“Gorenje” ponovo radi, dva radnika pozitivna na koronu

NovostiOnline/B.P.

ponedeljak, 13. 04. 2020. u 13:51

“Горење” поново ради, два радника позитивна на корону

Foto Gorenje

Fabrika rashladnih uređaja “Gorenje” u Valjevu posle tri nedelje pauze zbog epidemije korona virusa, u ponedeljak je ponovo nastavila proizvodnju
Fabrika rashladnih uređaja “Gorenje” u Valjevu posle tri nedelje pauze zbog epidemije korona virusa, u ponedeljak je ponovo nastavila proizvodnju.

Kompanija “Hajsens Gorenje” saopštila je da je kod dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu potvrđen korona virus, da su u dobrom zdravstvenom stanju, a zaraženi su u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave proizvodnje. Smešteni su u halu Beogradskog sajma, za obolele sa blažim simptomima bolesti.


Sa radom ove nedelje nastavljaju i sve fabrike kompanije “Hajsens Gorenje” u Evropi, uz strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidiemije korona virusa. Kompanija je saopštila da su veoma ohrabrujući signali sa evropskog tržišta, zbog povećane tražnje rashladnih uređaja koji se proizvode upravo u fabrici “Gorenje” u Valjevu.


- Iako su naši zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama, 14 kolega koji su pre obustave proizvodnje sa njima bili u kontaktu, upućeni su u samoizolaciju od 28 dana – kažu u “Gorenju”.


Takođe, bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja prekida rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja.


Uvedena je i dodatna mera opreza, da se na posao u fabriku za sada ne vraćaju zaposleni čiji članovi domaćinstva rade u zdravstvenim ustanovama. Oni će posao obavljati od kuće, ako priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će do kraja vanrednog stanja biti na prinudnom odmoru i primati 70 odsto plate.


APEL SINDIKATA “GORENjA”


Sindikat fabrike rashladnih uređaja “Gorenje” u Valjevu apelovao je na poslodavca da ona počne da radi 27. aprila, s ozbirom da, ističu, nailazi period vrhunca epidemije korona virusa u Srbiji, najrizičniji za zaposlene.


Sindikat naglašava da je dobio veliki broj pritužbi radnika koji se boje za svoju bezbednost, zbog početka rada u ponedeljak. Drugi bitan razlog je policijski čas koji su radnici u obavezi da poštuju, čime su lišeni slobodnog vremena. Sindikat ističe da po prestanku policijskog časa odlaze na posao, a po završetku posla vraćaju se kući takođe za vreme zabrane kretanja, te rad u takvim okolnostima i ograničenjima nije primeren ni prioritetan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije