Brnabić: Koncesija za aerodrom Vansi erportsu

Tanjug

06. 01. 2018. u 12:16

Premijerka je rekla da je ceo posao urađen transparetntno, da smo učinili ogroman profesionalni iskorak, što je i pokazano time što su u nadmetanju učestvovale najbolje kompanije širom sveta

Брнабић: Концесија за аеродром Ванси ерпортсу

Foto: N. Fifić

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je danas da je francuska kompanija "Vansi erports" (Vinci Airports) pobedila na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla i poručila da je reč o milijardu i po evra, što kroz finansije, što kroz investicije.

Premijerka je rekla da je ceo posao urađen transparetntno, da smo učinili ogroman profesionalni iskorak, što je i pokazano time što su u nadmetanju učestvovale najbolje kompanije širom sveta.


Ona je rekla da je ovo, kao i ono što je grad Beograd zaključio u vezi sa deponijom u Vinčci, primer javno privatnog partnerstva.

Kako je rekla, to je poruka pre svega lokalnim samoupravama da se kroz javno privatno partnerstvo, sa ili bez elementata koncesije, gradi tuđim novcem, a sve ostaje na kraju građanima Srbije.

MIHAJLOVIĆ:KONCESIJA ZA AERODROM VELIKI USPEH

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je koncesija za Aerodrom “Nikola Tesla” veliki uspeh koji će omogućiti da se beogradski aerodrom još brže razvija i da Srbija postane čvorište vazdušnog saobraćaja u regionu.

U saopštenju tog resora se navodi da Mihajlovićeva ističe da potpuni preokret u vazdušnom saobraćaju koji je napravljen u poslednje četiri godine pokazuje kakve rezultate kao zemlja možemo da ostvarimo kad imamo viziju, energiju i radimo zajedno da ostvarimo naše ciljeve.

“Pre četiri godine imali smo urušenu nacionalnu avio-kompaniju JAT, a danas imamo uspešnu kompaniju ''Er Srbija'' koja leti na više od 40 destinacija. Profit aerodroma 2012. bio je 130.000 evra, a u 2017. biće između 28 i 29 miliona evra. U 2013. smo imali 3,54 miliona putnika, a u 2017. godini 5,34 miliona putnika”, kaže Mihajlovićeva.

Ona naglašava da je koncesija još jedan dokaz stabilnosti i ispravnosti strateškog puta za koji se Srbija opredelila.

“Velika međunarodna kompanija koja zaključuje ugovor na 25 godina vredan 1,5 milijardi evra, odlučuje se za investiciju samo ako je sigurna da je zemlja politički stabilna i da se ekonomski razvija”, kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlada naglašava da je poslovanje aerodroma važan signal svima koji razmišljaju o ulaganju u Srbiju, ali i putokaz drugim državnim kompanijama kakve rezultate mogu da ostvare ako rade odgovorno, sa jasnom vizijom, i kad postoji partnerstvo vlade, poslovodstva preduzeća i zaposlenih.

“Posebnu zahvalnost dugujemo zaposlenima i rukovodstvu aerodroma, kao i stručnom timu koji je vodio proces koncesije. Takođe je važno da je ceo postupak izbora koncesionara sproveden je transparentno, stručno i profesionalno i da sad možemo da se okrenemo realizaciji ugovora, razvoju aerodroma i novim investicijama u ovu kompaniju”, navela je Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

bager

06.01.2018. 21:21

Vinci,,jedna od najvecih i najboljih firmi na svetu a ne samo u Francuskoj,,,radio sam za njih 5 godina,,dok je predsednik generalni direktor bio gospodin Zaharijas,,unapred znam da ce aerodrom blistati u svakom smislu reci,,verovatno ce ucioi i u druge poslove po Beogradu ,,gradnja podzemnih parking garaza na primer ,mostova itd na vama je da im ponudite

Pasnjak

10.01.2018. 16:04

Odlican posao ako za tri godine izgradimo novi aerodrom jer kad francuzi podignu takse nasem 'standardu' to vise nece biti dostupno..