Novi televizor po polovnoj ceni: Ukoliko kupujete korišćenu robu preko interneta, evo na šta da obratite pažnju

E. B. TALIJAN

24. 02. 2020. u 19:02

Нови телевизор по половној цени: Уколико купујете коришћену робу  преко интернета, ево на шта да обратите пажњу

Depositphotos

Rizična kupovina preko neregistrovanih firmi

POTROŠAČI treba da budu obazrivi ukoliko pazare na internet-platformama koje funkcionišu po principu malih oglasa, na kojima građani trguju polovnim stvarima, jer mogu da budu prevareni. Takođe, i oni koji prodaju robu ovim putem treba da vode računa koji sajtovi im nude povoljnije mogućnosti i ne uzimaju procenat od prodaje. Prilikom ovakve vrste trgovine kupac nije zakonom zaštićen, jer ne kupuje od registrovane firme. Zato je najbezbednije pazariti putem onih sajtova na kojima prodavci moraju da se identifikuju i gde dobijaju ocene. Takođe, veliki broj običnih građana koriste ovaj način oglašavanja za razvijanje nelegalnog posla. Ni u toj situaciji kupci ne mogu da ostvare svoja prava.

Šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Mladen Alfirović, kaže da je legalno da obični građani povremeno prodaju polovne stvari koje im više nisu potrebne. Međutim, te sajtove mnogi zloupotrebljavaju, tako što posluju u sivoj zoni i neregistrovano se bave trgovinom.

- Sada fizička lica masovno kupuju, na primer, nove televizore u Mađarskoj i prodaju ih preko tih sajtova - objašnjava Alfirović. - Tamo ih nabavljaju po nižim cenama nego ovde, onda ostvare povraćaj PDV na granici, a u Srbiji ih prodaju skuplje. Televizor koji kod nas košta 400 evra, u Mađarskoj kupe za 200, a ovde prodaju za 300 evra.

Pročitajte još - Kupite led-televizor za 9.500 dinara, kućne aparate jeftinije i do 50 odsto: Šta trgovci nude tokom velikih sniženja, "crni petak" nedelju dana

Smatra da bi svaka vrsta zloupotrebe trebalo ubuduće da se smanji, jer prema novim propisima da bi neko prodavao robu mora da se registruje i dostavi neki lični dokument posredniku, odnosno sajtu.

Dejan T. već godinama koristi ove platforme da se reši stvari koje mu nisu potrebne i da pazari ono za čim traga.

- Isključivo idem na one sajtove koji ne koriste princip aukcije, na kojima postoje ime prodavca, njegov broj telefona, i koga možeš da pozoveš da se raspitaš detaljnije o proizvodu - objašnjava Dejan. - Takođe, važan je i kredibilitet onoga koji prodaje, zato su najbolje platforme na kojima svako ko kupuje ima pravo da ga oceni. U smislu da li je proizvod bio onakav kako je opisan, da li je sve ispravno, kakva je bila komunikacija... Što više pozitivnih preporuka, to je sigurnije da nećete kuputi "mačku u džaku".

NEMA ŠTA NEMA

NA ovoj vrsti sajtova polovnom robom može se naći bukvalno sve. Jedan od njih ima više od 300.000 posetilaca koji pogledaju oko dva i po miliona proizvoda.

- Neobično je što na tim platformama ima mnogo stvari koje više nigde ne možete da kupite jer su davno prestale da se proizvode - kaže Dejan T. - To je idealno mesto i za kolekcionare, jer mogu povoljno da pronađu stare foto-aparate, slike, satove, gramofonske ploče...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rade Bg

24.02.2020. 19:17

Ma da. Neka ide ovaj pametni textopisac u Madjarsku i neka nadje TV za 200€ koji kosta kod nas 400€ i neka ga proda za 300€ ja cu da ga castim jos 100€! Taj Madjarsku nije video svojim ocima a kamo li krocio u nju. I da je istina kao sto kaze a nije. Gde je nasa carina koja carini robu? Gde je put koji treba da se plati? Gde je hrana i pice koje covek mora da pojede? I na kraju koja je dnevnica? Da li bi se neko bilo ko zajebavao po Madjarskoj za 10-15-20€?