Mnogi poslodavci razmišljaju o otpuštanjima: Korona preti i virusom otkaza

S. BULATOVIĆ

sreda, 01. 07. 2020. u 16:00

Многи послодавци размишљају о отпуштањима: Корона прети и вирусом отказа
Neizvesna sudbina zaposlenih po isteku državne zaštite od otkaza
RADNO mesto je formalno garantovano narednih nekoliko meseci za 90 odsto radnika u 232.000 preduzeća. Država će prvih dana jula za 1.055.000 zaposlenih uplatiti i treći minimalac, a gazde neće smeti da otpuste više od deset odsto njih ni naredna tri meseca. Status će im biti neizvestan već narednog dana.

Na samom početku epidemije, čak polovina poslodavaca u Srbiji je strepela da će otpuštanja biti neizbežna. Očekivanja su se popravila sa naznakom njenog kraja. Dok se suočavamo sa novim uzletom zaraze, dobar deo privrede, umesto vraćanja na stare staze, nastavlja da upisuje pad prihoda i drastičan pad tražnje. A to će uticati na sudbinu njivhovih radnika.

- Među registrovanim zaposlenima i dalje nema poremećaja, ali je očigledno da će biti i dalje napeto i izazovno - kaže ekonomista Ivan Nikolić. - Virus ne slabi, što usporava oživljavanje privrede. Sada je pitanje da li će država posegnuti za dodatnim merama. Kada su prve krojene, plan je bio da se aktivnost normalizuje u julu i avgustu i vrati na nivo od pre krize. Neće biti tako. Nama bitne države se sporo oporavljaju, tako da će kriza još trajati. Moguće je da će to imati posledice na tržište rada. Videćemo.

INDUSTRIJA U PADU INDUSTRIJSKA proizvodnja u Srbiji je u maju pala za 9,3 odsto u odnosu na maj prošle godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek manja za 8,8 odsto. Kada se poredi sa aprilom, učinak u maju bio je 10,1 odsto bolji. Posmatrano po sektorima, u odnosu na maj 2019. godine, u sektoru rudarstvo ostvaren je pad od 3,9 odsto. U prerađivačkoj industriji ostvaren je pad od 9,3 odsto, a u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, ostvaren je pad od 11,5 odsto.

Međunarodna organizacija rada nedavno je upozorila da je zbog virusa korona ugroženo svako drugo radno mesto na planeti. Takva predviđanja imali su i domaći privrednici na početku epidemije. Istraživanje Američke privredne komore iz maja pokazuje više optimizma - 71 odsto ispitanika je očekivao da zadrži isti broj zaposlenih do kraja godine. U tom momentu otpuštanje je planiralo 15 odsto, a 14 odsto - dodatno zapošljavanje. U međuvremenu, virus ne silazi sa scene.

- Nadali smo se da trčimo na kratke staze, a sada trčimo srednje, ako ne i duge - kaže Nebojša Atancković, počasni predsednik Unije poslodavaca. - Radno mesto je osigurano tri meseca za one kojima je isplaćen minimalac, ali je dalja sudbina neizvesna. Ta podrška je data svima koji su je tražili. I onima kojima je bila neophodna i onima koji su mogli da prežive i bez nje. Vlada bi trebalo da se potrudi i izdvoji kompanije - izuzetke kojima je pomoć neophodna.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Deyan X

01.07.2020. 18:33

Petrohemija radi punom parom od kraja juna, tj od remonta. Ukoliko zadrži ovaj nivo proizvodnje do kraja godine,biće to odličan rezultat. Problem je sto drzava nedozvoljava zaposljavanje u proizvodnji gde fale radnici. Bar 50 ljudi može odmah da se zaposli.