Država pomogla Šolakovo carstvo: Sukob operatera otkrio mnogo propusta nadležnih institucija i zakonskog okvira

D. STOJAKOVIĆ

25. 01. 2020. u 08:26

Држава помогла Шолаково царство: Сукоб оператера открио много пропуста надлежних институција и законског оквира
Strani mediji dali ime krizi između operatera "Supernova" i "Junajted medije" - prvi srpski kablovski rat

KRIZU između operatera "Supernova" i "Junajted medije", izazvanu neuspehom pregovora o nastavku saradnje, strani mediji su nazvali prvim srpskim kablovskim ratom. Taj sukob otkrio je mnoštvo detalja o tome koliko su naša država i njene nadležne institucije grešile prilikom formiranja zakonskog okvira za emitovanje kablovskih televizija.

Istražujući odnose u ovom biznisu, "Novosti" su došle do niza detalja koji nedvosmisleno ukazuju na to da je zakonski okvir, isto kao i postupci države, išao jedino u korist najveće kompanije SBB, koja je, kao i "Junajted medija", deo "Junajted grupe", kojoj predsedava biznismen Dragan Šolak. Stručnjaci s kojima smo kontaktirali rekli su nam da ni sam Šolak ne bi za sebe mogao bolje da napiše pravila.

Poznati reditelj i profesor Stanko Crnobrnja smatra da je set medijskih zakona donet 2014. godine katastrofalan i da je omogućio sadašnji scenario. Crnobrnja tvrdi da je tadašnja vlast prilikom odlučivanja bila pritisnuta stranim lobistima. Nije sve ni u lošim zakonima, nego je Ministarstvo finansija, kojim je tada upravljao Dušan Vujović, napravilo dogovor da kompaniji "Adrija Luksko", koja je sestrinska firma SBB-a, deset godina isplaćuje subvencije.

Ista kompanija je bez problema dobila i višemilionski kredit od državne Komercijalne banke u vrednosti od 60 miliona evra. I sve bi to trebalo da izgleda normalno i verovatno se ne bi podizala velika prašina da je privatizovan "Telekom Srbija" ili da nije ozbiljnije ušao u osvajanje distribucije kablovske televizije.

Zahvaljujući potcenjivačkoj ponudi "Telekoma Austrija" od 800 miliona evra za 51 odsto "Telekoma", ova firma je ostala u državnom vlasništvu i doneta je odluka da se krene u njen razvoj. "Telekom Srbija grupa" je kupila nekoliko kablovskih operatera od "Radijus vektora", "Kopernikusa", formirala brend "Supernova" i uzela veliko parče tržišta, na kojem sa 48,8 odsto dominira SBB. "Supernova" i "Telekom Srbija" zajedno imaju 46 odsto tržišta.

"Rat" je počeo fijaskom pregovora "Supernove" i "Junajteda", kada nije produžen ugovor o distribuciji 17 kanala, Sport klubova N1... Naime, "Supernova" je htela da na dodatne tri godine produži ugovor koji je imao "Radijus vektor" pre nego što je ušao u "Telekom Srbija grupu". Iako je postojala ozbiljna namera da se postigne dogovor, "Junajted" je, narodski rečeno, vrdao. Zahtevao je preoštre sankcije za svaki problem i naplatu "penala" od 18,5 miliona evra. Osim toga, nije ponudio nove kanale Nova S i Nova sport, a odbio je da garantuje da će Sport klubovi zadržati kvalitet sadržaja i da se neće dogoditi scenario kao iz komšiluka.

U Sloveniji je "Junajted" kažnjen sa 3,7 miliona evra zbog kašnjenja prijave koncentracije, a u BiH su sankcionisani sa 250.000 konvertibilnih maraka zbog zloupotrebe dominantnog položaja. Upravo u Bosni, "Junajted" je na Nova sport prebacio deo premijum sportskih programa.

Pročitajte i:"Junajted medija" obrće milione evra, a dobija subvencije Srbije: U BiH i Sloveniji novčano kažnjeni

Umesto da se pokuša naći kompromis, "Junajted" je izašao sa javnom ponudom da "Telekom" preuzme samo kanal N1 po ceni od 0,4 evra po korisniku. Takvu ponudu im niko nije tražio, pa je "Supernova" zvanično zatražila sve kanale. Međutim, još nema odgovora. "Novosti" su pitale "Junajted mediju" zašto ne nudi ceo paket od 17 njihovih kanala, ali do zaključenja ovog izdanja odgovor nije stigao.

Kako bilo, naši građani su ostali bez mogućnosti da dobiju pakete kablovske televizije u kojima bi mogli da imaju sve političke, ali i, što je važnije, sportske kanale. Dok traje ovaj "rat", Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koje bi trebalo da se uključi u ovu priču, već danima gromoglasno ćuti. Ni na jedno od pitanja koja smo im poslali do danas nisu odgovorili.

REM MOŽE DA NATERA

POZNATI novinar Dragiša Kovačević je za "Novosti" pozvao REM da iskoristi svoju mogućnost i da naloži da se na kabl puste svi sportski kanali koji emituju program u interesu cele države. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, REM insistira jedino na tome da RTS i RTV budu distribuisani na celoj teritoriji Republike i Pokrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

svasta

25.01.2020. 10:21

I sta je tu problem ? Solakovo je pravo da ne mora da proda svoju robu posto zasto, dok kupac moze da bira od ponudjene robe na trzistu. Prodavac odredjuje cenu.

Samir

25.01.2020. 16:11

Spor je ovde jasan, Telekom bi da u svoj program doda sportklub kanale ali ne bi i N1 a Junajted nudi sve u paketu. E sad je Telekom u problemu jer masovno ljudi odbijaju da produže ugovore i traže raskid ugovora zato što nema kanala koje žele da gledaju. Pri tome Telekom je mogao ove pregovore da završi i prošle godine a ne da čeka poslednji dan. I na kraju šta će telekomu kablovska televizija kada je do sada bio na gubitku u tom sekoru poslovanja.

električar

25.01.2020. 17:25

Naravno, ne postoji nijedan problem gde država nije "kumovala" svojim "zakonskim rešenjima". Problem nije u kriminalcima, problem je u državi, jer ona omogućava njohov "rad", a ne čini sve, što joj je obaveza i jedna od primarnih uloga, da ih eliminiše !!!

Србин

26.01.2020. 10:25

Тај РЕМ не знам шта ради и због чега ми плаћамо ту неспособну банду