Srbija ne stimuliše kupovinu ekoloških vozila: Kola na struju bez olakšica

P. ŽIVKOVIĆ

17. 02. 2017. u 20:08

Naša zemlja je jedna od retkih u svetu koja uopšte ne stimuliše kupovinu ekoloških vozila. U Sloveniji subvencija iznosi do 7.500 evra, a u Hrvatskoj se kreće od 4.000 do 9.200 evra

Србија не стимулише куповину еколошких возила: Кола на струју без олакшица

SRBIJA, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine zemlje u Evropi koje nemaju nikakve stimulacije za kupovinu ekoloških vozila, pa ne čudi što smo po broju hibridnih i elektro vozila na samom začelju. Nedavno je i Albanija za svoje policijske snage nabavila izvestan broj električnih "golfova", pa nas je i ona pretekla po broju ovih vozila.

U Srbiji je broj električnih automobila jedva premašio deset, i to zahvaljujući flotnoj kupovini "folksvagen ap" vozila za jednu banku. Hibrida ima malo više, i to, takođe, zahvaljujući stranoj donaciji, pošto je Vlada Japana poklonila državi nekoliko desetina hibridnih "tojota" i "leksusa".

Veliki broj zemalja Evrope doneo je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju dizel-vozila, a poreskom politikom i mnogobrojnim taksama, na primer za ulazak u centar grada, podstiče svoje državljane da se reše vozila koja su veliki zagađivači vazduha. Istovremeno, sve vlade Evrope stimulišu kupovinu novih elektromobila i hibrida. Norveška u tome prednjači, pa je svako treće vozilo kupljeno prošle godine u ovoj zemlji "ekološko". Stimulacije se kreću od pet hiljada do deset hiljada evra prilikom kupovine, a vlasnici elektrovozila ili hibrida su oslobođeni i plaćanja poreza, imaju besplatan parkig i slične beneficije.

I u našem okruženju se stimuliše kupovina eko-vozila. Tako je u Sloveniji subvencija za kupovinu ovih automobila do 7.500 evra. I Hrvatska mnogo polaže na zaštitu svoje životne sredine, pa je subvencija za hibride i elektromobile od 4.000 do 9.200 evra, u zavisnosti od tipa vozila.

Na našem tržištu ponuda elektrovozila je slaba, ali je zato izbor hibridnih automobila znatno bogatiji. "Tojota Srbija" u svojoj ponudi ima kompletan asortiman hibrida, a odnedavno je i "Hjundai" ponudio hibridni "jonik", novi hit na svetskom tržištu.

- Iako "jonik" ima i električnu verziju, mi u ponudi imamo samo hibridnu, jer nema punjača za elektromobile, i to po ceni od 24.990 evra - kaže Uroš Veselinović iz "Hjundai Srbije". - Pri tome je stimulacija za kupovinu "jonika" u Hrvatskoj sedam hiljada evra, a u Srbiji ne samo što nema subvencija, nego nema ni poreskih olakšica.

STIGLI I DO SUDA PRE nekoliko godina Srbija je počela da stimuliše kupovinu vozila s manjom emisijom ugljen-dioksida od 100 grama po pređenom kilometru sa 100.000 dinara. Uvoznici su tada prodali veći broj vozila, ali kada je država trebalo da im refundira trošak, cela akcija je prekinuta. "Tojota", koja je prodala najviše tih vozila, presavila je tabak. Država je izgubila spor, ali izgleda i interesovanje za subvenciju kupovine eko-vozila.

Skoro sve automobilske kompanije koje posluju na našem tržištu u svom portofiliju imaju ili hibridna ili električna vozila. I dok se kako-tako odlučuju na poručivanje hibrida, jer mnoge strane kompanije moraju shodno svojoj poslovnoj politici da kupuju eko-vozila, naručivanje elektromobila se ne isplati ne samo zbog cene, već i zbog činjenice da ne postoji mreža punjača kao svuda u svetu.

