CENA električne energije, bar zasada, ostaje ista. Iako o mogućem poskupljenju nema ni slova u zvaničnom saopštenju Misije MMF izdatom posle posete Srbiji, cena električne energije ipak je bila tema razgovora strane delegacije i domaćih zvaničnika. Kako je potvrdio ministar finansija Siniša Mali, sa misijom MMF razgovarano je o poskupljenju struje, ali zasada nije napravljen nikakav dogovor.

- Razgovarali smo o povećanju cene struje, ali Vlada i MMF imaju različite poglede o tome, i po pitanju opravdanosti i o visini cene - rekao je Mali odgovarajući na postavljeno pitanje na zajedničkoj konferenciji za novinare upriličenoj po okončanju posete misije MMF.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: MMF potvrdio da će rast u 2019. biti najmanje 3,5 %

Šef misije MMF Jan Kejs Martejn takođe je potvrdio da je u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije bilo reči o ceni struje i da o tome nema nikakvih zaključaka.


PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ SE SASTAO S DELEGACIJOM MMF-a: Privredni rast ove godine 3,5 odsto, sledeće 4 odsto

- To je važno pitanje u Srbiji, kao i u drugim zemljama - rekao je Martejn. - Cena struje mora da bude takva da ostavi dovoljno prostora za održavanje sistema i za investicije, ali postoji i socijalni aspekt. Potrebno je pronaći dobru ravnotežu između tih aspekata.

Predstavnici Misije MMF ocenili su da Srbija ima snažan ekonomski rast, da javni dug pada, da je inflacija niska i stabilna i da su mnoge ključne reforme sprovedene, "mada neke sa kašnjenjem". Prognoza MMF i Svetske banke je da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti 3,5 odsto, a naredne četiri procenta.

- Po prognozama MMF i Svetske banke, Srbija je viđena kao nosilac rasta u regionu sa prosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. - ukazao je Mali. - Visoke stope rasta znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve građane Srbije.

MALI SIGURAN: RAST OD 7 ODSTO PO PROGNOZI SVETSKE BANKE JE MOGUĆ

Čvrsto verujem da naša ekonomija može još brže da raste nego do sada, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, za koga prognoza Svetske banke o rastu Srbije od sedam odsto jeste moguća.

Na pitanje novinara o stopi rasta od sedam odsto, koju za Srbiju prognozira Svetska banka, Mali kaže da ona jeste moguća, jer Srbija može da se fokusira na rast zbog dobre fiskalne konsolidacije i postavljenih stabilnih temelja javnih finansija.

“Apsolutno sam siguran. To nije rekao Siniša, nego Svetska banka sa svojim ekspertima govori o rastu od sedam odsto”, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF i NBS-a.

KONTROLA ZAPOŠLjAVANjA NA SNAZI DOK SE NE UTVRDI NOVI SISTEM

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da postojeći sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru ostaje na snazi, dok se, kaže, ne utvrdi nova metodologija popunjavanja kadrova.

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima Misije MMF, rekao da je Vlada Srbije svesna ograničenja koja postoje u trenutnoj metodologiji i postpuku zapošljavanja u javnom sektoru.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samopurave radi na novoj metodologiji koja treba da utvrdi pravi potencijal rasta pojedinih organa, a s druge strane i neophodnost popunjavanja kadrovima. Ukoliko to uspemo da uradimo na pravi način, mislim da će i MMF tu novu metodologiju podržati. Dok to ne uradimo postojeći sistem ostaje na snazi", podvukao je Mali.


VUČIĆ POTVRDIO PISANjE "NOVOSTI": SRBIJA UVEĆAVA ZLATNE REZERVE

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić potvrdio je u utorak navode "Novosti" - da se na njegovu inicijativu povećavaju rezerve u zlatu, sa ciljem da se zemlji obezbedi sigurnost i sigurnija budućnost u okolnostima potencijalno negativnih kretanja na finansijskim tržištima:

- Time obezbeđujemo veću stabilnost za našu zemlju.

Srbija će do kraja godine povećati rezerve zlata sa 20 na 30 tona, a u narednim godinama na 50 tona. Na pitanje šta to znači, Vučić je ukazao da su veoma teška i nepredvidiva vremena pred nama u Evropi i svetu:

- Svaka priča oko sukoba sa Iranom razara naftno tržište, bilo šta da se dogodi sa Iranom vi ne znate kolika će cena nafte da bude, svaka priča o "Huaveju", nastavku sukoba oko veštačke inteligencije, robotičke industrije... vodi u najžešće moguće sukobe.

U deviznim rezervama Srbija, prema rečima guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, ima više od 20,8 tona zlata, a razmatra se mogućnost za kupovinu nove količine.

- NBS kao fiskalni agent Srbije ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata. I takav savet predsednika Srbije o kupovini zlata je dobrodošao - rekla je Tabakovićeva.