Živaljević: Nisam pratio Ćuruviju

M. M. R.

14. 09. 2017. u 21:20

Живаљевић: Нисам пратио Ћурувију

Foto P. Milošević

U Specijalnom sudu nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Pripadnik BIA Goran Živaljević izjavio da nikada nije pratio niti prisluškivao novinara, tako da ima samo posredna saznanja

U SEPTEMBRU ili oktobru 2001. godine tadašnji zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Nikola Ćurčić tražio mi je dokumentaciju o Ćuruviji. Radonjić mi je preneo taj zahtev da ponesem dosije. Međutim, Ćurčić nije hteo da potpiše revers, zadužni karton, pa ga ja nisam dao, jer sam pretpostavljao da postoji mogućnost da se dosije uništi.

Ovo je danas u nastavku suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije aprila 1999. u Beogradu, ispričao Dragan Stojčev, nekadašnji načelnik Petog analitičkog odeljenja u beogradskom centru DB. Prema njegovim rečima, u tom dosijeu o Ćuruviji bili su "njegovi telefonski razgovori i stara provera".

PROČITAJTE JOŠ: SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Praćenje prekinuto baš na dan ubistva

- Ćuruvijin dosije vođen je kao dosije proveravanih lica, što znači da ima svoj broj u analitici i skupljaju se podaci. Formira se omot i tu se ubacuje ako se nešto pojavi, a u ovom slučaju to su bili izveštaji o prisluškivanju - objasnio je Stojčev, dodajući da se dosije obrade pravi na predlog načelnika resora ili centra, a priručni karton za interesantna lica, ali bez provera.

Drugi svedok bio je Goran Živaljević, pripadnik BIA, koji je bio zamenik direktora od januara 2003. do marta 2004. On je izjavio da nikada nije pratio, niti prisluškivao Ćuruviju. NJemu je ostalo u sećanju da je informacija kako je Branka Prpa prepoznala ubicu sa neke čitulje, ocenjena u strukturama MUP kao kvalitetna.

PROČITAJTE JOŠ: Radonjić i Romić u sredu od kuće na suđenje za ubistvo Ćuruvije

- Do 2003. i 2004. godine svi ljudi, koji su imali neka saznanja su saslušavani i davali su izjave u službi i MUP. Postojala je informacija da je Slavko Ćuruvija praćen zbog nekog obaveštajno interesantnog kontakta - ispričao je Živaljević, napominjući da on o ovom slučaju ima posredna saznanja, "preko medija i priča".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije