Evropska pravila zatvaraju kokošinjce: Živinarske farme u Srbiji do kraja godine moraće da se prilagode standardima EU

J. Subin

18. 01. 2020. u 13:59

Trošak između 50 i 60 miliona evra

Европска правила затварају кокошињце: Живинарске фарме у Србији до краја године мораће да се прилагоде стандардима ЕУ

Foto A. Stanković

UKOLIKO srpski živinari ne usklade kaveze u kojima drže koke nosilje, sa standardima EU, od januara sledeće godine neće moći više da se bave ovim poslom. Evropskim propisima u Srbiji bi moglo da se prilagodi tek nekih 25 odsto živinarskih farmi, koje su i najveće u našoj zemlji, dok će male, ukoliko se nešto ne promeni - biti zatvorene!

"Obogaćeni" kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet još 2010, ali je njegova primena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima, objašnjava, za "Novosti", Rade Škorić, direktor "Zajednice živinara".

- Farme u Srbiji imaju standarde za kaveze iz 2010. i pitanje je šta će biti sa njima ukoliko ne stignu da urade ono što treba - govori Škorić. - U Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i toliko isto otprilike kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012. godine.

Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik, ostavila prizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagodi novim uslovima. To je trebalo da se dogodi početkom 2012. godine, ali niko nije bio spreman, pa je odloženo do decembra 2020. godine.


- Da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je između 50 i 60 miliona evra - ističe Škorić. - Svih ovih godina akumulacija gotovo i da ne postoji, zbog zatvorenog tržišta, jer naša jaja ne mogu da se izvoze u EU, jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Mnoge farme rade na ivici egzistencije, naročito zbog niske cene jaja. Ukoliko se ne odloži primena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sledeće godine više neće moći da posluju.


Foto A. Stanković

Kako objašnjava naš sagovornik, da bi kavezi bili sređeni, potrebno je uložiti 10 evra po koki nosilji. U Srbiji je registrovano 900 živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi tih četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod 15 velikih kompanija. Srbija sada izveze između 45 i 50 miliona jaja u Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- Sa novim standardima imaćemo i 36 odsto manje kokošaka na istom prostoru, ukoliko vlasnici ne prošire svoje kapacitete ili ne sagrade nove - smatra Škorić. - U narednih mesec dana poslaćemo zahtev proizvođača jaja, kako bi se primena Pravilnika odložila. Jer dok se mi prilagođavamo ovim novim standardima i kavezima, svetski trend postaje da koke ne budu zatvorene i da slobodno šetaju.


DA MAŠU KRILIMA I IMAJU INTIMU

PRAVILNIK o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750. Direktor "Zajednice živinara" Škorić objašnjava da će proizvođači morati da menjaju celokupnu opremu, jer je potreban veći prostor za kokoške.

- Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće - govori Škorić. - Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji "čeprkalište", gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dejan Š.

18.01.2020. 14:22

I kokoške će u EU pre Srbije i Srba pa će i cena jednog jajeta će biti skuplja od pola litra mleka...dok i krave ne ne uđu u EU.

kokošinjac

19.01.2020. 15:23

a što mora da se PRILAGODIMO, NISMO U JEJU,niti ćemo biti za narednih 50-100 godina primljeni,jer će raspasti.Šta fali našim kokoškama NIŠTA.Uskoro ćemo jesti ČETVRTASTI :krompir,mrkvu,zelen,dinje,lubenice pa i banane,po NAREĐENJU OVIH GLUPIH ZAPADNJAKA

naranca

20.01.2020. 22:17

@kokošinjac - Ma to je da oni mogu ovde da prodaju svoja jaja koja su po standard.