Penzionerima pare ležu od petka, za četiri dana telefonske linije i onlajn prijavljivanje: Sve spremno za isplatu 100 evra

B. CARANOVIĆ

11. 05. 2020. u 08:54

Пензионерима паре лежу од петка, за четири дана телефонске линије и онлајн пријављивање: Све спремно за исплату 100 евра

Novac prvo najstarijim sugrađanima Foto: N. Karlić

Punoletnim državljanima jednokratna pomoć najkasnije od 1. juna
OSTALO je još četiri dana do otvaranja telefonske linije i opcije na internet-portalu Uprave trezora za prijavljivanja za jednokratnu pomoć države - 100 evra svim punoletnim građanima. Prijavljivanje će trajati od 15. maja do 5. juna i biće jednostavno i brzo. Dok će isplata penzionerima i korisnicima novčane socijalne pomoći biti automatska i početi 15. maja, ostalim punoletnim građanima novac će početi da leže na račune najkasnije od 1. juna.

Pravo na novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan stupanja na snagu Uredbe, 24. aprila, imaju aktivno prebivalište, sa važećom ličnom kartom. Prilikom prijavljivanja, preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen neposredno pred početak prijave 15. maja, građani će ostavljati samo tri podatka. To su JMBG, registarski broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren račun ili žele da im bude otvoren račun.

- Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni - kažu u Ministarstvu finansija. - Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade - invalidi rada druge i treće kategorije. Primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti moraju da se prijave, kao i stariji od 65 godina ako nisu penzioneri.

JAKA DRŽAVA - JAKA država se poznaje po tome koliko stoji uz svoje građane u izazovnim vremenima - kaže Siniša Mali, ministar finansija. - Ovo je samo jedna od ekonomskih mera u okviru programa podrške privredi i građanima. Zaposleni u privatnom sektoru već su dobili prvu minimalnu zaradu, a ovog petka počinjemo sa isplatom 100 evra penzionerima i korisnicima socijalne pomoći.

Isplata za primaoce penzija i novčane socijalne pomoći počeće 15. maja. Ukoliko neko od njih nema tekući račun, biće mu u ovu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci "Poštanska štedionica", koji će biti ugašen kad podignu novac.

Državljani koji nemaju tekući račun prilikom podnošenja prijave treba da se izjasne u kojoj banci žele da im se otvori jednokratni namenski račun. Dodatnih troškova nema.

- Pošto državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen - objašnjavaju u Ministarstvu finansija. - Novac sa tog računa se podiže u gotovini, ali ako korisnik želi, može u ugovornom odnosu sa bankom da definiše i dodatne usluge koje bi kod nje koristio, a koje bi se odnosile na navedena sredstva. Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njim može da raspolaže kao što to i inače čini. Nije predviđeno da se novac direktno preusmeri humanitarnim organizacijama, a to državljanin može sam da uradi nakon što podigne novac.

Jednokratna pomoć ne može da bude uplaćena na tuđ račun, a lična karta je neophodna svima. Po našem zakonu, ličnu kartu moraju da poseduju i oni koji nisu punoletni već od 16. godine. Oni kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja neće ostati bez 100 evra. Imaće ga i rođeni u Srbiji, iako su radili van zemlje i primaju penziju iz inostranstva, državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili BiH, pod uslovom da imaju aktivno prebivalište u našoj zemlji.

PO AUTOMATIZMU

JEDNO od najčešćih pitanja sugrađana bilo je da li samo nosilac socijalne pomoći dobija 100 evra po automatizmu, a ostali članovi iste porodice treba da se prijave. Odgovor iz Ministarstva finansija je da svi punoletni članovi dobijaju novac po automatizmu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Slavica

11.05.2020. 18:15

@Citac - Punoletni gradjanin koji je na radu u inostranstvu a istekla mu je lična karta kako može ostvariti pravo na tih 100 eura da li može broj putne isprave?Zahvaljujem na odgovoru..

peki

11.05.2020. 17:17

Penzioneri sa velikim penzijama dobivaju po automatizmu, a stariji od 65 god. koji nemaju nikakva primanja treba da se prijavljuju. Bože me sačuvaj.

Maslačak

11.05.2020. 22:28

Kako punoletno lice, korisnik tuđe nege i pomoći sa oštećenjem 100%, неписмено и смањених менталних способности може да оствари своје право на обећаних 100 евра. Јер, председник је рекао " Сви пунолетни држављани Србије ће добити 100 евра" . Испуњава све услове.

Алекс

12.05.2020. 09:55

@Maslačak - Као корисник туђе неге и помоћи аутоматски је у систему. За те кориснике важи правило као и за пензионере. Прочитајте још једном текст, спомињу се корисници ТНП

Lilly

13.05.2020. 19:41

Dali pravo na 100e imaju penzioneri koji zive u Republici Srpskoj a primaju penziju iz Srbije?