Ustavni sud: Vanredno stanje u skladu sa Ustavom

Tanjug

petak, 22. 05. 2020. u 13:57

Уставни суд: Ванредно стање у складу са Уставом
Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine
BEOGRAD - Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine.

To praktično znači da Ustavni sud smatra da je vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavom Srbije, rekao je za Tanjug profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Sud je takođe odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu osporene Odluke, što se odnosi na različite uredbe koje su donošene u toku vanednog stanja, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Orlović je ukazao da je ovu odluku donelo Veliko veće Ustavnog suda od osam sudija, koje odluke donosi jednoglasno.

"U slučaju da je neko od osam sudija bio protiv, predmet bi išao na razmatranje pred Veliko veće II ovog suda, koje čini 15 sudija, mada ih u ovom trenutku ima 13", rekao je on.

Profesor očekuje da će sledeće sedmice u Službenom glasniku biti objavljeni razlozi za odbacivanje inicijativa, ali ocenjuje da su oni bili "jaki", s obzirom da je odluka doneta jednoglasno.

Ustavni sud dobio je više inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i uredbi koje je donela Vlada Srbije.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a ukinuto 6. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Milan Djokic

22.05.2020. 14:24

Što kaže onaj u pesmi "Stig'o Švabo do Zemuna od Zemuna vuna puna". Što kaže onaj u seriji "Drama, buraz, drama". Što kaže onaj u filmu "Kad se sad nisam šlogirao nikad neću". Znači prpa od vlasti. Zna se ko vozi "Mercedes" a ko otvara kapiju. Da vidim ima li još straha od vlasti, odnosno da li će se ovaj moj tekst pojaviti na sajtu "Večernjih novosti".

Gloria S.

22.05.2020. 14:43

Sram da ih bude sve koji su podneli krivicnu prijavu.Dok su se ljudi zalagali da nam spasu zivote,a pri tome I sami ih gubili,vi imate ljude koji samo za licnu dobrobit cine sve da uniste drzavu.Toliko o njima I koliko se zaista bore za nase dobro.Sramota.

Goran ali ne Bot

22.05.2020. 14:48

Ovaj profesor bi sad morao da dobije otkaz i da mu se preispita kako je uopšte završio fakultet. Odbacaj se donosi ako nisu ispunjene procesne pretpostavke da se o predstavi odlučuje - npr. nema sve obavezne elemente ili nije podneta od ovlašćenog lica. Ovakvom odlukom se ne daje odgovor na pitanje da li je nesto u skladu sa Ustavom ili ne. A voleo bi da nam objasni neko kako je proglašeno vanredno stanje jer je vojska zaključila da je virus opasan, a epidemija je proglašena tek 4 dana kasnije?

Tacno-netacno

22.05.2020. 15:05

Tacno je da je Ustavni sud odbacio predstavku. Netacno je da je Ustavni sud doneo bilo kakvu odluku ili zauzimao bilo kakav stav o tome da li je vanredno stanje bilo ustavno ili neustavno. Neznanje koje je pokazao profesor ustavnog prava na fakultetu u Novom Sadu je samo odraz (ne)znanja imenovanog. Odbacaj se desava kada nisu ispunjeni procesni uslovi da se raspravlja i odlucuje o predstavci - cl.36 Zakona o ustavnom sudu i Ustavni sud nije dao nikakav sud o tom pitanju. Bruka za fakultet.

Bando veleizdajnicka nazadna gde cete kad sve ovo prodje

22.05.2020. 15:08

A pozivanje na neligitimne izbore tzv republjike Kosovo i formiranje "vlade" zlocincu Haradinaju,jel ito po Ustavu?

Xyz

22.05.2020. 15:35

Profesor je zaborvio sta znaci odbacivanje inicijative... Naprosto sud nije ni odlucivao da li je Ustav prekrsen vec je doneo odluku da nece ni da raspravlja o tome... To se radi uglavnom iz procesnih razloga

e

22.05.2020. 15:46

ha ha ha ha ha, jel to onaj isti "sud" sto je rekao da je u redu pljacka penzila ? pa od njih me nista ne cudi, nije to "sud" nego gomila kriminalaca

Banaćanin

22.05.2020. 15:53

Svako ko je čitao ili iz radoznalosti prelistao Ustav Republike Srbije mogao je da se uveri da je vanredno stanje doneto u skladu sa Ustavom. Ali nazovi pravnici koji su davali izjave da je vanredno stanje uvedeno protiv ustavno nisu ni videli Ustav Republike Srbije, a kamoli da su ga makar adhok prelistali.

Milaneobjavikomentare

22.05.2020. 15:59

Ustavni sud je odbacio predstavku iz procesnih razloga resenjem ili zakljuckom. O ustavnosti vanrednog stanja nije raspravljao uopste. Netacno ste izvestili o radu Ustavnog suda. A profesor ako je lupio zaista to sto ste napisali, onda da cepam diplomu Pravnog fakulteta jer posle te izjave ne vredi nista.

ANA

22.05.2020. 16:22

E MOJE SUDIJE BACITE SVOJE DIPLOME ILI SPALITE JER O NEUSTAVNOM PROGLASENJU VANREDNOG STANJA U DRZAVI ZNAJU I BRUCOSI NA PRAVNOM FAKULTETU !BRUKATE SVOJU PROFESIJU I SVOJU DRZAVU A SVOJ SRPSKI NAROD STE IZDALI I PRODALI !STO RECE VLADIKA NIKOLAJ I DIVLJI VEPROVI BI SE POSTIDELI ALI VI I NE ZNATE STA JE TO STID !!!!

Syam

22.05.2020. 16:45

Cak I da je u skladu sa ustavom, ono sto se dogadjalo sa skupstinom nije bilo u skladu sa ustavom. Lazite nas koliko hocete, ali nisu svi ni ludi ni glupi.