Hrvati potražuju od Srbije milijardu evra, guvernerka poručuje - Kako vi nama, tako i mi vama

Tanjug

sreda, 31. 07. 2019. u 13:04

Хрвати потражују од Србије милијарду евра, гувернерка поручује - Како ви нама, тако и ми вама

Foto Tanjug / Jogovanka Tabaković

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao APP, odnosno, "ako prođe-prođe"
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao APP, odnosno, "ako prođe-prođe", i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta - "kako vi nama, tako i mi vama".

Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže:

"Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu ''ako prođe - prođe, vredi pokušati''. Eto, tako doživljavam taj pokušaj".

Guvernerka dodaje da po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza a da se ne računa na reciprocitet.

"Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašmao po principu - ''kako vi nama, tako i mi vama''", poručila je Jorgovanka Tabaković.

ZAŠTO SLUŠATI MMF, AKO ZA TO TRENUTNO NE POSTOJE RAZLOZI

Guvernerka NBS Jogovanka Tabaković izjavila je danas nema razloga da se posluša preporuka MMF-a da se dozvoli veća fluktuacija kursa dinara, s obzirom da postoji poverenje građana u dinar i stabilnost domaće valute.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je MMF prpeoručio NBS da dopusti malo veću fluktuaciju kursa u oba smera, guvernerka je rekla da bi centralna banka poslušala savet bilo koje međunarodne finansijske institucije, pa i MMF-a, potrebno je da za to postoje razlozi.

"Na primer, da niste dovoljno uspešni i da vam taj savet obećava bolje rezultate. Ali, u čemu da očekujemo bolju stabilnost u dinarizaciji ili bilo čemu drugom ako dozvolite veću fleksibilnost kursa. Od trenutka kada je u Albaniji po savetu MMF-a primenjena veća fleksbilnost kursa ta zemlja se suočava sa sve većim procentom ukupne evroizacije", navela je Tabaković.

PROČITAJTE JOŠ - Tabaković: Strane direktne investicije dostigle dve milijarde

Ona ističe da je Srbija partner MMF-u, ali da je aranžman koji imamo sa MMF-om naše vlasništvo.

"MMF je partner sa kojim se razgovara, ali ne ličimo li vam na ljude koji poštuju savete bez da proračunaju efekte. Ako imamo 70 milijardi dinarske štednje, to je najveći dokaz poverenja građana. Kako će već fluktuacija da doprinese većem poverenju u stabilnost dinara i dinarizaciju, kada je upravo obrnut rezultat postignut u Albaniji", naglasila je Tabaković.

Guvernerka kaže i da je NBS odgovorna za politiku koju vodi i da baš zbog takve politike očekuje još veću dinarsku štednju.

"Što bi menjali tim koji uspeva, koji daje rezultat", rekla je Tabaković dodajući da nije u godinama kada bi radila nešto samo da bi se nekome dopala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

31.07.2019. 22:48

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Наравно да ће проћи дежурни провокатору Ујане, али поново у Блајбургу, као некада и више него заслужено и са мало више нула на крају....