U BLIZINI porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, u naselju Jajinci u Beogradu, policija je danas pronašla pune sanduke sa pešadijskim naoružanjem. Arsenal se nalazio u automobilu, koji je bio skriven u obližnjoj šumi. Predsednik vlade čeka rezultate istrage, a kriminolozi sumnjaju na strane faktore.

Kako "Novosti" saznaju, operativci MUP su oko 16 sati na uglu Bulevara JNA i Ulice Jakova Galuša pronašli jednu "zolju", četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetra, 4-5 metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra.

Prema nezvaničnim saznanjima, arsenal oružja i municije pronađen je u šumi, 15 metara pred skretanje za porodičnu kuću Anđelka Vučića, oca premijera.

Jake snage MUP blokirale su ovaj deo opštine Voždovac. Na lice mesta došao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u pratnji visokih oficira policije. Nakon što se upoznao sa stanjem na terenu, Stefanović je rekao da ovo što se desilo nikako nije naivna stvar.

- Veoma sam zabrinut za bezbednost premijera, pa smo ga odmah sklonili na sigurno mesto. Tražićemo da bezbednosne službe dostave sve informacije i pojačaju rad na bezbednosti premijera - rekao je Stefanović. - On uživa punu fizičku zaštitu MUP, ali je neophodno uspostaviti još bolju saradnju sa svim bezbednosnim službama.

Stefanović je pojasnio i da su policiji građani prijavili sumnjivo vozilo u blizini kuće premijera.


Istovremeno, tužilaštvo je odmah zatražilo da se uradi DNK analiza sa pronađenog oružja.

Dva sata posle informacije da je nedaleko od kuće njegovih roditelja pronađeno oružje, kratko se oglasio i sam predsednik Vlade Republike Srbije.

- Dok ne dobijem kompletne informacije od MUP i bezbednosnih službi, ne mogu ništa da komentarišem - poručio je za "Novosti" premijer Vučić.

Na vest da je bila ugrožena bezbednost premijera i članova njegove porodice, odmah su reagovale i kolege iz njegovog kabineta. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da država mora da reaguje na pokušaj atentata na premijera Aleksandra Vučića.

- Ako država ne reaguje, onda je pitanje u kakvoj državi živimo - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nadležne službe su dužne da daju odgovore ko priprema ubistvo predsednika vlade i koje službe moraju da zaštite državni poredak ove zemlje.

- Oni koji su u strukturama državne bezbednosti a nisu u stanju da daju odgovore na ta pitanja, treba da se sklone i ustupe mesto onima koji hoće da to rade - naglasio je Vulin i dodao da "ovo nije ni prvi ni poslednji put da se priprema ubistvo predsednika vlade i članova njegove porodice". Ministar je naglasio da mora da se kaže ko su ti ljudi i po čijem nalogu rade.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti sumnjaju da iza potencijalnog pokušaja atentata stoji saradnja stranih i domaćih faktora.

- Ovo je zabrinjavajuća vest, kako god da se zove premijer Srbije - priča kriminolog Zlatko Nikolić. - Verujem da Vučiću nije ugrožen život jer oko sebe ima odlične operativce koji ga čuvaju od ovakvih pretnji. Kao što se i vidi, oni su pronašli taj skriveni arsenal, pre nego što je upotrebljen.

Prema Nikolićevim rečima, ključni državnici su svuda u svetu potencijalne mete.

- U ovom slučaju, sve je, čini se, režirano od spoljnih faktora, a da su angažovani domaći podizvođači. Verujem da će istraga pokazati stvarne namere onih koji su pored premijerove kuće ostavili ovoliko naoružanje - zaključuje Zlatko Nikolić.

ORUŽJE POSLE UKAZIVANjA NA ŠPIJUNE

PREMA našim saznanjima, još nije utvrđeno da li je oružje služilo da ugrozi život premijera i članova njegove porodice ili je reč o pretnji. Svakako, vatreni arsenal je pronađen svega pet dana pošto je Vučić obelodanio veliku špijunsku aferu u kojoj su umešane brojne moćne države.

Da podsetimo, premijer je prošle nedelje otkrio da je u Srbiji pojačano delovanje tajnih službi i sa zapada i sa istoka i da je to naša zemlja uspela da neutrališe. Obznanivši da su naši organi otkrili službenika UKP koji je mesecima odavao podatke obaveštajcima iz jedne zapadne države, tada je i upozorio:

- Svestan sam da ovim akcijama ulazim u rizik i da ću imati mnogo problema u narednim mesecima pošto branim suverenitet i nezavisnost svoje zemlje. Ne dam da cure službeni podaci UKP i nije mi važno kolika će cena da bude. Znam da će sada da se otvori odjednom pet hiljada raznih afera i to samo zato što sam štitio nezavisnost i bezbednost Srbije - rekao je Vučić.

DAČIĆ POZVAO SVE BEZBEDNOSNE ORGANE DA ZAŠTITE PREMIJERA


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je večeras, povodom otkrivanja arsenala oružja u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, sve državne organe koji se bave bezbednošću premijera i njegove porodice, da budu posebno oprezni, s obzirom na aktuelnu eskalaciju pritisaka na našu zemlju.


Kako se navodi u Dačićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, hitno treba završiti istragu o otkrivenom arsenalu oružja, uhapsiti odgovorne izvršioce i nalogodavce.


"Mnogima u svetu smeta zemlja i njen lider koji vode nezavisnu politiku, ne rade ni u čijem tuđem interesu, osim u interesu Srbije. Istorija je pokazala da oni uvek lako nađu srpsku ruku koja će za njih obaviti prljav posao", naveo je Dačić.


MIHAJLOVIĆEVA: ZABRINUTA SAM ZA BEZBEDNOST VUČIĆA


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović saopštila je večeras povodom pronaleženja arsenala oružja u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, da od nadležnih bezbednosnih i policijskih organa očekuje sve kako bi zaštitili premijera i njegovu porodicu.


Kako je ministarka Mihajlović navela u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, od bezbednosnih i policijskih organa se očekuje da u najkraćem roku obaveste javnost o tom događaju.


"Srbija mora da nastavi borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije. Samo sigurna, bezbedna, pravedna i spokojna Srbija može da ;nastavi putem Evropske unije, kao najvažnijeg cilja Vlade Srbije", saopštila je Mihajlović.