Evropa otcepila i struju: Lažna država Kosovo od 20. aprila i zvanično više neće biti u regulatornom bloku Elektromreže Srbije

J. Subin

utorak, 11. 02. 2020. u 11:09

Европа отцепила и струју: Лажна држава Косово од 20. априла и званично више неће бити у регулаторном блоку Електромреже Србије
Izlaze iz sistema koji čine Srbija, Crna Gora i Sevrnom Makedonija

OD 20. aprila, kako "Novosti" saznaju, Kosovo više neće biti deo regulatornog bloka "Elektromreže Srbije", koju čine naša zemlja, Crna Gora i Severna Makedonija. Istupanje iz ovog energetskog bloka i pripajanje Albaniji potpisano je 3. decembra prošle godine u Tirani, čime je grubo prekršen Briselski sporazum. Paraf na dogovor stavili su Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova KOSTT i albanski Operator prenosnog sistema OST.

Briselski sporazum predviđa da Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM. Osnivači bi bili "Elektroprivreda Srbije" i Zajednica srpskih opština, koja ni dan-danas nije formirana. Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

Da će do ovoga doći, znali su i ljudi u Elektromreži Srbije. To je bar izjavio u jednom od razgovora i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice. Čini se da je naša zemlja malo šta mogla da uradi da ovaj sporazum, koji se dugo spremao, spreči. Kopač je tada izjavio i da je najveći problem između EMS i KOSTT to što su se nagomilali veliki međusobni dugovi.

- Srbija je lider u svom bloku i ona ima zadatak da na nivou proizvodnje struje isprati bilo kakav minus ili deficit energije - objašnjava naš stručnjak za energetiku. - Svaki manjak Srbija nadoknađuje, a onda naplati od onog ko napravi manjak. To, međutim, nikada nismo mogli da uradimo od Kosova, kada su "krali" struju, ali smo te troškove morali da pokrijemo zbog Evrope.


PROČITAJTE JOŠ: NBS: 45.000 firmi i preduzetnika dugovalo 241 milijardu dinara


Srbija je morala da pokrije trošak slabije proizvodnje električne energije u KOSTT. U početku su taj manjak pokrivali evropski operatori besplatno, a onda su milioni evra stigli na naplatu EMS, jer su oni zaduženi za regulatornu zonu i KOSTT.


MALI PROIZVOĐAČI

SRBIJA, smatraju naši stručnjaci, već godinama ne računa na energiju sa teritorije Kosova. Oni su, inače, izuzetno mali proizvođači struje. Elektrane su im prilično stare, čak se i ne zna u kakvom su tačno stanju. Jedina dobra stvar što je njihov potencijal u uglju, ali se naša zemlja "zatvara" proizvodnjom i bez energije sa Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Raca Milosavljevic

11.02.2020. 12:06

... izivljavanje i mrcvarenje se nastavlja i ne vidi mu se kraja ... proci ce i ova moderna hibridna okupacija ... kada dodje sloboda doci ce sve na svoje mesto ... ne zaboravimo na nase mnogobrojne prijatelje u svetu ali i na reci naseg Arcibalda Rajsa ...

Mile

11.02.2020. 12:07

Znaci nece vise da kradu struju od nas nego od brace iz Albanije? Mozda EPS konacno postane profitabilna kompanija.

British

11.02.2020. 12:17

Srbija je kriva zato sto nije sprecila na vreme. Sada place za iykipelim mlekom.

Miso.Pec

11.02.2020. 12:26

Po ovom Kopaču ispade da smo se spasili to što se energetski sistem Kosova odvojio od Srbije i spojio sa Albanaijom,tako će se pojaviti neki drugi Kopač koji će reći da je za Srbiju spas da prizna nezavisnost Kosova.Sve vlasti od dvehiljadite godine do danas po pitanu Kosmeta rade u suprotnosti sa našim Ustavom i rezolucijom 1244 UN i bespogovorno popuštaju zapadnjacima a na štetu Srbije i sve vlasti su gubile i gubiće vlast na izborima u Srbiji zbog neodgovorne politike po pitanju Kosmeta.

