Turski tok stiže do nas

E. E. R.

31. 01. 2019. u 16:36

Турски ток стиже до нас

Foto Promo

Bugari dobili "zeleno svetlo" za izgradnju gasovoda. Bajatović: Odlična vest, projekat je izvestan

TURSKI tok stiže do Srbije. Da će naša zemlja, a preko nas i Evropa dobiti još jedan izvor snabdevanja gasom, potvrđeno je u Bugarskoj, koja je u četvrtak dobila "zeleno svetlo" evropskih zvaničnika da preko svoje teritorije gradi ovaj ruski gasovod od granice sa Turskom do granice sa Srbijom.

Ministarka za energetiku Bugarske Temenuška Petkova izjavila je u četvrtak u Parlamentu da je ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno završen. Bugarska kompanija "Bulgartransgas" odlučila je u četvrtak da investira u projekat izgradnje gasovoda "Turski tok", jer je prikupila obavezujuće ponude od tri kompanije. Među tim kompanijama je i "Gasprom", za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa. "Bulgartransgas" je uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 1,4 milijarde evra za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije. Oni su prošlog meseca raspisali tender vredan 2,29 milijardi leva (1,7 milijardi evra) za izgradnju novog, 484 kilometra dugačkog gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom. Ponuđeni kapaciteti otkupljeni su 100 odsto, što je preduslov za uspešnu proceduru.

- To je odlična vest - rekao je za "Novosti" Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa". - Prodato je svih 100 odsto kapaciteta, što dokazuje interes i potvrđuje komercijalnost. To ujedno znači i da je projekat u Srbiji izvestan. Čekamo mišljenje Energetske zajednice i konačnu odluku srpskog regulatora AERS, koji je ranije doneo prvostepenu pozitivnu odluku. Nakon toga sprovešćemo obavezujuću fazu zakupa, i otpočeti gradnju nove gasne strukture u Srbiji, gasovod - interkonektor - bugarska granica - mađarska granica, kroz Srbiju.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da uđe u realizaciju projekta, ali će za svaki slučaj sačekati odluku Energetske zajednice, koja se očekuje danas.

Dušan Bajatović

- Ako je projekat odobren evropskoj zemlji, onda nema razloga za brigu - kaže Bajatović. - Ovaj projekat je od nacionalnog interesa. Važno je da sve radimo po našim zakonima. Radovi bi trebalo da budu završeni krajem 2019. Bitan deo čitavog posla biće i proširenje podzemnog skladišta "Banatski dvor". Kako je i precizirano sporazumima koji su potpisani tokom nedavne posete Vladimira Putina našoj zemlji, kapaciteti sa 450 miliona kubika gasa biće povećani na 750 miliona kubika.

PO KRAKU SKORO 16 MILIJARDI KUBIKA

ŠEF ruskog "Gasproma" Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine. Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom.

"Gasprom" je u maju 2017. započeo izgradnju prvog kraka gasovoda "Turski tok" polaganjem cevi ispod Crnog mora do turske obale. Taj krak je namenjen snabdevanju Turske, dok će drugi krak, namenjen isporukama zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama. Kapacitet svakog kraka je po 15,75 milijardi kubika godišnje.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

NAJNOVIJA VEST

31.01.2019. 16:40

Hrvatska Vlada je donela odluku za gradnju LNG terminala na Krku koja počinje za dva meseca a vrednog 234mil.E a evo kako to treba biti na kraju: https://croative.net/wp-content/uploads/2016/12/lng-terminal.png

zlikovac

31.01.2019. 18:21

@NAJNOVIJA VEST - Nebitna vest, jer samo budala i totalni diletant moze da veruje u isplativost transporta tecnog naftnog gasa brodovima iz voljene ti "estados unidos".

Miki-Zg

31.01.2019. 20:40

@NAJNOVIJA VEST - Vijest je istinita .EU daje 100 miliona evra ,ostalo Hr .Inače zakupljeno do sada samo 20 % budućih kapaciteta -fijasko ,ostalo misle nadomjestiti povećanjem cijene plina stoci sitnog zuba ( pučanstvu ) -bankrot projekta ,da ne ulazimo u štete u turizmu za Primorje !

Eh i ti Bugari

31.01.2019. 17:13

Hteli Južni tok, pa neće Južni tok, pa sad oće Turski tok... A sutra?

PRC

31.01.2019. 17:47

Ovo je očito lažna vestz zato jer je juče Vlada RH odlučila da za dva meseca kreće gradnja LNG terminala na Kriku.

Miki-Zg

31.01.2019. 23:17

@PRC - Za informaciju .U/ Evropi rade 26 LNG kopnenih terminala ,za razliku od ovog na Krku -Omišalj ( plutajući ) ,svi rade na 20-30 % kapaciteta i ogromnim gubicima -politička odluka !

goran.s

31.01.2019. 18:26

@Немања - Pirotu svako dobro,gasovod medjutim ulazi u Srbiju kod Zajecara!

Миро Марковић

31.01.2019. 17:55

Сенато МкКејн је мртав, али ту је сенатор Линдзи Грем, његов први сараднмик. А он ће да стави ногу на овај пројекат, јер он се ционистима из Америке не допада. Отуда не треба много да се радујемо овом вешћу, јер смо и раније били преведени жедни преко воде. Нажалост, све мале балкансе државице су сада исто што су за Америку све мале "банана републике" из Средње Америке.

bager

31.01.2019. 18:41

@Миро Марковић - Mi smo kao i sve male drzavice za usa kauboje samo mali sitni bledoliki indijanci,,Dzeronimo dizi se ustaj !

Perica Iz Varosi

31.01.2019. 17:56

Сад ће бугари добити по ушима па ће певат другу песму!!!!!!!!!!!

bager

31.01.2019. 18:38

@Perica Iz Varosi - A saglasnost Eu gde je ,,Pricekace EU i bugari da se rusi uloze dosta novca i materijala pa e opet biti zausstavljanje a sva krivica na ruse,,cilj,,naneti ekonomsko finansijsku stetu Rusiji p pribliziti se Glavnom cilju - Ekonoska propast Rusije da b mogli lakse da izazovu gradjanske nemire i rat u Rusiji ,,jer direktno vojno ne smeju da idu

Рашо

31.01.2019. 18:17

Овај пут ће сачекати да се све изгради па неће дозволити да га користимо! Наћи ће већ неки разлог, можда да утиче на размножавање врабаца.

mali cuko

31.01.2019. 18:19

Tupsoni. Da su odHebali EU i ostale salabajzere i rekli im "Odricemo se Juznog toka ako se vi odreknete severnog toka dva", zaobisli bi nepotrebne Turke. Ali ajde i ovo da sacekamo, da ne padne zavrtanje usiju kao kravatima sa F16-icama!

srpski patriota

31.01.2019. 19:05

Ima narodna izreka prvo skoči pa reci hop.Dok gas ne poteče nikom ne verujem ni EU ni Bugarima ni Turcima.