Pre osam dana po završetku prve smene, u proizvodnji nameštaja "Spilit", 400 radnika je obavešteno da idu na kolektivni godišnji odmor. Pre toga ništa nije ukazivalo na probleme. U međuvremeno postalo je izvesno da su vlasnici ove ruske firme prosto nestali i ne odgovaraju na pozive.

Iako je bilo spekulacija da su Rusi iz firme izneli i mašine, radnici koje smo u četvrtak zatekli ispred fabrike su to demantovali, nestao je samo deo repromaterijala.

- Ostali smo bez posla, plate i šefova iz Srbije koji su zajedno nestali sa Rusima. Ne znamo ni kakav nam je status ni šta će dalje biti. Planiramo da tražimo pomoć, ali ni znamo ni od koga - pričaju radnici i dodaju da ukoliko neko želi može ovog trenutka pokrenuti proizvodnju.

Jedan od radnika Davor Bajramović, došao je ispred fabrike kako bi dobio bilo kakvu informaciju.

- Radio sam skoro dve godine u ovoj fabrici. Pristojna plata, dobri uslovi za rad i sada odjednom, prvo kolektivni odmor i onda ovo. Zabrinut sam, svi mi od ovog posla hranimo porodice - kaže Bajramović.

OKUPLjANjE RADNICI su za danas najavili okupljanje ispred fabrike. Kažu, nadaju se da će neko da im kaže šta će se dalje dešavati i kakav je njihov status. Još su zbunjeni, ne znaju ni koja je prava adresa na koju treba da potraže odgovore na njihova pitanja.

Gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković, prilično je iznenađen razvojem situacije i, kako kaže, i sam je u više navrata pokušao da kontaktira sa Rusima.

- Prosto se niko ne javlja, razmišljali smo da li treba da obavestimo nadležne organe. Na sve brojeve koje smo imali pokušali smo sa njima da kontaktiramo, ali su ti brojevi isključeni - kaže Milenković, koji takođe deli brigu za radnike.

Prema nekim nagoveštajima slična je situacija i u Somboru, gde je "Spilit" pre mesec dana otvorio proizvodni pogon.

U aprilu 2017. godine Andrej Hodaševič, suvlasnik ruske kompanije za proizvodnju nameštaja "Mnogo Mebeli", i Aleksandar Komarov, direktor novoosnovanog preduzeća "Spilit" d.o.o Vranje, sreli su se sa rukovodstvom grada, kada su postignuti prvi dogovori o zakupu 8.000 metara kvadratnih poslovnog prostora namenjenog proizvodnji tapaciranog nameštaja.

Iz kompanije "Jumko" nam je potvrđeno da je ugovor o zakupu još na snazi i da oni nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju od strane zakupaca. O novonastaloj situaciji saznali su iz medija, pratiće situaciju i eventualno kasnije donositi pravna rešenja.

Radnik Davor Bajramović

VELIKA OČEKIVANjA

DOLAZAK ovog investitora u Vranje 2017. godine izazvao je pravi privredni bum. Bilo je to prvobitno novih 130 radnih mesta, u međuvremenu je posao dobilo više ljudi. Proizvodnja je izgradila Fabriku u zakupljenim pogonima vranjskog "Jumka". Najavljivana je i izgradnja fabrike u industrijskoj zoni Bunuševac, gde bi trebalo da radi više od hiljadu ljudi.