Sremac

11.02.2020. 12:26

Al ce se Albanci usreciti hahaha ovi neplacju nikom struju spremaj se Ramo da imm placas penale

Mira

11.02.2020. 12:53

Oni koji su nas bombardovali 1999., na silu napravili laznu Drzavu Kosovo, rade sada i ovo. I ko zna, sta ce jos da izmisle. Satanisti! Hvala.

1999

11.02.2020. 14:39

@Mira - Na silu nam napravili i ovakvi Srbiju gde je Skupstina Srbije pozicija i takozvana opozicija Srbije obican trojanski konj zapada.Izvoli narode birajte iz dzaka punog trulog krompira u skupstini Srbije mozete da birate trulo i ubudjalo...ajmo narode na glasanje pa da nam krene sa ovakcim izborima a zdravo samo na youtube mozete opoziciju da vidite

Iživljavajte se još malo

11.02.2020. 13:39

dve trećine zapadnih naroda je spremno za socijalne pobune! Sad će mečka pred vašom kućom da zaigra! A mi ćemo naša pitanja da rešimo sami, to znamo. Nismo mi izrodi kojima je data nacija i država od okupatora.

Dend

11.02.2020. 13:44

Alo bre, i sad Srbija traži ukidanje taksi za nastavak dijaloga zbog ulaska u EU ! Smatrate li Vi da je srpski narod toliko glup, kako nas predstavljaju političari, pa da ne vidi da iza Šiptara stoji EU u koju nas vode na dodatno ponižavanje, pljačkanje i samouništenje

deda

11.02.2020. 14:13

Pod hitno ali ozbiljno ukljuciti Rusiju sto se tice Kosova srpske teritorije jer ta zapadna banda radi sve sistematski na stetu Srbije.Sa Kosova sve proterati da jednom bude mir.Siptari imaju svoju zemlju pa tamo neka izvoljevaju.

stari vuk

11.02.2020. 14:21

Siptari opet provociraju??? E Srbijo moja,sa ovima na vlasti , i onima sto su bili do njih, sve ces izgubiti. Zar nema nijedan pametan covek da se izabere za predsednika u nasoj Srbiji?

СЕНОВИЋ

11.02.2020. 14:21

Све је то договорено са избегличком влашћу у Београду.

СЕНОВИЋ

11.02.2020. 14:22

Није то никаква лажна држава Косово. То је привремено окупирани део Србије.

Србин

11.02.2020. 14:23

И онда треба да подржим "европски" пут Србије!? Нека хвала,далеко вам лепа кућа! Никад у ЕУ, живела Србија!

TADIJA ZEMUN

12.02.2020. 10:09

NIKAD U EU !!!!!!!!!!!!!! a ova banda na vlasti (gora od zute bande) na celu sa AV ,gura nas i dalje u EU(po nalogu njihovih prijatelja sa zapada),da nas i dalje ponizavaju ,ako sme AV neka sada (kad budu izbori)raspise i referendum,da li hocemo ili necemo u EU,pa da jednom za uvek to resimo. NIKAD U EU !!!!!!!!!!!

Pop

12.02.2020. 11:32

Овде се донсе одлуке без права на реаговање и права из већ закључених договора. Каква је уопште важност резолуције и осталих уговора. Ако је тако у пракси сви ми можемо да то кршимо и то још без икаквих последица. Безакоње је популарно и у Бриселу и на Косову.

savo arizona

05.03.2020. 11:13

Na Kosovu ima 4 bloka Kosovo A i B u B blokovi 1,i2 nisu nikad radili kako je predvidjeno uvjek je bilo havarija i to pre 25 godina jer sam tamo radio na popravkama havarija,danas mogu zamisliti kakvo je stanje.Srbija i netreba da zali zbog ovog,samo da neda Gazivode da Srbi imaju snabdevanje strujom.