu na ono što je hteo da saopšti tokom istražnog postupka, davao je neke izjave koje su bili u koliziji, uglavnom nije imao odgovore na pitanja.

PROČITAJTE JOŠ - SKANDAL U BRUSU: Predsednik opštine nudio krevet umesto oglasa za posao?


Borović dodaje kako je optuženi rekao i da je njegov manir da ljubi žene po firmi, smatrajući da je to deo komunikacije.

- Izmišljao je da mu je veći broj tih žena nudio seks, a da je među njima i oštećena - kazao je Borović, navodeći da je okrivljeni pokušao da dokaže da iza ovog suđenja stoji Savez za Srbiju, ali da to "blage veze nema". - Kada smo ga pitali kako se on ponašao, on je rekao da je to odbio, da je stidljiv čovek. Naredno suđenje zakazano je za 10. april, kada bi trebalo da budu saslušani svedoci sa obe strane. Očekuje se svedočenje neke od žena koje su ranije govorile o navodnom uznemiravanju, slanju SMS poruka i slično kao i svedoka sa Jeličićeve strane. Oštećena Marija Lukić navodi za "Novosti" da se "oseća rasterećeno jer se okrivljeni pojavio na sudu".

Milutin Jeličić

- Ali i dalje se oseća njegovo prisustvo u vidu uticaja budući da se sudi u gradu u kome je on predsednik. Nadam se da će sudija ostati nepristrasan i da će sve teći svojim tokom kako treba - navodi Marija Lukić.

Sumnje na izvršenje krivičnog dela nedozvoljene polne radnje i krivičnog dela polno uznemiravanje pojavile su se sredinom marta prošle godine. Krivičnom prijavom policije u Kruševcu bilo je obuhvaćeno sedam žena, a dokazne radnje, koje su se izvodile pred kruševačkim tužilaštvom podrazumevale su i saslušanje brojnih svedoka. Dve oštećene su u postupku izjavile da ne smatraju da su uznemiravane. Optužni predlog podnet je na kraju zbog jednog slučaja. Predsednik opštine je sve vreme negirao optužbe.


UNS: OBEZBEDITE USLOVE ZA PRAĆENjE PROCESA

UDRUŽENjE novinara Srbije (UNS) izrazilo je protest što novinarima nije bilo omogućeno da prate suđenje predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki i zatražilo od Osnovnog suda u Brusu da im ubuduće obezbedi uslove za praćenje procesa.

Sud je odluku obrazložio zabranom snimanja i fotografisanja, iako je novinar "Novosti" pojasnio da želi samo da prisustvuje suđenju. UNS je podsetio da je Zakonom o krivičnom postupku propisano da je glavni pretres javan, a da se javnost može isključiti samo radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala, interesa maloletnika... A ovde to nije slučaj. UNS je naveo i da je sud dužan da obezbedi javnost rada.