Privreda u plusu 3,8 odsto: BDP Srbije će da premaši očekivani plan?

S. BULATOVIĆ

11. 12. 2019. u 09:30

Привреда у плусу 3,8 одсто: БДП Србије ће да премаши очекивани план?

Foto Tanjug/J.Pap

Oživljava industrija, a samo "Turski tok" dodao 1,8 odsto BDP-u

PRIVREDA Srbije ovu godinu bi mogla da završi sa rastom od 3,8 odsto, ako ne i više od toga, smatra Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku. Posle ubrzanja od 4,8 odsto u trećem kvartalu, ekonomisti veruju da će, u najgorem slučaju, postići planirani rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto.

U prilog time ide oživljavanje industrijske proizvodnje poslednjih meseci, poljoprivreda koja je ove godine zadržala dobar prošlogodišnji nivo, ali i radovi na našem delu "Turskog toka". Samo gradnja gasovoda donosi 700 miliona evra dodate vrednosti, a BDP će pogurati za 1,8 odsto. Svetska banka, pre koji mesec, snizila je svoju procenu rasta Srbije na - 3,3 odsto.

- Ove godine imamo najmanje tri generatora rasta. Jedno je građevinarstvo, ali ne samo "Turski tok". To je i gradnja infrastrukture i stanova - smatra Miladin Kovačević. - Drugi je rast izvoza i oporavak industrije. Očekuje se nastavak rasta industrije i izvoza. Treća stvar je poljoprivreda. Ona je ostala na nivou prošlogodišnjih rekordnih prinosa. I naredne godine možemo da očekujemo nastavak rasta građevinarstva. "Turski tok" se naredne godine oprema, nastavljaju se poslovi. Trgovina i usluge će izvesno rasti, a one čine 60 odsto BDP. To je podstaknuto i povećanjem plata. Postoje mnogobrojni razlozi nastavka rasta, za sledeću godinu se projektuje rast od četiri odsto.

PROČITAJTE JOŠ:
Javni dug Srbije mirovao u oktobru na 52 odsto BDP-a

Tri meseca zaredom brže raste izvoz od uvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom - 75 odsto. Analitičari okupljeni oko "Makroekonomskih analiza i trendova" bavili su se pitanjem kako nam raste plasman u inostranstvo, iako stagniraju naši glavni partneri.

- Izgleda da smo počeli da izvozimo proizvode veće faze obrade, što je dobro - procenjuje ekonomista Ivan Nikolić. - Zastoj u Evropskoj uniji nije izazvao pad našeg izvoza, što je ranijih godina bilo neizbežno. Istraživali smo da li je odgovor u boljem kvalitetu ili novim proizvodima. Utvrdili smo da se u tehnološkom segmentu stvari menjaju. Udeo niskih tehnoloških grana u prerađivačkoj industriji je oko 38 odsto, ali opada. Imale su udeo od 45 odsto 2010. godine. U međuvremenu je udeo srednje razvijenih tehnologija porastao za deset procenata. Srbija više nije konkurentna isključivo u razmeni niskih tehnoloških proizvoda. Rezultati pokazuju da je to rezultat aktivnosti stranih kompanija.


HRANA BEZ REŠENjA

PREHRAMBENA industrija ostaje problem. Treći mesec zaredom, u oktobru je nastavila da pada mesna industrija. Loš rezultat prehrambene industrije smanjio je rast prerađivačke za 1,6 odsto. Umesto više od tri odsto, prerađivačka je zato porasla 1,5 odsto. Nastavljen je sistemski pad proizvodnje motornih vozila. Kada se izuzme dobar rezultat komponentaša, samo vozila od januara do oktobra su pala 40,5 odsto. Pada i prerada osnovnih metala, što je posledica evropskih kvota za čelik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)