Propala firma će pomoći zdravstvu: Od zaliha vina iz Navipa prave alkohol za bolnice

J. Subin

utorak, 24. 03. 2020. u 09:33

Пропала фирма ће помоћи здравству: Од залиха вина из Навипа праве алкохол за болнице

Foto P. Milošević

Država će preraditi gotovo zaboravljeno vino u alkohol, koji će biti dostavljen zdravstvu. Koristiće se zalihe propalog "Navipa". Preradu će raditi "Vino Župa"
NIKO nije mogao ni da sanja da će propala kompanija "Navip", koja je u stečaju već godinama, pomoći svojoj zemlji. Nadležni u Srbiji, kako "Novosti" saznaju, pronašli su oko 350.000 litara vina, u Petrovaradinu. To je preuzela odavno Direkcija za imovinu i već dugo se ne zna šta sa tim. Država će uzeti te količine vina, i već za tri dana preraditi ih u alkohol jačine 75 odsto. Za preradu će biti zadužena "Vino Župa" iz Aleksandrovca. Alkohol će do bolnica i kliničkih centara stići za desetak dana.

- Suština je što pre napraviti alkohol od 75 odsto za potrebe kliničkih centara - rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. To je zadatak i potreba države, a sa mojim timom ćemo sprovesti i u delo.

Nekadašnji gigant, čuven po proizvodnji "šampanjca", nekoliko puta je oglašavao prodaju svoje robe, ali i objekata i opreme. Velike količine vina otkupljivao je i Rubin. Ipak, deo količina je ostao, a kako nije za upotrebu, neko se od nadležnih dosetio da od toga može da se dobije alkohol, koji je sada preko potreban zdravstvenim radnicima u Srbiji. Uz to, vino kojim raspolaže Direkcija, već godinama nije za upotrebu i dalju prodaju, pa će se sada iskoristiti.

Kako su nam rekli u Direkciji, reč je o belom vinu i vinu za destilaciju, koje je u svojinu Republike Srbije prešlo u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Navip Fruškogorac", sa sedištem u Petrovaradinu.

- Količina je oko 339.058 litara, a sve će preuzeti u svojim cisternama "Vino Župa" iz Aleksadrovca, gde će u svojim pogonima preraditi destilate u čist medicinski alkohol - navode u Direkciji. - To će biti zapakovano za potrebe bolnica, sve o sopstvenom trošku, kao društveno odgovorna kompanija, o čemu Vlada hitno donosi zaključak.

Republička direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih u državnu svojinu iz poreskog postupka, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

- "Navip" je imao pogon u Petrovaradinu, ali je odavno prodat - objašnjava nam jedan od stečajnih upravnika, koji je nadležan bio za "Navip". - Država je sve količine vina koje su ostale, u izvršnom postupku preuzela i to sada pripada Direkciji za imovinu. Ne znam tačno koje su količine u pitanju, ali nije to samo "Navipovo" vino, već i od drugih proizvođača. To je sada sve državno. Zaplenjeno je pre više od sedam godina. Mislim da bi sada mogla kompanija "Vino Župa" to da preradi u alkohol.

Nezvanično smo saznali i u "Župi" da postoji takva ideja. Imali bi i oni određene količine vina koje bi mogli da pretvore u alkohol. A kada je reč o količinama koje bi mogle da se dobiju, sve zavisi od jačine samog vina i drugog alkoholnog pića, poput rakije.

Foto Tanjug

POMOĆ I OD RAKIJE

Vlada Srbije odobrila je da se sav alkoholni destilat i rakija, koji se nalaze u Subotici, pretvore u medicinski alkohol. U Direkciji navode da će biti prerađeno:
* šljiva, destilat u rinfuzi, 76,7 odsto, u količini od 23.469 litara,
* viljamovka, destilat u rinfuzi, 72,53 odsto, u količini od 4.136 litara,
* dunja, rakija u rinfuzi, 73 odsto, u količini od 6.300 litara,
* jabuka, rakija u rinfuzi 76,2 odsto, u količini od 1.610 litara, namenjuje za destilaciju u alkohol - etanol 75 odsto.

NAJBOLjE ZA RADNE POVRŠINE PREMA rečima Ivana Uroševića, predsednika Grupacije za rakiju Srbije, od 350.000 litara vina moglo bi da se dobije oko 45.000 litara alkohola od 70 odsto jačine.
Kako nam je objasnio Urošević, ta količina vina bi mogla da se preradi za nekih pet do sedam dana. Sve to moglo bi i od rakije voćne da se dobije, tačnije od svega što sadrži etanol. Ipak, za razliku od čistog etanola, kada su voćni destilati u pitanju, postoji dosta primesa, koji su rastvarači, pa bi takav alkohol bio dobar samo za dezinfekciju radnih površina. Ne i za ruke i ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije