Bugarke džeparile redom po Beogradu

J. D. LJutić

11. 09. 2017. u 13:00

Zbog krađa u srpskoj prestonici uhapšena peočlana grupa lopova iz komšiluka. Turisti i blag zakon privukli u Beograd i lopovske ekskurzije iz Bugarske i Rumunije

Бугарке џепариле редом по Београду

Hapšenje Beogradska policija sa džeparošima privedenim u autobusu

ORGANIZOVNA grupa od pet državljanki Bugarske (dve maloletne) uhapšena je ovog vikenda nepunih petnaestak minuta nakon što su na Kalemegdanu Poljakinji iz torbe ukrali novčanik sa novcem i ličnim dokumentima.

Za dve Bugarke S. S. H. (24) i G. M. M. (46) takođe se sumnja i da su, u Ulici kneza Mihaila, kineskom državljaninu ukrale novčanik sa novcem, a nekoliko dana kasnije u restoranu brze hrane na Studentskom trgu, od drugog državljanina Kine iz torbe izvukle kovertu sa novcem.

Treća osumnjičena i dve maloletnice terete se i za krađu ranca sa novčanikom od državljanina Kine. Ista "banda" sumnjiči se i za krađu ranca sa novčanikom od državljanke Grčke, koju su izvršile u jednoj prodavnici u Knez Mihailovoj ulici.

Uhapšene S. S. H. i G. M. M. privedene su nadležnom tužilaštvu, a protiv ostale tri osumnjičene bugarske državljanke podneta je krivična prijava u redovnom postupku.

Nedavno, beogradska policija uhapsila je, na autobuskom stajalištu Bokeljska petlja prema Mladenovcu, četiri rumunska državljanina zbog krađe u glavnom gradu. Uhapšeni su i zadržani u pritvoru N. D. (37), G. F. (42), B. S. (46) i S. L. I. (31).

PROVALE U STANOVE DA ni prestoničke devojke ne zaostaju za "koleginicama" iz Bugarske, dokaz je još jedno hapšenje. Naime, beogradska policija uhapsila je K. J. (28) i podnela krivičnu prijavu protiv nje i još jedne maloletnice (16) zbog sumnje da su izvršile 20 teških krađa. One su u julu i avgustu provaljivale u stanove iz kojih su krale novac, zlatni nakit i satove.

Trojica Rumuna su prišla jednoj oštećenoj na autobuskoj stanici i gurala je i skretala joj pažnju dok joj je četvrti iz torbe ukrao novčanik u kojem je bilo 180 evra i 1.840 dinara, kao i lična dokumenta.

Za "Novosti" izvori iz policije potvrđuju da je Beograd sem turističke atrakcije postao i omiljeno mesto za ekskurzije lopova i secikesa iz okruženja. Ovaj izvor podseća da je proletos, tokom Uskrsa, na ulicama glavnog grada "operisala" ekipa od 10 bugarskih državljana koji su se bavili džepnim krađama. Istražujući "fenomen" - zašto se bugarski državljani ovom vrstom "turizma" najradije bave baš u Beogradu, policajaci su došli do sledećih zaključaka.

- Prvi razlog je što lako i jefitno mogu da uđu u zemlju u kojoj je sve veći priliv turista i keša. Drugi razlog je što im se, kada budu uhvaćeni, nudi mogućnost oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, što podrazumeva da se može platiti određeni novčani iznos, ako se prizna krivica. Takođe postoji mogućnost i da budu proterani iz zemlje na nekoliko godina bez plaćanja kazne.

PODVALJUJU I STARIJE DAME OSIM što džepare i kradu, bugarske državljanke su hapšene u Srbiji i zbog drugih krivičnih dela, šverca, prevara, falsifikovanja... Tako je u ruke niške policije "pala" bugarska državljanka Margareta M. (60) sa prebivalištem u Sofiji, koja je pokušala, u jednoj menjačnici, da "podvali, odnosno zameni za dinare falsifikovanu novčanicu od hiljadu švajcarskih franaka. Radniku je, najljubaznije, predala lažnu novčanicu, ali je on izvršio proveru verodostojnosti banknote i kada je ustanovio da se radi o falsifikatu, pozvao je policiju.


Prema pretpostavkama policajaca, ovakva grupa, džepareći u jednom talasu "zaradi" po nekoliko hiljada evra!

Većina Bugarki koje džepare ne izgledaju kao da potiču iz najsiromašnijih sredina, više podsećaju na dobro situirane devojke. Doterane i moderne, sa skupim mobilnim telefonima u rukama, krstare tržnim centrom, razgledaju izloge i ćaskaju. Čini se kao da im je na umu jedino obilazak butika i kupovina. One, međutim, krajičkom oka zaviruju u torbe prolaznika i čekaju priliku da zavuku ruku u nečiju tašnu ili novčanik i izvuku novac.

- Dolaze po dve, tri i više u "ekipi". Dešava se da stižu u pratnji muževa. Dok one "operišu" po gradu, muževi sede u kafićima i čekaju - objašnjava ovaj izvor.

Tržni centri, gradski prevoz, autobuska i železnička stanica, Hram Svetog Save, Knez Mihailova, Trg republike omiljena su mesta gde ordiniraju ovi džeparoši.

Pre mesec dana grupu od četiri bugarske državljanke policajci su uhvatili kako džepare turiste oko Hrama Svetog Save. Hram je poslednje mesto gde bi neko očekivao lopove - nastavlja izvor "Novosti"koji ukazuje i na to da u Hram odlazi veliki broj naših građana iz unutrašnjosti tokom posete bolnicama koje se nalaze u blizini. Takvi ljudi, kojima su najbliži bolesni, laka su meta profesionalnim lopovima.

A džeparoši, naročito žene, odlično poznaju ljudsku psihu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dragan

11.09.2017. 17:23

@Marko - Kakve veze to ima sa evopskom unijom,to su vecinom romi iz Bugarske i Rumunije oni kradu i na zapadu a medjunjima ima dosta iz Srbije

Uzročno posledična veza

11.09.2017. 17:36

@Marko - Bugarska i Rumunija su dugogodišnje članice EU (kojoj težimo) - eto kakve veze ima sa EU. Iz EU je u Srbiju do sada stiglo sledeće: bombe, okupacija Kosova, rasturanje privrede, rasturanje porodice, nakaradni zakoni, Prajd, lopovi, kradljivci dece ... Lepota!

Maki

12.09.2017. 10:41

@Marko - Da da sve je to EU.....da ne zaboravimo i Pedofile......uzas jedan...Ne mogu da verujem da ljudi misle da je u EU med i mleko.....EU je jedna nakaradna tvorevina koja ljudima isisava krv....cilj EU je zaglupljivanje, rasturanje porodice....jer samo sa glupom masom mozes lako da manipulises...

zoran2

11.09.2017. 13:41

Ako je zakon previse blag zasto ne promenite zakon? Ja licno bi svaku od takvih osoba na prinudni rad, dok ne odrade barem onoliko koliko je ukradeno.

PP

11.09.2017. 17:42

To su znači ti turisti iz komšiluka koji su prepoznali napore vlasti koja radi na evrointegracijama i pomirenju u regionu. Još samo da pokrenemo seks turizam za evropsku gospodu, ala Tajland, i da nas Bog (ne)vidi - ulazimo u EU momentalno. Barem mesa, to jest piletine imamo za izvoz. Nema kraja našoj naprednoj "sreći"

Dragan

11.09.2017. 18:38

I moju suprugu su letos odzeparili u Knez Mihajlovoj. Dok je vodila racun o deci na gurku su je odradili. Ukrali joj samsung S6. Dali policiji u Starom gradu prijavu i imei broj i nista Ostavili kontakt . Mora da ga je neko drugi zadrzao. Postoje kamere u Knez Mihajlovoj i ispred Francuskog kulturnog centra ali mrze ih da traze. Da je neki strani diplomata bio odmah bi sve nasli. Svuda na zapadu su glavne pesacke zone pokrivene kamerama a mi srednji vek.