Niš postaje srpski Davos?

D. Alihodžić

09. 10. 2018. u 16:02

Osnivač najvećeg svetskog ekonomskog foruma pomaže organizaciji ovakvog skupa u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od Klausa Švaba zatražio da radi na pripremi ovog događaja

Ниш постаје српски Давос?

PREMA najavama predsednika države Aleksandra Vučića prilikom nedavne posete, Niš bi uskoro mogao postati "centar i raskrsnica mnogih važnih događaja". Vučić je otkrio da sa poznatim nemačkim ekonomistom i tvorcem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom, radi na organizaciji velikog ekonomskog skupa i u Nišu. Na lokalu kažu da ova ideja nije bez osnova i da su spremni da podrže predsednika jer bi to mnogo značilo za Niš i ovaj deo Srbije.

- Pokušaću da u Niš dovedem neke velike skupove da bi država još mnogo toga izgradila i uradila. Nadam se da ću jedan veliki ekonomski forum možda i uz podršku Klausa Švaba organizovati u Nišu. Mnogo mi je stalo da jug Srbije živi mnogo bolje nego što je to bio slučaj ranije i na dobrom smo putu da to ispravimo - kazao je Vučić prilikom posete Nišu.

Direktor Privredne komore Niš Aleksandar Milićević kaže da region jugoistočne Srbije u poslednjih nekoliko godina pokazuje veoma ozbiljne simptome privrednog oporavka. Otvoreno je dosta novih fabrika ("Leoni", "Aster", "Džonson elektrik", "Beneton", "Cumtobel", IMI....), ali i firme koje su prisutne već duže vreme kao "Tigar Tajres" (Michelin), Philip Morris mnogo ulažu u proširenje svojih proizvodnih pogona.

Pročitajte još - Traže izlaz iz krize

- Ova situacija menja drastično shvatanje potencijalnih investitora i finansijskih eksperata u pozitivnom smislu, tako da ideja predsednika o organizaciji nekog značajnijeg međunarodnog skupa ima mnogo smisla i mi sa lokala pružamo maksimalnu podršku. Niš je i u oblasti turizma značajno napredovao i stalno napreduje, što pokazuju i statistički podaci o broju poseta stranih turista. Takođe se i hotelski kapaciteti povećavaju, a ima velikog pomaka i u kvalitativnom smislu, jer se uskoro očekuje da prorade hoteli "Ambasador" i "Park", navodi prvi čovek Komore koja je zadužena za tri okruga, Nišavski, Toplički i Pirotski.

Klaus Švab, Foto: AP

Gradski većnik zadužen za privredu Mihajlo Zdravković podseća da je poslednjih godinu dana Niš bio domaćin velikih međunarodnih događaja, kao što su Mešovito zasedanje vlada Srbije i Mađarske, poslovni forum Srbija-Albanija i poslovni forum Srbija-Bugarska.

- Imamo kadrovski potencijal i smeštajne kapacitete da budemo domaćini državnicima i privrednicima ali je činjenica da nam nedostaje kongresni centar. Uveliko se radi da Niš dobije takav prostor i to na lokaciji Lozni kamen u blizini Niške Banje - kaže Zdravković.


KOPAONIK

KRAJ januara za svetske lidere i bogataše rezervisan je za Davos, gde se od 1971. godine održava Svetski ekonomski forum, čiji je tvorac nemački inženjer i ekonomista Klaus Švab. Turističko selo podno Alpa tih nekoliko dana bude centar sveta uz neviđene mere obezbeđenja.

Po ugledu na njih i u našoj zemlji se "srpski Davos" organizuje na Kopaoniku već četvrt veka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Alhemičar

09.10.2018. 16:20

Dobro bi bilo da imamo što više ovakvih foruma u Srbiji, samim tim i što više investicija.

star

09.10.2018. 16:30

Organizator ovakvih biznis foruma u Davosu, dolazi u Niš da u našoj zemlji organizuje srpski Davos, Srbija postaje sve modernija država.

Bili

09.10.2018. 16:31

Mnogo raduje sve nas gde god ziveli sirom Srbije sto je Nis od grada bez perspektive i gladi postao centar regiona u industriji.Svaka cast nasem predsedniku i vrhu nase drzave na svim potezima i borbi da Srbiju generalno podignu iz pepela i da nasa zemlja postane odlicno mesto za zivljenje.Treba jos mnogo borbe i pozrtvovanja , ali smo na dobrom putu .Samo napred u nove i nove investicije i pobede.

Dijego

09.10.2018. 16:48

Ova situacija menja drastično shvatanje potencijalnih investitora i finansijskih eksperata u pozitivnom smislu, tako da ideja predsednika o organizaciji nekog značajnijeg međunarodnog skupa ima mnogo smisla i funkcioneri sa lokala pružamo maksimalnu podršku. Niš treba bi trebalo da se razvija.

RODOLJUB

09.10.2018. 17:29

Sa 200 € mesecne plate? Plata u Davosu je oko 8000 €, prosek. Pa ja bih skakao od srece kada bi bar Osijek ili Temisvar postao Nis. Spavate li mirno predsednice?

Pero

09.10.2018. 18:48

To je sjajno. Samo, u Nišu ne postoji nijedan hotel sa 5 zvezdica. Šteta, bila je dobra ideja.