Gigant upošljava čak 1.700 radnika

A. DELIĆ

23. 09. 2017. u 17:04

Uoči zvaničnog otvaranja fabrike japanskog "Jazakija" u Šapcu. Za 258 dana podigli postrojenje od 30.000 kvadratnih metara

Гигант упошљава чак 1.700 радника

Foto A.Delić

SVETSKI gigant "Jazaki" koji je u Šapcu nedavno počeo proizvodnju elektronskih komponenata za kamione, spreman je da 26. septembra i formalno otvori vrata fabrike. U "Jazakiju" ne kriju da su pripremni period iskoristili za to da se temeljno upoznaju sa uvozno-izvoznim procedurama, što je presudno kako bi sa siurnošću mogli za izađu u susret specifičnim zahtevima evropskih klijenata.

"Jazaki" je za svega 258 dana, u šabačkoj severoazapadnoj radnoj zoni, podigao fabriku koja se prostire na 30.000 kvadratnih metara. Uveliko je već zaživeo i Centar za edukaciju, postavljene su proizvodne linije, a u ovom trenutku tamo radi 500 ljudi. Planirano je da već 2019. godine, gigant kakav Šapčani nisu videli još od gašenja ovdašnje hemijske industrije "Zorka", uposli oko 1.700 radnika.

- Naša serijska proizvodnja krenula je od jula, a poslujemo u okviru Slobodne zone Šabac, što je neophodno u industriji kakvoj pripadamo. Klijenti imaju visoke zahteve po kvalitetu, a posebno po brzini isporuke, pa nam je uspostavljanje saradnje sa Upravom carina Republike Srbije, odnosno sa carinarnicom u Šapcu bilo od presudne važnosti - objašnjava Željko Cvijan, direktor fabrike "Jazaki" u Šapcu.


Inače, Cvijana smo zatekli na redovnom radnom sastanku sa direktorom šabačke carinarnice Mićunom Mićunovićem, koji u razgovoru za "Novosti" objašnjava da je njegova služba uvek na usluzi privredi i privrednicima. U režimu Slobodne zone u Šapcu, inače, posluje ukupno sedam kompanija, od kojih su pet fizički u ovom gradu, a još dve se nalaze na teritoriji susedne opštine Ruma.

- Imamo dovoljan broj službenika, ali ukoliko bi se obim posla povećao, ne sumnjam da bi nam iz Uprave u Beogradu, dodelili još ljudi. Interes države i investitora, kao i okruženja u kojem posluje, jeste da se posao obavi na što brži i kvalitetniji način. Trudimo se da udovoljimo baš svakom zahtevu, nemamo radno vreme i naš carinik je danonoćno na raspolaganju - ističe Mićunović.

Cvijan i Mićunović objašnjavaju da je međusobna saradnja značajna i zbog toga što se, na primer, ne mogu predvideti okolnosti u saobraćaju, eventualni zastoji na graničnim prelazima, zbog čega se teško može precizirati kada će roba prispeti na carinjenje. Takođe, ne poklapaju se ni državni praznici u Srbiji i zemljama gde posluju važni klijenti "Jazakija", pa je i ovde potrebna dodatna fleksibilnost.


DOLAZI PREDSEDNIK VUČIĆ

OTVARANjU fabrike "Jazaki" u Šapcu, u utorak 26. septembra, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se ovim povodom obratiti prisutnima. Pored njega, na događaju će govoriti predsednik "Jazaki" korporacije Šinđi Jazaki, ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara, predstavnici kompanija sa kojima "Jazaki" sarađuje, kao i predstavnici šabačke lokalne uprave. Pored obilaženja pogona, za goste je predviđen i svečani prijem.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Francesco

23.09.2017. 17:36

Zašto je ugašena "Zorka" i ko je to omogućio? Sad se dičite gulikožama koji traže bednike po svetu da im obrću milijarde za šaku riže.