- Punjači za automobile u našem okruženju niču kao pečurke posle kiše, a u Srbiji skoro da nema nijednog - kaže Bojan Babić iz kompanije BPecharge, koja se bavi postavljanjem punjača za elektromobile u regionu. - Evropa insistira na širenju mreže, i mislim da će i Srbija vrlo brzo morati da se ozbiljno pozabavi ovim problemom.

Poklonike ekologije nedavno je obradovalo nabavljanje električnih autobusa u Beogradu. Potez gradskih vlasti je za svaku pohvalu, ali je nejasno zašto se država ne uključi u ovu akciju. Gubitak od akciza i poreza na naftne derivate, kažu obimna strana istraživanja, država višestruko nadoknađuje smanjenim troškovima lečenja bolesti prouzrokovanih aerozagađivačima.


"TESLA" SANAK PUSTI

ZBOG važećih propisa, uvoz automobila iz SAD, koje izuzetno vode računa o eko-normama, u Srbiju je nemoguć, jer ta vozila nemaju potvrdu o ispunjenju evropskih eko-standarda (važeći je "evro 6").

Koliki je to nonsens, pokazuje i činjenica da shodno tom zakonu ne možete da uvezete ni električni automobil "teslu", koji uopšte nema emisiju štetnih gasova.

- Uvoznici novih vozila plaćaju 12.000 dinara po toni, iako uvoze vozila sa "evro 6" standardom, a uvoznici polovnih vozila ("evro" 3 standard) tu taksu ne plaćaju, što je još jedan apsurd - kažu u Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

M

18.02.2017. 06:26

@Mirko - Ali ga ta Amerika napravila poznatim.Da je ostao ovde,propao bi kao vecina talentovane dece.

Ћира

17.02.2017. 20:44

Наравно да Србија не стимулише куповину еколошких возила, него "идеолошких", који хране нис и похлепну државу.

oto

17.02.2017. 20:45

Pa jeste vi normalni. Ako daju olaksice na elektricna vozila ko ce da kupuje najskuplje i nagore gorivo u evropi?

Trajko

18.02.2017. 00:13

Srbija stimuliše rasipanje toplotne energije, vozila su margina jer narod nema ni za običan auto ... o ekološkom da ne pričamo...

PRINCIPijalan

18.02.2017. 01:08

Kako me stimulisu ? Pa pogledajte samo cenu goriva. Ko jos nije pozeleo auto na struju. Nema se para ljudi.

Раде

18.02.2017. 03:52

Мега тема!Прво струја данас није еко гориво следеће ми не производимо електрична возила а ни неучествујемо у производњи истих...Са друге стране могли би да скинемо давања са ТНГ који је много чистији и јефтинији за државу и да истиснемо максимално дизел који је скуп,загађује и не производимо га..."Гледајмо да буде добро нама и држави а не само другима"...

p

18.02.2017. 10:36

kako ne stimulise ??? pa elektricni auto u srbiji nije moguce registrovati !!! oni stimulisu kupivinu, samo ne dozvoljavaju registraciju i upotrebu

struja

18.02.2017. 12:50

Ljudi razmisljajte malo, struja nije ekolosko gorivo na nacin kako se kod nas proizvodi. A i odakle nam toliko struje?

Tesla

18.02.2017. 13:01

Glasina kruzi! Opstinari nevole jer ne moze da pretacu struju iz rezervoara u kantu.

Vozac

18.02.2017. 17:00

U nurmalnim zemljama vlasnici hibridnih vozila i vozila na struju ne placaju parkiranje, putarinu i oslobodjeni su dela poreza prilikom registracije.

Pavlović Dušan

19.02.2017. 12:39

A zašto bismo stimulisali? Naš proizvod po glavi stanovnika nije dovoljan za to. Zar treba uzimati kredite da bismo se takmičili sa nekim moćnicima. Kada budemo ekonomski ojačali biće i za to sredstava.

Boba NS

19.02.2017. 22:13

@Pavlović Dušan - Ne treba uzimati kredite. Dovoljno je osoboditi od placnja nekih taksi i poreza, uvesti besplatan parking i putarinu za ta vozila i sl. Nama bi to bilo dosta