Stavljeci: Iz Srbije uvezena roba vrednosti 8,5 miliona evra

Tanjug

petak, 19. 06. 2020. u 20:49

Стављеци: Из Србије увезена роба вредности 8,5 милиона евра

Foto Arhiva VN

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci izjavio je danas da je Srbija za 12 dana od ukidanja taksi na srpske proizvode na tržište KiM izvezla proizvode u vrednosti od 8,5 miliona evra
Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci izjavio je danas da je Srbija za 12 dana od ukidanja taksi na srpske proizvode na tržište KiM izvezla proizvode u vrednosti od 8,5 miliona evra, dok je sa Kosova u Srbiju izvezeno proizvoda u vrednosti od 1,1 miliona evra.

Stavljeci je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u poređenju sa istim periodom 2018. godine, kada nisu bile na snazi ni stopostotne takse, ni reciprocitet, došlo do pada uvoza iz Srbije.

"Daleko smo od povratka na iste parametre, jer ako se računa 12 dana od ukidanja reciprociteta, imamo preko osam miliona evra, a ako se ovaj trend nastavi, znači da za ceo mesec može biti uvoza iz Srbije do 16 miliona evra, dok je pre primene takse mesečni uvoz iz Srbije dostizao cifru od 35 miliona evra", rekao je Staviljeci.

Privremene vlasti u Prištini su pre gotovo dve godine uvele stopostotnu taksu na srpske proizvode, a posle ukidanja takse, neko vreme primenjivala se tzv. mera reciprociteta.

Vlada u Prištini ukinula je mere reciprociteta sa Srbijom 6. juna.

Pre uvođenja carine u novembru 2018. godine, Srbija je bila najveći izvoznik proizvoda na Kosovo.

Za godinu dana, izvezla je robu u vrednosti od oko 450 miliona evra, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije