Privrednici se teško mire pre sudnice

S. BULATOVIĆ

26. 06. 2018. u 20:03

Привредници се тешко мире пре суднице

Foto Tanjug

U Srbiji retko biraju mirni put da bi rešili sporove, iako je to jeftinije i efikasnije. Privredni sudovi lane su primili 99.903 predmeta, a svega njih 619 rešeno je medijacijom

PRIVREDNI sudovi u Srbiji lane su vodili 159.000 predmeta, a rešili 104.080. Samo tokom 2017. godine primili su 99.903 slučaja. Istovremeno, mirnim putem, medijacijom, okončano je svega 619 sporova. U želji da ubuduće sve više privrednika pravdu pokuša da dostigne bržim i efikasnijim putem, Privredni apelacioni sud i Privredna komora Srbije potpisali su Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi.

Komora će organizovati seminare, edukacije, savetovanja. Privredni apelacioni sud će raditi na otvaranju info pultova u svih 16 privrednih sudova u zemlji, a prvi, u Beogradu, već je spreman. Tu će zainteresovani moći da saznaju sve što ih čeka u postupku medijacije.

- Sudija u prvom stepenu u proseku godišnje reši 61,4, a u drugom stepenu 35,5 slučajeva. I pored svih napora veliki broj slučajeva ostaje nerešen - istakla je Jasminka Obućina, predsednik Privrednog apelacionog suda. - Spora pravda i dalek put do nje nije prava pravda. Treba nam efikasna pravda. Nadam se da će medijacija i arbitraža tome doprineti. Sudski postupak je skup, medijacija je jeftinija.

PROČITAJTE JOŠ - Dogovor pre sudnice

Nije svaki privredni spor moguće rešiti medijacijom. Obučeno je stotinu sudija i sudijskih pomoćnika da prepoznaju one koji mogu. Polovinom septembra se očekuje novi projekat kroz koji će se obučavati sudije i pomoćnici da prepoznaju potencijal za medijaciju u stečajnim postupcima i parnicama koje se vode sa stečajnim dužnikom. Sporovi koji traju godinama često su glavni razlog još dužih stečajnih postupaka. U praksi, mirno rešavanje spora najčešće traje do mesec dana, a svega pet odsto duže od tri meseca.

- Medijacija je efikasan, ali u Srbiji nedovoljno iskorišćen postupak - smatra Marko Čadež, predsednik PKS. - Uložićemo napore da objasnimo kompanijama šta je medijacija. Ona je jeftinija, brža, efikasnija. Imamo dobar primer iz Italije. Tamo svih 105 privrednih komora pruža uslugu medijacije. Reši se 90.000 sporova, a ušteda je čak 123 miliona evra.


FASCIKLA "M"

PROŠLE godine pod oznakom "M", što znači medijacija, u Privrednom sudu u Beogradu su vođena 92 predmeta. Rešeno ih je 86.

- Tokom ove godine u našem sudu se vodi 12 postupaka medijacije - rekao je Jovan Jovanović, predsednik Privrednog suda u Beogradu. - Nismo zadovljni ovim brojem. Očekujemo da će ih biti više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije