INSTITUT za voćarstvo u Čačku stvorio je novu sortu šljive, koju je priznala Komisija za priznavanje sorti voća u Ministarstvu poljoprivrede. Ova, 18. po redu sorta šljive, još nije dobila komercijalno ime, a to se očekuje narednih dana.

Radi se o ranoj sorti šljive koja sazreva u drugoj dekadi jula, sedam do deset dana posle čačanske rane. Ona je prvenstveno stona sorta, krupnog ploda mase od 80 do 90 grama, ljubičastoplave boje, okruglastog oblika. Sorta je poprilično tolerantna na virus šarke šljive, što je veoma značajno za domaće proizvođače, ali i voćare u čitavoj Evropi.

PROČITAJTE JOŠ - Petrovača i kolačara nikad neće izumreti!

Nova šljiva ima redovnu rodnost, a to je atipično za rane sorte. Rađa iz godine u godinu, odlikuje se stabilnom rodnošću i relativno visokom za rane sorte. Bujnost stabla je manje izražena nego kod čačanske rane, što je unapredilo rodnost - rekao je dr Milan Lukić, direktor Instituta, napominjući da je hibrid nastao ukrštanjem sorti rut geršteter (nemačka) i kalifornijska plava (američka), ali nova sorta ima krupnije plodove i znatno bolje osobine od oba "roditelja". - Evropsko tržište sve više zahteva okruglasti oblik ploda, što ova sorta pruža. Ne rađa u grozdovima već pojedinačno, pa nema preteranu osetljivost prema pojavi monilije.ZAČETNICI

AUTORI nove sorte su istraživači iz čačanskog Instituta, dr Dobrivoje Ogašanović (počivši), dr Svetlana Paunović i dr Rade Miletić (počivši). Oni su započeli hibridizaciju ove sorte pre nešto više od dve decenije.