Sat iz 1921. među zaplenjenim nakitom na Horgošu

Z. U. - J. D. Lj.

12. 12. 2017. u 21:29

Сат из 1921. међу заплењеним накитом на Хоргошу

Carinici su robu pronašli u "volvou V5"

Carinici na graničnom prelazu Horgoš zaustavili tri muškarca i oduzeli im nakit i časovnike. Pronađen džepni "filip patek" iz 1921. godine, napravljen od čistog zlata

VELIKI uspeh naših carinika na Horgošu. U džipu "volvo V5", beogradskih tablica, pronađena je kolekcija vrednih satova i nakita, čija se vrednost tek procenjuje. Među njima je i jedan od najpoznatijih i najskupljih primeraka - džepni sat "filip patek" iz 1921. godine. On je bez mehanizma težak oko 117 grama i napravljen je od čistog osamnaestokaratnog zlata.

Carinici su trojicu muškaraca, koji su bili u vozilu, predali policiji i, zasada, protiv njih je pokrenut samo prekršajni postupak.

- Naši službenici su ih pitali da li imaju nešto da prijave, pošto su ulazili u zemlju - kaže za "Novosti" Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carine. - Rekli su da nemaju, a onda su pretresom kod njih pronađeni nakit i satovi. U saradnji sa policijom sada se utvrđuje da li je reč o ukradenim predmetima, odnosno da li su potekli iz neke pljačke. Možda je prekršaj učinjen samo kako bi se izbeglo plaćanje carine, koja je na ovakve predmete visoka.

PROČITAJTE JOŠ - Carinici Beograđaninu oduzeli sat vredan 37.000 evra

Prema nezvaničnim saznanjima, trojica Beograđana su jako poznata u srpskim, ali i evropskim kolekcionarskim krugovima. U ovom trenutku se utvrđuje poreklo pronađene robe, ali najviše pažnje izaziva džepni sat iz 1921.

- Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su oni iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost - navodi Ribać. - U ovom tenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju. Oni su putovali iz Minhena, a prilikom ulaska u zemlju prijavili su samo da nose 12 litara vina i slatkiše.

U ličnoj torbici Beograđanina (77), koji je upravljao vozilom, pronađen je vredni džepni sat marke "filip patek", a u novčaniku, ručni sat marke "odemar pike" i dva prstena od belog zlata sa dijamantima. U prtljagu njegovog saputnika - oca, kao i njegovog sina (30), koji su prijavili "samo lični prtljag", nađeno još 11 ručnih i džepnih satova, marke "lovental", "omega", "zenit". Oduzeta su i tri prstena sa dragim kamenjem, od kojih je jedan zelene boje i veruje se da je u pitanju smaragd, a zaplenjen je i zlatni broš.


Sat "Odemar pike" / Oduzeti zlatni broš

Carina će sa MUP Srbije da utvrdi i preko baze Interpola da li je neko u svetu prijavio krađu ovog nakita ili sata. Ipak, jedno je jasno, a to je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih komada.

- Tokom prekršajnog postupka biće utvrđeno i da li ova trojica Beograđana imaju papire kojim dokazuju vlasništvo nad nakitom i satovima - ističe Ribać.

PROČITAJTE JOŠ - Ko prizna šverc, pola mu se prašta

Inače, sat marke "filip patek", svojevremeno je imao i nosio nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, legendarni glumac i dobitnik Oskara Pol Njumen, čuveni muzičar Erik Klepton, ali i političari poput Ive Sanadera, Mila Đukanovića, Mirka Marjanovića i mnogih drugih domaćih i svetskih poznatih ličnosti.

CENA VRTOGLAVA

SATOVI marke "filip patek" smatraju se jednim od najskupljih na svetu. Slovi za "najomiljeniji" sat u "bogataškoj zajednici", a odlikuje ga kućište od 18-karatnog zlata i polihromi brojač. Pre desetak godina, jedan od primeraka iz 1953. godine, koji se našao na aukciji, plaćen je čak 2,9 miliona dolara. Njegov "brat" iz 1939. godine, za koji postoji priča da je "nošen čak na Mesecu", koštao je kolekcionara četiri miliona dolara.

Ipak, vicešampionsku poziciju drži "filip patek super" - komplikovani model sa cenom koja među kolekcionarima dostiže cifru od čak - 11 miliona dolara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

007

13.12.2017. 00:16

I onda ce te dragocenosti da kupi DOK na namestenoj licitaciji za 50000e. Znate li vi koliko Srbija gubi para zbog carinika koji zive od toga sto namestaju liciracije? Najbolje bi bilo da licitacije budu javne i da svako ima pravo da licitira. E tu bi bilo zarade. Ovako dodje 6 ljudi i oni se dogovore. Pravi kupac njima da po 1000 ili 2000e a robu koja minimum desetistruko vredi plati po pocetnoj ceni posto niko ne dize cenu...

QQ-LELE

13.12.2017. 07:23

11.novembra 2014 godine Philips Patek Super je na aukciji u Sotbiju prodat za 24.000.000 $

Tek da se zna

13.12.2017. 12:34

OK, možda je sat zaista Filip Patek ali NIJE od čistog zlata. 18-sto karatno zlato, po novim obeležavanjima 750, je 75% zlato, 25% su druge primese u leguri. "Čisto" zlato se ranije obeležavalo sa 24 karata, danas sa 999,9. Ipak sat je vredan zbog same marke, ali nije verovatno da može da se proda za 24 miliona dolara. Džepnih satova te marke ima još uvek na tržištu antikviteta, jedino ako je sat uz dobre dokaze, pripadao nekom kralju, ministru ili nekoj drugoj veoma pozatoj osobi.